Most nem szúrta el a Bayern

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.03.27. 22:43
Címkék
Manapság lassan már az is csodaszámba megy, ha egy bajnoki fordulót követően megjegyezhetjük: nem nőtt a Werder Bremen előnye.
Samuel Kuffour (jobbra) vezetô gólja után még azt hitte a müncheni közönség, hogy egy percig sem kell aggódnia a sikerért
Samuel Kuffour (jobbra) vezetô gólja után még azt hitte a müncheni közönség, hogy egy percig sem kell aggódnia a sikerért
Samuel Kuffour (jobbra) vezetô gólja után még azt hitte a müncheni közönség, hogy egy percig sem kell aggódnia a sikerért
Samuel Kuffour (jobbra) vezetô gólja után még azt hitte a müncheni közönség, hogy egy percig sem kell aggódnia a sikerért
Samuel Kuffour (jobbra) vezetô gólja után még azt hitte a müncheni közönség, hogy egy percig sem kell aggódnia a sikerért
Samuel Kuffour (jobbra) vezetô gólja után még azt hitte a müncheni közönség, hogy egy percig sem kell aggódnia a sikerért
A zöld-fehérek ugyan csak vasárnap lépnek pályára Stuttgartban, mivel azonban a Bayern München szombaton nyerni tudott a Mönchengladbach ellen, Lisztes Krisztiánék az esetleges győzelmükkel is csak visszaállíthatják a játéknap előtt meglévő 11 pontos különbséget. Furcsa helyzet, de ha nyer a Werder, a Bayernnek és a Herthát kiütő Bayer Leverkusennek is szívességet tesz: az első hely megszerzésére a matematikainál alig valamivel több eséllyel bíró bajorok meglépnének a harmadik VfB-től, míg a "gyógyszergyáriak" igencsak megközelítenék a BL-selejtezőt érő pozícióban álló vetélytársukat.
A közelmúltban a Bayern München gyakorlatilag sportot űzött abból, miként tudja feltámasztani a félig (vagy teljesen) megvert ellenfeleit. Két hete a Hansa Rostockkal szemben, 2–0-s vezetést követően kellett remegnie az egy pontért (tizenegyesből jött össze az egyenlítő gól…), az előző körben pedig a Hertha BSC ellen 1–0-t követően helyzetek sokaságát hagyta ki, hogy aztán a végén szintén aggódjon a döntetlenért (Reina kétszer állt egy az egyben Kahnnal szemben, de egyszer sem tudta mattolni).
Most valami hasonlót "próbált meg" a címvédő a Mönchengladbach ellen, hiszen már 3–0-ra vezetett – Kuffour szöglet után, a 26 tétmeccs után betaláló Santa Cruz pazar szólóból, Makaay pedig tizenegyesből volt eredményes –, majd jött az immár törvényszerűnek nevezhető hullámvölgy. A Német Kupában korábban a VfB Stuttgartnak mesterhármast vágó cseh Václav Sverkos kétszer is beköszönt – az első gólja fantasztikus bomba volt! –, és máris melege lett a Bayernnek! Pláne akkor, midőn a 79. percben azt látták az Olimpiai stadion nézői, hogy Korzynietz lába beadásra lendül… Szállt a labda, aztán találkozott Kahn kezével, majd a léccel.
Az egyenlítési sansz kimaradt, a másik oldal pedig a hajrára újfent lehiggadt, és Hargreaves, majd Ballack lövésével fölényessé tette a diadalt. "Ôrült meccs volt – ismerte el Ottmar Hitzfeld vezetőedző. – Három nulla után felesleges hibákat követtünk el, még szerencse, hogy a végén javítani tudtunk. Ameddig matematikai esélyünk van a bajnoki címre, kötelességünk küzdeni."

Bundesliga 2003-2004 ---- A tavaszt még a Bayer Leverkusen is aranyálmokkal kezdte, azonban a hatmeccses nyeretlenségi sorozat még a dobogótól is távol taszította Klaus Augenthaler gárdáját. Azóta viszont újra az "őszi" Leverkusent láthatja a közönség, zsinórban harmadszor nyert a csapat, és megérkezett a VfB nyakára. Pedig amikor a találkozó elején Marcelinho szabadrúgásból a hálóba varázsolta a labdát, sokan azt gondolták, visszatérnek a kemény idők. A Dárdai Pált alig egy óráig bevető, Király Gábort a kispadon tudó berliniek eleinte jobban játszottak vendéglátójuknál, Marcelinho ziccert rontott, és semmi sem ígérte a hazaiak feltámadását.
Azonban a Hertha védelme ismét előzékeny volt, és segített a szenvedő riválison… Előbb Ramelow indítását nézte végig a lesre spekuláló lelkes tábor (Berbatov mellel levette a labdát, és bevarrta), majd Simunicról pattant a labda Franca elé, és máris a feje tetejére állt a csata. A második félidőben a brazil (jóllehet talán maga sem tudja, hogyan pattant be róla a labda, ettől még tény, Franca először duplázott a Bundesligában!) és a bolgár is hintett még egyet, és ezzel teljes lett az újabb Hertha-kudarc. "Nagy kalap sz…r ez a leverkuseni egy négy" – hangzott Hans Meyernek, a Hertha edzőjének rövid, de velős kommentárja.
Király kicsit bőbeszédűbb volt: "Az első húsz percben jó volt a támadójátékunk, utána azonban varázsütésre megváltozott minden. Sajnos néhányan még mindig nem érzik át, mi a tét, miért kell küzdenünk. Ez a legszomorúbb. Minden héten beszélünk az érintettekkel, azt mondják, értik a problémát, aztán felmennek a pályára, és úgy csinálnak, mintha mi sem történt volna. Ez nagyon bosszantó!"
A kiesőhelyen álló fővárosiak egyetlen mázlija, hogy közvetlen vetélytársaik – leszámítva a Kölnt alapos oktatásban részesítő Freiburgot – sem gyűjtik sztahanovista tempóban a pontokat. A Mönchengladbach müncheni botlásáról már szóltunk, az Eintracht Frankfurt hazai produkciójáról mindennél többet mond az eredmény, a 0–3 az 1860 München ellen, míg a Hannover az erősen tartalékos Borussia Dortmund ellen szenvedett meg az egy pontért. Sőt abból az egyből nyugodtan lehetett volna nulla is, ehhez az kellett volna, hogy a 83. percben a dortmundi Madouni lányos zavarában ne kapjon bele a labdába a tizenhatoson belül. ---- A BVB botlása a Schalkénak jött kapóra, amely nagy hajrát kivágva fordított Bochumban. A Ruhr-derbin az első félidőben csak a hazai drukkerek örülhettek, előbb annak, hogy Rein van Duijnhoven kapus megdöntötte Norbert Nigbur hazai góltalansági rekordját (844 perc helyett immár 912 perc a csúcs), majd annak, hogy Meichelbeck fejjel megszerezte a vezetést Ünlü kapus borzasztó kimozdulását követően.
A második félidőben a Bochum jobbára az előny tartásával – időközönként a kontrákkal – törődött, a Schalke pedig egyre jobban belelendült, és az utolsó negyedórában két védelmi hibából megérdemelten fordított. Szabadrúgás után Kläsener egyenlített, majd egy újabb pontrúgást követően a rossszul kimozduló védők nem figyeltek Delurára, aki előrevetődve a hálóba bólintott, és a hatodik helyre segítette együttesét.
A statisztikusok a Hansa Rostock– Wolfsburg mérkőzésen is dörzsölhették a markukat, köszönhetően a 36 éves Martin Maxnak. Az exgólkirály a 34. percben talált be a "farkasok" hálójába, 16-ra növelve ezzel idénybeli góljai számát. Márpedig 35 év felett az elmúlt csaknem négy évtizedben mindössze két támadó, Klaus Fischer és Rudi Völler tudott ennyi gólt termelni. Az már csak a hab volt a tortán, hogy a Rostock nyert 3–1-re, és bekapcsolódott az Intertotó-kupa-indulásért zajló küzdelembe.

Tv: a Sport1 19.15-től csúsztatva közvetíti a VfB Stuttgart–Werder Bremen mérkőzést

Bundesliga 2.
27. forduló:
Burghausen–Energie Cottbus 1–1 (Geissler 22., ill. Lőw 75.), Osnabrück–Lübeck 3–1 (Schied 13., Lenze 34., Ferenczi 59., ill. Thorwart 5.), Oberhausen–Duisburg 0–3 (Ahanfouf 34., Kurth 57., 84.). Az Ahlen–Greuther Fürth, a Karlsruhe–Aue, az Union Berlin–Trier, az Alemannia Aachen–Regensburg és a Nürnberg–Unterhaching mérkőzést vasárnap, míg a Mainz–Arminia Bielefeld találkozót hétfőn (tv: DSF, 20.15, élő) játsszák.
Az élcsoport: 1. Energie Cottbus 46 pont, 2. Nürnberg 43 (25 mérk.), 3. Oberhausen 42 ---- Ahhoz képest, hogy németországi karrierje alatt korábban a góllövést legfeljebb csak hírből ismerte, az elmúlt hetekben alaposan nekidurálta magát Lőw Zsolt. A másodosztályú Energie Cottbus magyar válogatott futballistája március elején az Oberhausennek lőtte első cottbusi gólját, pénteken pedig a Burghausennek is beköszönt, és pontot mentett csapatának. (A fordulóban még egy magyar játékos, az Osnabrücköt erősítő Ferenczi István is eredményes volt.)
"Hasonló gól volt, mint amilyet az Oberhausennek lőttem, csak ez kicsit közelebbről esett – mondta Lőw. – Jobbról jött a beívelés, jobbal magam elé tettem a labdát, majd ballal a rövid felsőbe lőttem. Kellett ez a pont nagyon, borzasztóan sűrű az élmezőny, úgyhogy idegenben sem árt egy-két bravúr, ha teljesíteni akarjuk a célunkat, a feljutást. Mindenképpen vissza akarunk kerülni az élvonalba, az anyagi fedezet az első osztályra összejönne, de ha nem tudunk felkerülni, baj lehet. Akkor nem minden szponzor látna perspektívát a csapatban."
Lőw elmondta, az elmúlt egy hónapban nem lehet panasz a formájára, lőtt két gólt, bekerült a forduló válogatottjába, úgyhogy ő is, a vezetők is elégedettek lehetnek. Természetesen máshol is felfigyeltek a magyra játékos produkciójára… "Érdeklődés mindig van, de meg kell nézni, a tapogatózásból mikor lesz konkrétum. Még egyéves szerződésem van, és ha feljutunk, ezer százalék, hogy nem engednek el. Talán az lenne a jó megoldás, ha még egy évet lehúznék Cottbusban, utána pedig ingyen oda megyek, ahova akarok" – nyilatkozta Lőw.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik