Előbb járni kell tudni, aztán lehet tyúkot ütni

Sz. G.Sz. G.
Vágólapra másolva!
2003.08.16. 21:31
Címkék
Miután a magyar női röplabda-válogatott lényegében befucscsolt az elmúlt évek tétmérkőzésein, ugyanakkor az idő is előreszaladt, egyre inkább előre kell tekinteni. Ezt tette Ludvig Zsolt szövetségi kapitány, aki csaknem három hétig trenírozta Nyíregyházán azokat a fiatal, 1822 éves játékosokat, akik tagjai lehetnek a jövő felnőttegyüttesének.
Tizenhárom ifjú hölgy, Dégi Barbara, Kriegel Éva, Kriegel Orsolya, Vatai Gabriella, (Vasas), Bodnár Nerina, Kapuvári Melinda, Lengyel Viktória, Merkószki Tünde (Nyíregyháza), Kovács Eszter, Katona Brigitta (Miskolc), Vakulya Andrea (Szeged), Kiss Adrienn (Jászberény) és Bérczes Judit (Örebro, svéd) látogatta a foglalkozásokat, amelynek célját a következőképpen jelölte meg a szakvezető:"Újat adni alapmozgásban a játékosoknak, a nemzetközi szinten már népszerű támadási elemeket gyakorolni, valamint szerettem volna megismerni szövetségi kapitányként a fiatalokat, kíváncsi voltam, hogy idővel mit lehet elérni velük, mennyire motiválhatók. A tapasztalataim jók, hiszen fogékonyak voltak a munkára, és jelentős javulást értek el.”Ahogy Ludvig Zsolt mondta, sok tehetség esetében az a legnagyobb akadály, hogy nincs meg a technikai alaptudásuk, illetve olyan hiányosságok fedezhetők fel, amelyek nem az edzők számlájára írandók, hanem az iskolai testnevelés kritikái. "Az edzőtáborban kiderült, hogy néhányan a magas térdemeléssel való futást nem a megfelelő technikával hajtják végre, pedig ezt az alapot is minden gyereknek meg kellene adni – így a kapitány. – Az jut ilyenkor az eszembe, amit Jókay Zoltán, az ifjúsági válogatott edzője mondott: az áprilisi Európa-bajnokság egyik délelőttjén kivitte gimnasztikázni a parkba a csapatot, és tőlük nem messze a szerbek helyből szaltókat ugráltak szabadidejükben. Ezt a lemaradást már nem lehet pótolni, de mindenképpen kijelenthető: előbb járni kell megtanulni, aztán tyúkot ütni.”Sokakat meglephet, hogy húszéves röplabdázóknál az alapokon kell finomítani, de a meglévő hiányosságokon a klubok felnőttcsapatainál már nincs mód (vagy akarat) javítani. Ez a fajta munka rengeteg energiát és türelmet igényel edzőtől és játékostól egyaránt, de hosszú távon mindenképpen kifizetődő. Bízzunk benne, hogy a Nyíregyházán megfordult 13 játékos is elhiszi ezt.Női ifjúsági világbajnokság, Lengyelország
Az 5–8. helyért: Horvátország–Oroszország 3:0 (26, 11, 21), Thaiföld–Lengyelország 3:1 (21, –18, 22, 23). Elődöntő: Olaszország– Egyesült Államok 3:0 (11, 18, 21), Kína–Brazília 3:2 (–23, 18, 19, –25, 7)

A torna első szakaszában búcsúzó magyar válogatott két csoportellenfele, Kína és Olaszország játszhatja a világbajnokság fináléját.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik