A matek a Werder ellenfele

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.03.20. 21:25
Címkék
Lassan már tényleg csak a matematika marad a mezőny egyetlen reménysége, illetve a Werder Bremen egyetlen ellenfele a német bajnokságban.
Bundesliga 2003-2004
Ottmar Hitzfeld Münchenben akar maradni

Dárdai Pál (balra) kapitányként döntetlenhez segítette a kiesés elôl menekülô Herthát
Dárdai Pál (balra) kapitányként döntetlenhez segítette a kiesés elôl menekülô Herthát
Dárdai Pál (balra) kapitányként döntetlenhez segítette a kiesés elôl menekülô Herthát
A zöld-fehérek ugyan még pályára sem léptek a 25. fordulóban, de már a vasárnapi, wolfsburgi vendégjátékuk előtt biztos, hogy legalább nyolcpontos előnnyel várhatják a következő játéknapot. A 2004-ben hullámvasutazó üldözők ugyanis éppen a rosszabbik arcukat mutatták, és két kiesőjelölt otthonában szórtak el pontokat: a Bayern München a Hertha, a VfB Stuttgart pedig az 1. FC Köln otthonában játszott úgy döntetlent, hogy 1–0-ra még vezetett. Most már ott tartunk, hogy a Bayern és a VfB is jobban teszi, ha hátra, mintsem előre tekintget, hiszen sokkal közelebb van hozzájuk a VfL Bochum (iksz Kaiserslauternben) és a Bayer Leverkusen (2–0 Rostockban), mint ők a Weser-partiakhoz.
A Bayern München szurkolói talán már azt sem bánnák, ha ismét FC Hollywoodnak csúfolnák az együttest, mert az a gárda még legalább futballozott, ha pedig nem, akkor is zajlott az élet a berkeiben. A mostani csapat? Hébe-hóba futballozik, az igazi egyéniségek hiányoznak a soraiból, jellemző, hogy az utóbbi időben Ottmar Hitzfeld vezetőedző sorsa (erről keretes írásunkban olvashatnak) a legfontosabb téma. Nem is olyan régen még Stefan Effenberg, Lothar Matthäus vagy éppen Mario Basler aktuális mutatványáról lehetett olvasni-hallani…
Szombaton, a Hertha ellen úgy kezdett az együttes, hogy arra nyugodtan lehetett csettinteni, Roy Makaay eddigi talán legnagyobb müncheni góljával (a holland az oldalvonal mellől indult el befelé, majd amikor senki sem támadta meg, 25 méterről kilőtte a rövid, a jobb felső sarkot) a vezetést is megszerezte, helyzeteket dolgozott ki (a legnagyobbat Michael Ballack hagyta ki, aki a meccset végigjátszó csapatkapitány, Dárdai Pál és Christian Fiedler közös munkája miatt nem tudott a kapuba találni), úgy tűnt, óriási lendülettel ered a Werder Bremen nyomába.
Fél óra után a lendület elillant, a Hertha feladta sündisznóállását (Neuendorf fejese jelentette az ébresztőt), és még az első félidőben egyenlített. A 42. percben Schweinsteiger szabálytalankodott Fathival szemben a tizenhatoson belül, a büntetőből Marcelinho a bal alsó sarokba helyezte a labdát. A fordulás után pedig végképp eltűnt a két csapat közti, csaknem egyosztálynyi különbség (sőt…), a Hertha többször is megnyerhette volna a találkozót (csak Billy Reina kétszer robogott egy az egyben a müncheni kapura), de Oliver Kahn ismét ihletett formában állta a labdák útját.
"Mint ahogy sokan, én sem tudom eldönteni, szereztünk egy, vagy vesztettünk két pontot – fejtegette Király Gábor, a Hertha kispadon ücsörgő kapusa. – Az első félidőben Christian Fiedler jól védett, a másodikban pedig több olyan helyzetünk is volt, amelyekből legalább egyet illett volna értékesítenünk. Örülök, hogy ismét ott lehettem a többiekkel, az edzéseken jól megy a munka, már mindent el tudok végezni, amit kell, és mielőtt megkérdezné, a gólörömnél sem sérültem meg újra. Habár az igaz, hogy tizenegyes volt, tudtam előre készülni… Azért is nagyon boldog vagyok, hogy szombathelyi fiatalok is láthatták a találkozót, az előző évhez hasonlóan a Hertha és az én segítségemmel árva gyerekek jöttek Berlinbe, körbetekintettek a városban, megnézték a meccset, sejtheti, mennyire örültek."
A szombaton pályára lépő másik magyar futballista, Szabics Imre csapata is egy ponttal gazdagodott, és a "svábok" esetében is lehetett volna az egyből három vagy nulla egység. Meissner léc alá vágott bombájával még a VfB vezetett Kölnben, viszont Kringe, majd Feulner találatát követően már neki kellett kapaszkodnia. Olyan sokáig azért nem tartott az egyenlítési hadművelet, két perccel a hazai vezető gól után Meissner fejesét követően Scherzről a saját hálójába került a labda, és kialakult a 2–2-es végeredmény. "Csalódott vagyok, de még mindig látok esélyt arra, hogy megnyerjük a bajnokságot" – mondta Felix Magath, a VfB vezetőedzője, aki Szabicsot a 66. percben küldte be Streller helyére. A Köln ezzel a döntetlennel megmenekült a klubtörténeti mélypontot jelentő, zsinórban elszenvedett hetedik vereségtől.
Ráadásul a Stuttgartnak még szerencséje is volt, hiszen hajszálon múlt, hogy nem érkezett meg a nyakára a VfL Bochum. Az immár bevallottan az UEFA-kupába igyekvő Ruhr-vidékiek Kaiserslauternben az első félidőben megnyugtatónak tűnő, 2–0-s előnyre tettek szert (többek között Dariusz Wosz Bundesliga-karrierje első fejes góljával), és ha ebből legalább egyet megőriztek volna a lefújásig, mindöszsze három pont lett volna a hátrányuk a harmadik helyezett, már BL-selejtezőt érő helyen álló VfB mögött. (Picit furcsa, de teljesen jogos a Bochummal kapcsolatban az elitligát emlegetni…) De a Betzenberg népe, mint oly sokszor, ismét csodát láthatott, a ’Lautern Vratislav Lokvenc két év utáni első duplájával egyenlített. A döntetlennel csak a Bochum veretlenségi sorozata (klubrekordot jelentő tíz meccsnél tartanak Peter Neururer emberei) folytatódott, a Kaiserslautern 1–0-s szériája megszakadt. Hihetetlen, de a "vörös ördögök" Kurt Jara irányításával először estek túl nem egygólos ütközeten…
A Bochum botlását kihasználva a Bayer Leverkusen megelőzte, a Borussia Dortmund pedig megközelítette az újoncot. A tavaly október után ismét egymás után kettőt nyerő "gyógyszergyáriak" az idénybeli kilencedik gólját (karriercsúcs) jegyző Berbatov, valamint Babic találata révén fektették két vállra a Hansa Rostockot, míg a sárga-feketék brazil légiójuk villanásaival gyűrték le az Eintracht Frankfurtot. Az időnként hektikus összecsapáson Evanílson két gólpasszt jegyzett, az elsőből honfitársa, Ewerthon, a másodikból pedig – "kakukktojásként" – a cseh Koller húzott hasznot.

Tv: a Sport1 vasárnap 17.30-tól élőben közvetíti a Wolfsburg–Werder Bremen mérkőzést

Árverésen Röber széke

WOLFSBURG. Jótékony céllal elárverezik Jürgen Röbernek és Bernd Storcknak, a Wolfsburg vezető-, illetve másodedzőjének a székét. A csapat szurkolói március 31-ig licitálhatnak az interneten a klubemblémával ellátott és a vezérkar által aláírt ülőalkalmatosságokra. Az aukcióból befolyó összeget az együttes volt játékosának, a súlyos betegségben szenvedő Krzysztof Nowaknak utalják át. A 28 éves lengyel válogatott három éve még a gólokat rúgta, ma viszont tolókocsiból figyeli a mérkőzéseket. Szellemileg teljesen ép, de végtagjait nem tudja használni. Az ALS-nek nevezett – egyelőre gyógyíthatatlan – betegség első jelei 2001 márciusában jelentkeztek nála úgy, hogy folyamatosan hidegek voltak az ujjai, azután az állapota rohamosan romlott.

Bundesliga 2.
25. forduló:
Duisburg–Osnabrück 3–1 (Bugera 26. – 11-esből, Kurth 45., el-Kaszmi 88., ill. Lenze 28.), Energie Cottbus–Karlsruhe 2–1 (Da Silva 81., T. Rost 87., ill. Casey 59.), Greuther Fürth–Oberhausen 0–1 (Radulovic 8.). Az Aue–Ahlen, az Unterhaching–Alemannia Aachen, a Regensburg–Union Berlin, az Arminia Bielefeld–Trier és a Mainz–Burghausen mérkőzést vasárnap, a Lübeck–Nürnberg találkozót pedig hétfőn (tv: DSF, 20.15, élő) játsszák.
Az élcsoport: 1. Energie Cottbus 45 pont, 2. Nürnberg 43 (24 mérk.), 3. Oberhausen 42
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik