Magukat is károsíthatják

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.04.23. 21:39
Címkék
Talán még sohasem volt olyan furcsa a felvezetése a müncheni városi rangadónak, mint amilyen a vasárnap sorra kerülő 199. presztízsharcot megelőzi. A Bayern München a Bajnokok Ligája-részvételre hajt, az 1860 München a kiesés elkerüléséért, és most mindkettő a másik rovására igyekszik közelebb kerülni céljához.
Csakhogy: a jövőjük a még csak épülő Allianz Arena miatt gazdasági szinten feltétlenül egy szálon fut, és ha valamelyikük nem éri el a célját (értsd: nem jut be a BL-be, vagy kiesik a másodosztályba), a másik számára egyedül már-már lehetetlen lesz finanszírozni a 285 millió eurós költségvetésű stadionprojektet.
A névadó Allianz-konszernnel a felek erősen teljesítményorientált, 15 éves futamidejű szerződést kötöttek, amelynek betartása azért is fontos, mert jelenleg csak a költségek egyharmada, 80 millió euró áll a csapatok rendelkezésére. Az Allianz viszont kikötötte, a megállapodásban rögzített éves maximális összeget, 5.3 millió eurót abban az esetben hajlandó átutalni, ha kap is valamit a pénzéért. Jelesül: két Bundesliga-együttest, amelyek közül az egyik meghatározó szerepet tölt be a nemzetközi porondon is.

Ha döntetlen születik a derbin, mindkét müncheni gárda fenékre huppanhat a ligában – úgy, mint az ollózó Lauth egy korábbi mérkôzésen
Ha döntetlen születik a derbin, mindkét müncheni gárda fenékre huppanhat a ligában – úgy, mint az ollózó Lauth egy korábbi mérkôzésen
Ha döntetlen születik a derbin, mindkét müncheni gárda fenékre huppanhat a ligában – úgy, mint az ollózó Lauth egy korábbi mérkôzésen
A Bayern már csak a neve és az eredményessége miatt is könnyebben előteremti a rá eső részt (75 millió eurót szerzett úgy, hogy a klubot működtető részvénytársaságban 10 százalékos tulajdonjogot átengedett az Adidasnak), az 1860 viszont a másodosztályból aligha tudná ugyanezt megtenni. "Ha az 1860 kiesne, azzal nem csupán magát, hanem a Bayernt is büntetné" – fogalmazott például Franz Beckenbauer, a Bayern elnöke, míg Uli Hoeness menedzser a következőt mondta: "Az oroszlánok egyszerűen nem eshetnek ki. Katasztrofális lenne, ha ők kétezer-ötben, az új aréna elkészültekor a másodosztályban futballoznának."
Az új edzővel, Gerald Vanenburggal készülő "oroszlánoknak" ezért is lenne fontos a vasárnapi siker, és a Falko Götzöt váltó szakember hisz is benne. "A Bayern világklasszis csapat, de mint mindenki, verhető. Csak feltétlen győzelmi vágyra és elszántságra van szükség. Ezt próbálom megértetni a játékosaimmal. Nagyon remélem, hogy a nyolcvankilencedik percben szerzett góllal mi nyerjük meg a derbit" – reménykedik a holland tréner. Ugyanakkor a Bayern-játékosok jelezték, hiába van nehéz helyzetben a vetélytárs, tőlük ne várjon könyörületet. "Nekünk teljesen mindegy, hogyan áll az 1860, nekünk még mindig a bajnoki címben kell hinnünk. A Werder láthatóan ideges. Fél az aranyérem elvesztésének lehetőségétől" – fogalmazott Oliver Kahn, a Bayern kapusa.

Szavazás

Ki nyeri a Bundesligát?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik