Újabb triplára hajtanak

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.04.20. 21:20
Címkék
Bár még két akadály, illetve három mérkőzés keresztülhúzhatja a Porto számításait, már érdemes arról beszélni, hogy a portugál gárda olyan lehetőség kapujába érkezett, amellyel korábban csupán egy klubcsapat, a Manchester United tudott élni.
A Deportivo La Coruna elleni Bajnokok Ligája-elődöntőre készülő portugál gárda hazája bajnokságában az aranyküszöbön toporog, döntőt játszik a Benficával a honi kupában, a BL-ben pedig már csak két ellenfélen kell túljutnia, hogy 17 esztendő után ismét a kontinens legjobb futballcsapatának vallhassa magát. Az MU-nak öt éve összejött tripla, a Portónak tavaly "kicsiben" szintén (a BL helyett "csak" az UEFA-kupát nyerte meg), most pedig meglehet a klasszikus mesterhármas. ----
Bozóky Imre elnök megnyugodhatott, az Eb-pályázatot az új kormány is támogatja
Bozóky Imre elnök megnyugodhatott, az Eb-pályázatot az új kormány is támogatja
Ennek megfelelően Portugáliában már most euforikus a hangulat – "Ha jobban megvizsgáljuk, egyértelmű, hogy a Porto a Bajnokok Ligája favoritja" – írta például az A Bola című sportlap –, José Mourinho, a Porto vezetőedzője alig tudja csillapítani a futball-lázat. "A bajnokságot már majdnem megnyertük, nekünk a Bajnokok Ligája csak ráadás. Semmi kötelezettségünk sincs, ez a kűr" – véli a szakember. Ugyanakkor azt Mourinho sem tagadja, eszük ágában sincs itt megállni, ha már eddig eljutottak, még vennék a következő két lépcsőt is. "Az egy nullás győzelem kifogástalan eredmény lenne. Szerintem meg tudjuk oldani, hogy ne érezzük a fölényes győzelem kényszerét, és ne foglalkozzunk azokkal a hangokkal, amelyek két-három gólos sikerről szólnak" – jelentette ki Mourinho.
Ráadásul a Portónak van egy titkos kéme is, Benni McCarthy, aki az előző idényben még a Celta Vigo mezében kétszer is játszott a Deportivo La Coruna ellen, sőt, gólt is lőtt neki. "Az ilyen gólokról szép képek maradnak meg bennem, ugyanakkor a Deporral kapcsolatban vannak horrorisztikus emlékeim is. A Celtával játszottunk a Riazorban galíciai derbit, és bizony olyan érzésem volt, mintha a pokolban lennék. Az idei szezonban a Deportivo az egyik legerősebb csapat a Bajnokok Ligájában, a spanyol együttesekre pedig mindig vigyázni kell, hiszen kiváló a mérlegük a nemzetközi porondon. De a még álló csapatok közül már csak mi nyerhetünk meg mindent, és lehet, hogy sohasem adódik még egy ilyen esélyünk. Pokolian nehéz lesz, de megpróbálunk élni vele" – mondta a dél-afrikai támadó, aki Jankauskas sérülését követően az edzőjével kibékülő Carlos Albertóval alkotja majd a csatársort. ---- Már csak azért is pokolian nehéz lesz, mert azt a csapatot, amely kiütötte a címvédő Milant, nem lehet csak úgy elparentálni. "Azon leszünk, hogy megismételjük a Milan elleni visszavágón nyújtott játékunkat. Ha tiszta fejjel, végig teljes összpontosítással futballozunk, kiejthetjük a Portót, és bejuthatunk a fináléba. Az első meccsen például egy egy egyes döntetlen már bőven megtenné" – vélte Jorge Andrade, a Deportivo portugál bekkje.
Javier Irureta, a Depor edzője azonban nem lenne elégedett, ha alakulata csak döntetlenre lenne jó a Sárkány Stadionjában. "Már Portugáliában is nyerni akarok! Ha úgy játszunk, mint a Milan ellen, jó esélyünk van rá, de ha a Valladolid elleni formánkat hozzuk, nem győzzük majd számolni a kapott gólokat" – fogalmazott a tréner.
A Deportivóra amúgy az európai porondon is jellemző a kétarcúság: a galíciaiak a 8–3-as idegenbeli vereségtől (Monaco) a 4–0-s hazai diadalig (Milan) mindenre képesek voltak ebben a kiírásban. Az arany középutat jelentő döntetlennel gyaníthatóan látatlanban kiegyeznének a spanyolok.

PORTO (portugál) - DEPORTIVO (spanyol)
Porto, 20.45 (tv: Viasat3 – élő)
V: Merk (német)
PORTO: Vítor Baia – Paulo Ferreira, Jorge Costa, Ricardo Carvalho, Nuno Valente – Costinha, Pedro Mendes, Maniche – Deco– Carlos Alberto, McCarthy
DEPORTIVO: Molina – Manuel Pablo, Najbet, Jorge Andrade, Romero – Víctor, Sergio, Mauro Silva, Luque – Valerón, Pandiani
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik