Mumus maradt a Werder

Vágólapra másolva!
2003.04.12. 20:53
Címkék
A Werder Bremen és a VfB Stuttgart közös erővel tett arról, hogy a Bayern München leghamarabb a 30. fordulóban ünnepelhesse meg fennállása 18. bajnoki címét. A Werder némi meglepetésre, ugyanakkor a két csapat közelmúltbeli egymás elleni eredményeire való tekintettel nem meglepő módon, az Olimpiai stadionban verte meg 10-ra a Bayernt, miközben a második VfB Stuttgart a vártnál sokkal könnyebben legyőzte a Bayer Leverkusent, és 11 pontra redukálta az első két helyezett közti különbséget.
Micoud (középen) góljának köszönhetôen a Werder Bremen az idényben másodszor is legyôzte a listavezetô Bayern Münchent (Fotó: Afp)
Micoud (középen) góljának köszönhetôen a Werder Bremen az idényben másodszor is legyôzte a listavezetô Bayern Münchent (Fotó: Afp)
Micoud (középen) góljának köszönhetôen a Werder Bremen az idényben másodszor is legyôzte a listavezetô Bayern Münchent (Fotó: Afp)
Micoud (középen) góljának köszönhetôen a Werder Bremen az idényben másodszor is legyôzte a listavezetô Bayern Münchent (Fotó: Afp)
Micoud (középen) góljának köszönhetôen a Werder Bremen az idényben másodszor is legyôzte a listavezetô Bayern Münchent (Fotó: Afp)
Micoud (középen) góljának köszönhetôen a Werder Bremen az idényben másodszor is legyôzte a listavezetô Bayern Münchent (Fotó: Afp)
A "svábok” nagyon közel kerültek a BL-főtáblát érő ezüstérem megkaparintásához, tekintve, hogy a címvédő Borussia Dortmund eközben csak döntetlenre volt képes Hamburgban, és négy pontra leszakadt Felix Magath együttesétől. A BVB-nek ráadásul most már hátrafelé is kell tekintgetnie, hiszen a Bochum elleni, emberhátrányban, Dárdai Pál góljával kiharcolt diadalával a Hertha BSC egy győzelemnyire megközelítette.
Ha azt nézzük, hogy a Werder 2000 májusa óta képtelen kikapni a Bayern Münchentől (akkor bajnoki címet érő 3–1-es bajor siker született, azóta három Werder-diadal és két döntetlen a mérleg), nyugodtan mondhatjuk: papírforma-eredmény született Münchenben. Ha megnézzük, hogy a listavezetőnél többek között Misimovics, Schweinsteiger, Trochowski és Feulner is szóhoz jutott, szintén nem kell csodálkozni a végeredményen. Na de: a Bayern az idén szinte bármilyen felállásban veszélyt jelentett bármelyik csapatra, ráadásul az Olimpiai stadionban 33 mérkőzése veretlen (legutóbb, még 2001-ben, a Schalke tudott nyerni az arénában). A sorozatnak azonban most vége szakadt, méghozzá roppant szerencsés góllal…
"Micoud jobbról megpróbált beadni, csakhogy a labda lecsúszott a lábáról, és a hosszú felsőbe hullott – elevenítette fel a győztes találatot Lisztes Krisztián, a Werder magyar középpályása.
Bundesliga 1.

28. forduló: Mönchengladbach–Nürnberg 2–0 (Ulich 13., Forssell 56.), Arminia Bielefeld–1860 München 2–1 (Wichniarek 14., 42. – az elsôt 11-esbôl, ill. Stranzl 20.), Bayern München–Werder Bremen 0–1 (Micoud 13.), Kaiserslautern–Hansa Rostock 1–0 (Dominguez 71.), Hertha BSC–VfL Bochum 1–0 (Dárdai 64.), VfB Stuttgart–Bayer Leverkusen 3–0 (Amanatidisz 9., Hleb 17., Ganea 51.), Hamburg–Borussia Dortmund 1–1 (Romeo 64., ill. Koller 68.). A Schalke–Energie Cottbus és a Wolfsburg–Hannover mérkôzést vasárnap játszszák.


Következik (április 19–20-án) a 29. forduló: 1860 München–Hamburg, Borussia Dortmund–Bayern München, Energie Cottbus–Mönchengladbach, Werder Bremen– Wolfsburg, Hansa Rostock–Hertha BSC, Hannover–Kaiserslautern, Nürnberg–Arminia Bielefeld, VfL Bochum–VfB Stuttgart, Bayer Leverkusen–Schalke

Bundesliga 2.
28. forduló: Karlsruhe–Mainz 0–0, Alemannia Aachen–Braunschweig 1–3 (Mbwando 61., ill. Schanda 9., Choji 40., 52.), Burghausen–Waldhof Mannheim 2–0 (Örüm 65., Mohtari 90.). Az Ahlen–Trier, a Duisburg–Union Berlin, az Eintracht Frankfurt–Lübeck, a Freiburg–St. Pauli és a Greuther Fürth–Reutlingen mérkôzést vasárnap, az 1. FC Köln–Oberhausen találkozót pedig hétfôn (Tv: DSF, 20.15) játsszák
Az élcsoport: 1. 1. FC Köln 56 pont (27 mérk.), 2. Freiburg 54 (27), 3. Mainz 50, 4. Eintracht Frankfurt 48 (27)

Megbüntették a bajorokat

DFL. A német liga (DFL) 3 millió eurós bírsággal sújtotta a Bayern Münchent, mert titkos szerzôdést kötött a Kirch médiacsoporttal. A DFL februárban indított vizsgálatot az ügyben, hogy kiderítse, milyen jogcímen kapott a Bayern 1999 és 2002 között 40 millió márkát. A büntetés összegébôl egyébként a bajoroknak 500 ezret jótékony célokra kell fordítaniuk. A legeredményesebb és leggazdagabb német futballklub annak fejében jutott illegális bevételhez, hogy nem ellenzi a bajnoki mérkôzések közvetítési jogainak úgynevezett központi értékesítését, amelyet a német szövetség intéz.
– Nagyon örülünk a győzelemnek, a Werderrel még sohasem kaptam ki a Bayerntől. A gól után megpróbáltunk támadni, nekem is volt egy lövésem, amit Kahn kiütött, de a helyzeteink kimaradtak. A Bayern mérlege egy lesgól és egy kihagyott ziccer volt. A másodikban már inkább a védekezéssel törődtünk, nem foglalkoztunk a szép játékkal, de ez nem is volt fontos, csak az eredmény. Talán a csapaton kívül senki sem számított arra, hogy a Dortmundot és a Bayernt is megverjük idegenben, remélem, ez a két siker lendületet ad nekünk. Tudom, sokan mondják, hogy az eredményeinket a totóban és a tippmixen nem lehet eltalálni, de bízom benne, most már kiszámíthatóak leszünk, és sorozatban nyerünk.”
A VfB Stuttgart viszont nem engedett meg magának újabb hazai botlást (emlékezhetünk rá, a gárda két hete otthon kapott ki a Nürnbergtől), és nagyon simán megverte a másodosztály réme elől menekülni próbáló Bayer Leverkusent. Amanatidisz már a 9. percben előnyhöz juttatta a "svábokat” – sajnos, ezután ütközött Butt kapussal, és bokatörés gyanújával kórházba került –, majd Hleb bombájával nőtt a hazaiak előnye, a végeredményt pedig Ganea állította be a második félidő elején. A román csatár már a kilencedik gólját szerezte ebben az idényben csereként – ez természetesen Bundesliga-rekord! "Azt hiszem, egy hét múlva Bochumban sokkal nagyobb erőbedobásra lesz szükségünk, mint most, a Leverkusen ellen” – hangzott Magath mesternek a Leverkusenre nézve feltétlenül megsemmisítő kritikája a meccs után.
Most úgy tűnik, a Bayern mögött kiadó további két BL-helyből az egyikre nagyon jó eséllyel pályázik a Stuttgart, a harmadikért viszont még legalább három csapat folytathat majd ádáz harcot. A trióból kettő, a Hamburg és a Borussia Dortmund egymással párbajozott szombaton, és mindketten értékes pontokat veszítettek ebben a harcban. Ebből kitalálható, hogy a csata döntetlennel zárult, ami igazából a Stuttgartnak és a Herthának volt kedvező. A találkozón több mint egy órán keresztül inkább a HSV volt fölényben – jelezte ezt Fukal alig mellé szálló lövése és Mahdavikia kapufán csattanó fejese –, de a vezető gólra a 64. percig várni kellett. Akkor az addig inkább a szabálytalanságaival kitűnő Hollerbach balról kanyarított középre, ahol Romeo emelkedett fel a legjobb ütemben, és a hálóba bólintott. Az addig támadásban keveset mutató Borussia gyorsan összekapta magát, és négy perc elteltével válaszolt: az Ujfalusiról lecsorgó labdát Koller vágta Pieckenhagen hálójába. A Dortmund a későbbiekben úgy is tartani tudta az eredményt, hogy az utolsó negyedórában Frings kiállítása miatt emberhátrányban futballozott, így Matthias Sammer edzőként továbbra is veretlen a Hamburg ellen.
Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a télen még utolsó előtti helyen álló, az élvonalban maradástól hat pontra lévő Kaiserslautern immár a mezőny első felében foglal helyet. A csodálatos tavaszi menetelés legújabb állomásaként a Hansa Rostock ellen nyert a gárda, méghozzá Dominguez lövésével. A portugál a gyengébbik lábával, ballal súvasztott a hálóba – ilyen eset csak akkor fordul elő, ha megy a szekér… "Remek sorozatunk van, a kis Dominguezt pedig egyszerűen imádom” – lelkendezett Eric Gerets, a 'Lautern belga edzője.
Némi lélegzethez jutott a bentmaradásért zajló harcban az Arminia Bielefeld és a Mönchengladbach. Különösen utóbbi lehet elégedett a produkciójával, hiszen egy közvetlen vetélytársat, a Nürnberget intézett el, a vártnál talán könnyebben. Demo beadásából Ulich már a 13. percben vezetéshez juttatta a "csikókat”, majd a második félidő elején Forssell tette mönchengladbachi szempontból megnyugtatóvá a két csapat közötti távolságot. "Nagyon elégedett vagyok, megérdemelten nyertünk, még akkor is, ha nem volt valami látványos az összecsapás” – fogalmazott Ewald Lienen, a 'Gladbach trénere.
A Bielefeld gyakorlatilag egy embernek, Wichniareknek lehet hálás a szombati sikerét. A lengyel támadó tizenegyesből és akcióból is betalált Jentzsch kapujába, így az Arminia még azt is elbírta, hogy Stranzl fejesből átmenetileg egyenlített.
Dárdai Pál gyôztes góllal jubilált

A Hertha BSC magyar kapusát senki nem szólította Dárdai Pálnak, a középpályást viszont királyként köszöntötték a Bochum elleni találkozót követôen. A pécsi származású játékos ballábas lövése döntötte el ugyanis az Olimpiai stadionban rendezett találkozót. A siker értékét növeli, hogy a Hertha Dick van Burik kiállítása miatt több mint egy félidôt emberhátrányban játszott. Dárdai idei negyedik gólja (ennyit egy bajnokságban sem szerzett, és bár ez akcióból született, mégis tizenegyesnek mondható: összesen ennyiszer volt ugyanis eredményes a játékos) amolyan ünnepi találat is lehet, hiszen a 18-as mezben szereplô futballista 125. alkalommal játszott Bundesliga-mérkôzést.
„Az igazi öröm az, hogy oda akartam rúgni a labdát, ahová ment is – magyarázta Dárdai. – Amikor a viszszafelé cselezô Bart Goor felpillantott, éppen rám nézett, és már tudta, merre indulok, éppen oda löbbölt elém. Király Gabi ismer, ô talán középen maradt volna, mert szerintem ilyenkor kockázatos a rövid sarkot célozni, ha külsôvel találom el a labdát, kirepül a stadionból. Mondhatom, örültem, hiszen legutóbb lecseréltek, bár az edzô már a hét elején szólt, hogy semmi gond, játszom a Bochum ellen, emellett azért is fontos volt ez a gól, mert tízen voltunk. És ha nem nyerünk, hátrébb csúszhattunk volna. Egy dolog bánt, mindkét fiam ott volt a mérkôzésen, de csak egy gólt lôttem, még egy kellett volna, mert így az egyikük megsértôdik…”
„Nehéz összecsapás volt – mondta Király Gábor, a csapat kapusa, aki a következô mérkôzésen, Rostockban jubilálhat, hiszen most százhetvennegyedszer állt a berliniek kapujában. –Sok helyzetünk volt, de a bochumi kapus remekül védett, egyedül tartotta a lelket a csapatban. Természetesen nem könnyítette a helyzetünket a kiállítás, Dick második sárga lapja megítélésem szerint túlzás volt, de szerencsére nem estünk össze, továbbra is irányítottunk, és Pali remek góljával nyertünk.”
A sikerhez azért Király is hozzájárult, hiszen a hajrában bravúrral tolta kapufára a labdát Thomas Christiansen szabadrúgása után.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik