Ötösbe kapcsolt a Stuttgart

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.04.03. 23:45
Címkék
Legalább átmenetileg ismét sűrűbb lett az élmezőny a Bundesligában, köszönhetően a Bayern München és a VfB Stuttgart védelmének, illetve annak a ténynek, hogy a listavezető Werder Bremen csak vasárnap játszik a Freiburggal.
A forduló eredményeit és a bajnokság állását Európai topligák című összeállításunk Németország rovatában olvashatják.
A forduló eredményeit és a bajnokság állását Európai topligák című összeállításunk Németország rovatában olvashatják.
A Bayern a Kaiserslauternt, a többek között Szabics Imre góljára építő VfB pedig a Wolfsburgot verte meg idegenben, és hat, illetve tizenegy pontra megközelítette az éllovast. Ezen trió igencsak jó eséllyel pályázik a Németországot megillető három BL-hely megkaparintására, különösen azok után, hogy a Bayer Leverkusen nem bírt a Mönchengladbachhal. A hátsó régióban továbbra sem tisztul a kép, a Frankfurtot megverő Köln még kapaszkodik az utolsó, nagyon vékony szalmaszálba, de mellette még legalább négy csapat (közte Király Gábor és Dárdai Pál együttese, a Hertha BSC) van nagyon nagy bajban.
A VfB Stuttgart hosszú idő után ismét 90 percen keresztül azt a játékot nyújtotta, amellyel az ősszel többször is ámulatba ejtette Európát. A "svábok" a tavaszszal gödörben lévő, tízből immár nyolcadszor vesztő Wolfsburgot tanították móresre, egyúttal alighanem megpecsételték Jürgen Röber vezetőedző sorsát. A Szabics Imre nélkül kezdő látogatók már a 6. percben hozzáfogtak a hazaiak megsemmisítéséhez (Hleb passzából a 2000 augusztusa óta tartó gólcsendjét megtörő Gerber volt eredményes), majd a félidő derekán Streller is beköszönt. (A svájcit a gólja után Szabics Imre váltotta.) Sztilian Petrov rövid időre viszszahozta még a wolfsburgi reményeket, ezt követően azonban jött a stuttgarti henger – benne egy Szabics-góllal. ----
"Már előtte is volt két lehetőségem, majd jött a szerencsés gól – mondta lapunknak Szabics. – Beadták a labdát, nekem csak a kapusról kipattanót kellett a hálóba passzolnom, nem volt nehéz dolgom. De néha szükség van ilyenekre is. Az volt a jó, hogy amíg a pályán voltam, rúgtunk három gólt, és én mindegyikben benne voltam. Először elmentem a bal oldalon, aztán visszapasszoltam Hlebhez, aki Lahmot hozta kihagyhatatlan helyzetbe, majd a lövésem után kipattanó labdát helyezte a kapuba Kuranyi, végül pedig én köszöntem be. Hogy miért cserélte le Magath edző Strellert? Fogalmam sincs, én csak annyit tudok, hogy már az ötödik percben elküldött melegíteni, és mindenképpen be akart cserélni. Már ott álltam a vonal mellett, amikor Streller gólt lőtt, és utána Magath már nem akarta megváltoztatni a véleményét."
A Bayern München sokkal energiatakarékosabb futballt bemutatva hódította meg Kaiserslauternt, igaz, a győzelem áldozattal is járt: Sagnolt egy rossz mozdulat után már az első félidőben le kellett cserélni. Röviddel később a francia helyére beálló Szalihamidzsicset Malz rúgta térden sárga lapot érően, és mivel ez már a második figyelmeztetése volt, mehetett zuhanyozni. Ez a Bayern pedig, játsszon bármilyen rosszul is, egyórás emberelőnyt nem hagy veszendőbe menni. A második félidő elején Schweinsteiger, Ballack kombináció után Makaay lőtt a jobb alsóba (a holland a 25. meccsén a 20. Bundesliga-gólját érte el, nála gyorsabban csak Uwe Seeler tudta átlépni ezt a határt), majd Zé Roberto kapufáról lepattanó labdáját fejelte a hálóba Santa Cruz, és el is dőlt az összecsapás. ---- A Bayer Leverkusen viszont nem tudta feltörni a Bökelbergben rendre acélos Mönchengladbach-védelmet (a Borussia hátsó alakzata otthon mindössze 12-szer kapitulált, ennél még a Werder – 14 – és a Bayern – 15 – is több gólt kapott odahaza), és egyre inkább az UEFA-kupa-indulást érő negyedik hely megtartására kell összpontosítania. Annál inkább, mert hátulról hatalmas lendülettel érkezik a Schalke, amely ezúttal a Hamburgon gázolt át. A gelsenkirchenieknél az ifjú titánok (Lamotte, Delura) újfent megvillantak, mellettük az öregek (például Sand, valamint a Fukal öngóljából jelentős részt vállaló Waldoch) is tették a dolgukat, ennyi pedig túl sok volt a jelentősen meggyengülő (Pieckenhagen, Barbarez és Beinlich is hiányzott) hamburgiaknak. A Schalke csaknem egy év után áll ismét UEFA-kupát érő helyen!
A bajnokság előtt a Hertha BSC is a második számú európai kupával kokettált, azonban a szezon végén örülhet, ha megkapaszkodik az élvonalban. A Hansa Rostock ellen Dárdai Pált 76 percen keresztül bevető, Király Gábort végig a kispadon "jegelő" együttes csak egy pontra volt jó, és nem tudott jelentős lépést tenni a bentmaradás felé. "Nem túl rózsás a hangulat Berlinben, annyi szent. Azt nem értem, hogy néhányan miért nem jönnek rá, mi nem a langyos vízben vagyunk, ahol az egy pont is elég, hanem a kiesés ellen küzdünk. Tizenhetedikek vagyunk, nekünk küzdeni kell!" – háborgott a lefújás után Király Gábor.

Tv: a Sport1 17.30-tól élőben közvetíti a Borussia Dortmund–VfL Bochum mérkőzést ---- 27. forduló: Regensburg–Nürnberg 2–1 (Kolomazník 3., Knackmuss 84., ill. Wolf 75.), Trier–Alemannia Aachen 3–3 (M. Keller 8., 50., Patschinski 59., ill. Brinkmann 7., Gomez 10., Grlic 65.), Lübeck–Oberhausen 1–0 (Costa 65. – öngól). Az Unterhaching– Osnabrück, az Arminia Bielefeld–Union Berlin, az Aue–Burghausen, a Greuther Fürth–Karlsruhe és a Duisburg– Ahlen mérkőzést vasárnap, míg az Energie Cottbus–Mainz találkozót hétfőn (tv: DSF, 20.15, élő) játsszák.
Az élcsoport: 1. Nürnberg 46 pont (49–32), 2. Energie Cottbus 46 (41–32, 26 mérk.), 3. Alemannia Aachen 43
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik