Ezt sohasem lehet megunni!

Vágólapra másolva!
2003.12.12. 22:40
Címkék
Tulajdonképpen senki sem lepődött meg azon, amikor a Bajnokok Ligája pénteki, nyoni sorsolásán gyors egymásutánban a Bayern München és a Real Madrid neve került elő a gömbből. Lehetett volna a Real ellenfele a Sparta vagy a Lokomotiv Moszkva is (a negyedik jelölt, a VfB Stuttgart addigra már "elkelt), de miért is lett volna, hiszen akkor mi lenne a Bajnokok Ligája (illetve a Bajnokcsapatok Európa-kupája) örök klasszikusával, a Bayern MünchenReal Madrid mérkőzéssel?
Ez a méltán hírnevet szerző párharc (a két gárda összesen 13 elsőséget jegyez az első számú kupasorozatban, a megnyert trófeák szempontjából ennél csak egy Real–Milan ütközet lenne nagyobb szám) az 1975–76-os kiírás óta visszatérő vendége az első számú kupasorozatnak, az utóbbi években pedig akkor volt hiányérzetünk, ha elmaradt ez a klasszikus. Az 1999–2000-es évadban például hiába nyert háromszor (közte a Bernabéuban 4–2-re) a Bayern, a végén üres kézzel hagyta el a porondot, miközben a Real Madrid fennállása során nyolcadszor elhódította a serleget. A következő szezonban a bajorok az elődöntőben visszavágtak, majd megnyerték a sorozatot, hogy aztán rá egy évre – az eddigi utolsó felvonásban – ismét ők húzzák a rövidebbet. A Real 3–2-es összesítéssel kiejtette a Bayernt – majd megnyerte a kilencedik trófeáját.
Ha figyelembe vesszük a tendenciát, akkor az is könnyen elképzelhető, hogy amelyik gárda március 10-én vidámabb lesz, május 26-án, Gelsenkirchenben is ünnepelhet.
Ugyanakkor az is igaz, hogy a közelmúltban egyszer sem lehetett annyira egyértelműen megnevezni a párharc esélyesét, mint most. A Ronaldo (képünkön) húzta Real Madrid az évad eddigi részében sokkal meggyőzőbb volt a Bayernnél, mind a bajnokságban, mind pedig a Bajnokok Ligájában simábban vette az akadályokat. Hogy ezek fényében hol fogadták idegesebben a sorsolás eredményét? Természetesen Madridban…
"Túl korán, nagyon korán találkozunk a Bayern Münchennel – mondta Emilio Butragueno, a királyi gárda hajdani legendás csatára, sportigazgató-helyettese. – A létező legnehezebb ellenfelet kaptuk, a sorozat ezen szakaszában nem akartunk a németekbe futni. Újabb nagy klasszikus vár ránk, megint két hatalmas meccsre van kilátás, és nem feltétlenül előny, hogy mi játszhatjuk otthon a visszavágót. A Bayern Spanyolországban mindig remekül tud futballozni.”
Ezzel szemben már-már karneváli volt a hangulat Münchenben, Ottmar Hitzfeld vezetőedző például egyenesen álomszerű sorsolásról beszélt. "A világ legjobb csapata, világsztárok gyülekezete ellen játszhatunk. Számunkra hatalmas kihívás egy ilyen párharc, és nyugodt szívvel állíthatom, mi csak nyerhetünk. Vesztenivalónk ugyanis nincs” – vélte a tréner. Michael Ballack, a korábban a madridiak által is megkörnyékezett középpályás nem volt rest még egy fogadást is ajánlani: "Bármibe lefogadom: ez a sorsolás a Real Madridot sokkal jobban idegesíti. Ôk csak bennünket akartak elkerülni, míg mi mindenképpen nagycsapatot kaptunk volna.”
A másik német csapat, a VfB Stuttgart sem tapsolhat örömében, hiszen a Chelsea-t sodorta az útjába a sors. A Bundesliga egyik "szegénylegénye” (magunk között szólva, elfogadnánk az ottani költségvetést…) a nyáron rekordösszegért, 176.8 millió dollárért megerősített londoni klub ellen – pikáns párosítás! "Igazából semmit sem tehetünk, ilyen a sorsolás szeszélye – mondta lapunknak Szabics Imre, a VfB magyar támadója. – Szerintem kaphattunk volna erősebb és gyengébb ellenfelet is. Még nagyon sok idő van a mérkőzésig, megpróbálunk minél jobban felkészülni az angolokból, és természetesen mindent megteszünk a továbbjutásért. Az meglepő, hogy a Chelsea ennyire jól szerepel, ilyen mértékű bevásárlást követően ritkán indul meg ennyire azonnal a szekér. Valószínűleg előbb-utóbb azért jön majd náluk is egy krízis, remélem, esetleg ellenünk.”
Ami a többi párharcot illeti, a Manchester Unitednek az FC Porto, azaz az egyik európai kupa címvédője jutott. "Az UEFA-kupa győztesét előzetesen a keményebb ellenfelek közé soroltuk, de úgy érzem, túljuthatunk rajta. Az mindenesetre biztató, hogy legutóbb legyőztük” – mondta Ken Merrett, a MU titkára. "Nagyon elégedett vagyok, hisz az új Sárkány-stadion első európai kupameccsén tekintélyes ellenfélre vágytunk. Másrészről Brazíliában azt tartják, az ember addig nem is igazi futballista vagy edző, ameddig nem játszott a Maracanában, márpedig számomra az Old Trafford tökéletes európai megfelelője a riói arénának” – lepte meg a semleges megfigyelőket José Mourinho, a portóiak edzője.
A harmadik angol klubnak, az Arsenalnak spanyol ellenfél jutott, a Celta Vigo. "Minden tiszteletem a spanyoloké, hisz nekünk is többször beletört a bicskánk az ellenük kezdett kalandokba. Ha odafigyelünk az első meccsen, idehaza kivívhatjuk a továbbjutást” – jelentette ki Arséne Wenger, az "ágyúsok” francia menedzsere. Spanyolországba látogat a francia bajnok Lyon is: a párviadal azért ígérkezik különlegesen érdekesnek, mert a Real Sociedad edzője francia, Raynald Denoueix.
A legelégedettebbek valószínűleg a prágaiak és a milánóiak: a csehek azért, mert telt házas meccsen az egyik legmárkásabb ellenfelet szolgálhatják fel szurkolóiknak, az olaszok pedig… Idézzük Alessandro Spagnolót, a címvédő sajtószóvivőjét: "Jó a sorsolás, elégedettek vagyunk. Mind a játékosaink, mind a szurkolóink meglátják majd, milyen gyönyörű helyre utazunk…”

A további menetrend
Negyeddöntő: március 23–24., április 6–7.
Elődöntő: április 20–21., május 4–5.
Döntő: május 26.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik