Bremen: ez tiszta burleszk!

HEGYI TAMÁS, SOMOGYI ZSOLTHEGYI TAMÁS, SOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2003.09.13. 22:53
Címkék
Alaposan átrendeződött a Bundesliga 1. élcsoportja az ötödik fordulót követően. A délutáni kezdő sípszók előtt még a Werder vezetett a Bayernt, a Stuttgartot, a Leverkusent, a Dortmundot és az 1860 Münchent megelőzve, 17 óra 26 perckor, az utolsó szombati találkozó, a Leverkusen HSV meccs lefújásakor pedig már Leverkusen, Stuttgart, Dortmund, Werder, Bayern, 1860 München volt az első hat helyezett sorrendje.
Santa Cruz (sötét mezben) nem tudta pótolni Pizarrót a Bayern Münchenben, amely Wolfsburgban elveszítette veretlenségét
Santa Cruz (sötét mezben) nem tudta pótolni Pizarrót a Bayern Münchenben, amely Wolfsburgban elveszítette veretlenségét
Santa Cruz (sötét mezben) nem tudta pótolni Pizarrót a Bayern Münchenben, amely Wolfsburgban elveszítette veretlenségét
Santa Cruz (sötét mezben) nem tudta pótolni Pizarrót a Bayern Münchenben, amely Wolfsburgban elveszítette veretlenségét
Santa Cruz (sötét mezben) nem tudta pótolni Pizarrót a Bayern Münchenben, amely Wolfsburgban elveszítette veretlenségét
Santa Cruz (sötét mezben) nem tudta pótolni Pizarrót a Bayern Münchenben, amely Wolfsburgban elveszítette veretlenségét
Az idén a 2001–2002-es arcát mutató gyógyszergyári legénység tehát újfent átvette a vezetést, mégpedig annak köszönhetően, hogy nyert, és a korábbi dobogósok közül a brémaiak és a müncheniek is kikaptak, míg az így már egyedüliként veretlen stuttgartiak is elhullajtottak két pontot.
A forduló mérkőzését a szerdán a Németország–Skócia (2–1) Eb-selejtezőnek otthont adó Westfalenstadionban játszották, ahol a BVB a Lisztes Krisztiánnal felálló Brement látta vendégül – kifejezetten azzal a céllal, hogy a lefújás után helyet cserél vele a táblázaton, azaz legyőzi vetélytársát. A felhőkig érő tribünökön helyet foglaló 80 500 néző zöme először akkor hördült fel, amikor megtudta, hogy a Wolfsburg gólt szerzett a Bayern ellen. Majd pedig akkor, amikor a 17. percben vezetéshez jutottak a hazaiak; a gólhoz nagy mértékben kellett Stalteri ügyetlenkedése és persze Ewerthon szemfülessége is. A brazil csatár lövésébe belelépett ugyan a kanadai, de balszerencséjére a labda visszapattant Ewerthonhoz, aki azon nyomban ritmust váltott. Stalteri ismét szeretett volna közbeavatkozni, ám luftot rúgott, így a támadó máris lépéselőnybe került vele szemben. Aztán elhúzta a labdát Krsztajics mellett is, és ballal a hálóba lőtt.
Postafordultával kétszer is egyenlíthetett volna a Bremen: előbb Hariszteasz fejese szállt a jobb kapufa mellé, majd Ismael szabadrúgását hatástalanította Weidenfeller. A folytatásban – miként az egész játékrészben – a dortmundiak birtokolták többet a labdát, de csak helyzetekig jutottak. Nem úgy a Werder, amely tulajdonképp helyzet nélkül szerzett gólt. Ismael a büntetőterület előterében feltűnő Liszteshez továbbított, aki nem teketóriázott sokat, fel sem nézve célba vette Weidenfeller kapuját. A labda gellert kapott Wörns vállán (hátán?), és a kissé kint álló dortmundi hálóőr fölött, a keze mellett elkanyarodva a léc alá hullott. A 18. Bundesliga-találatát szerző Lisztes a második félidő elején kis híján megint megtréfálta a BVB portását, na de erről majd néhány sorral lejjebb. A szünetig ugyanis még Ewerthon is szót kért: bombaerős lövése a léc fölött zúgott el.
És akkor jöjjön az ominózus Lisztes-lövés! A magyar középpályás cimbalomszögből megeresztett "hulló falevele” a túlsó kapufán landolt – első, sőt, sokadik ránézésre is inkább beadni akarta a labdát, mintsem a hálóba továbbítani. Lüktetett a játék, amelybe azonban sok hiba csúszott. Az egyik ilyen baki(sorozat) után ismét előnybe került Matthias Sammer együttese. A jelenet leginkább burleszkfilmbe kívánkozott volna, és elég legyen az hozzá, hogy a labda, mielőtt a gólvonal mögé pattant, utoljára két vendégjátékos, Baumann és Ismael fejét érintette…
A fekete-sárgák örömét minimum megduplázta, hogy a bajorok – bár időlegesen fordítani tudtak – végül is alulmaradtak a VW-gyáriak otthonában. Méghozzá nem szokványos módon, az utolsó percekben ugyanis a wolfsburgiak eljátszották velük, amit ők szoktak az ellenféllel: gól(oka)t szereztek a hajrában. A "farkasok” dél-amerikai koprodukcióban szállították a gólokat, kétszer a brazil Fernando Baiano (ő új fiú), egyszer az argentin Diego Klimowicz volt eredményes. A másik oldalon a Zé Roberto helyén kezdő Bastian Schweinsteiger, valamint a Deporból igazolt Roy Makaay neve került fel az eredményjelzőre. Érdekesség, hogy a holland támadó éppúgy a harmadik Bundesliga-fellépésén jegyezte első bajnoki gólját a Bayernben, mint egykoron a liga legnagyobb gólvágója, Gerd Müller, illetve a liga legeredményesebb idegenlégiósa, Giovane Elber.
Habár a Hertha végre megszerezte első és második gólját is az új idényben, nem lehetett boldog, mert képtelen volt begyűjteni a három pontot. Mindkét berlini találatot Fredi Bobic érte el, már a 21. percben tisztes előnyhöz juttatva övéit – legutóbbi csapatával, a Hannoverrel szemben. A 96-osok, akik immár negyedszer szereztek három gólt egy mérkőzésen ebben a szezonban, azonban nem adták fel, és megfordították az eredményt. A Corinthiansból igazolt brazil Kleber, a Hannover egyenlítő góljának "tulajdonosa” ugyanolyan friss volt, mint Fernando Baiano, elvégre a fővárosban debütált a Bundesligában.
Rostockban kis ünnepség keretében köszöntötték Martin Maxot mint a legutóbbi hónap legjobbját. Nos, aligha szállt a dicsőség a góllövőlistát hat találattal vezető csatár fejébe, mégis ezen a délutánon kissé tompa volt. Csakúgy, mint társai, így az idegenben eddig még pont nélküli Bochum elvitte mindhárom pontot a Hansa otthonából.

Tv: a Sport1 vasárnap 17.15-től élőben közvetíti
a Kaiserslautern– Freiburg bajnoki mérkőzést

Bundesliga 1.
5. forduló: 1860 München–1. FC Köln 2–1 (Kioyo 7., Agostino 83., ill. Springer 62.), Bayer Leverkusen–Hamburg 1–0 (Juan 28.), Schalke–VfB Stuttgart 0–0, Borussia Dortmund–Werder Bremen 2–1 (Ewerthon 17., Ismael 69. – öngól, ill. Lisztes 41.), Wolfsburg–Bayern München 3–2 (Baiano 11., 84., Klimowicz 89., ill. Schweinsteiger 49., Makaay 60.), Hertha BSC– Hannover 2–3 (Bobic 14., 21., ill. Simak 25., Kleber 69., De Guzman 80.), Hansa Rostock–Bochum 0–2 (Hasemian 46., B. Gudjonsson 91.). A Kaiserslautern–Freiburg és a Mönchengladbach–Eintracht Frankfurt mérkőzést vasárnap játsszák.

Tabella, fordulóról-fordulóra

Bundesliga 2.
5. forduló, péntek esti mérkőzések: Duisburg–Union Berlin 1–0 (Hirsch 31.), Mainz–Oberhausen 2–0 (N. Weiland 41., Teinert 90.), Burghausen–Ahlen 0–1 (Chiquinho 48.). A Greuther Fürth–Aachen, a Lübeck–Trier, az Unterhaching– Regensburg, az Aue–Nürnberg, az Energie Cottbus–Osnabrück mérkőzést vasárnap, az Arminia Bielefeld–Karlsruhe találkozót hétfőn játsszák.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik