Újra állt a stuttgarti fal

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.04.24. 23:20
Címkék
Most már nem csupán a Werder Bremen, hanem a VfB Stuttgart is igyekszik jelentős nyomást gyakorolni a Bayern Münchenre. Az idény során végig kiegyensúlyozott Werder nagyon közel áll ahhoz, hogy elvegye a salátástálat a bajoroktól, míg Szabics Imre csapata arra készül, hogy az automatikusan BL-főtáblát érő ezüstérmet elcsenje a rekordbajnok orra elől.
Ennek legújabb jeleként idegenben verte meg a Hannovert, és legalább vasárnap délutánig vetélytársa elé lépett a tabellán. A VfB mellett a Bayer Leverkusen is álmodozhat akár még a második helyről is, a Borussia Dortmund ellen aratott fölényes, 3–0-s diadalának köszönhetően. Az alsóházban is volt egy jelentős változás, a Hertha BSC könnyedén túljutott a Kaiserslauternen, és "időtlen idők" után elkerült a kiesőhelyekről. ----
Fazekas Nándor (elöl) és Mezei Richárd – avagy a gyôztesek eufóriája
Fazekas Nándor (elöl) és Mezei Richárd – avagy a gyôztesek eufóriája
Előbb azonban a nap rangadójáról, a Leverkusen–Dortmund ütközetről, amelynek tétje a gyakorlatilag biztosra vehető UEFA- kupa-indulás, valamint a szerény BL-remények életben tartása volt. Nos, a hazaiak villámgyorsan elintézték a sárga-feketéket, hiszen a 22. percben már 2–0-ra vezettek, és innen a vendégeknek nem volt visszaút. Nowotny hosszú indítását követően Babic emelésével indult a gólgyártás (az előkészítő Nowotny a harmadik gólpasszát könyvelte el ebben az idényben, az 1996–97-es óta nem volt ilyen jó szezonja e tekintetben), majd Franca lövésével folytatódott, hogy aztán a második félidő elején Berbatov tizenegyesével záruljon le. "Az idény legjobb játékát nyújtottuk" – lelkendezett Klaus Augenthaler, az immár hét meccs óta veretlen Bayer vezetőedzője.
A Szabics Imre nélkül felálló VfB sokkal energiatakarékosabban gyűjtötte be a pontokat Hannoverben, igaz, egyetlen gólját vitatják a hazaiak. A 10. percben Cacau beadását követően Meissner a léc alsó lapjára bombázta a labdát, amely onnan a földre (a felvételek alapján a gólvonal mögé), majd a mezőnybe vágódott. A bíró mindenesetre megadta a gólt, és bár a Hannovernek 80 perce volt a válaszra, nem járt sikerrel. "Ismét bebizonyosodott, hogy a miénk a liga legjobb védelme" – hangzott Felix Magathnak, a Stuttgart trénerének rövid kommentárja. Kollégája, Ewald Lienen ebben az évadban másodszor játszott hazai meccset csapatával a Stuttgart ellen, és a Mönchengladbachhoz hasonlóan a Hannoverrel is 1–0-s vereséget szenvedett.
A Schalke nagyon messze került Európától, és a jelek szerint már csak a Rudi Assauer menedzser által Döner-kupának hívott Intertotó-kupa elérésére maradt esélye. A gelsenkircheniek ezúttal a Hansa Rostocktól kaptak alapos leckét – Martin Max két góllal és egy assziszttal állt a rostocki had élére –, és négy kör alatt öt pontot kellene ledolgozniuk ahhoz, hogy egyenes ágon jussanak el Európába. ---- Az idény elején még a Hertha is hasonló álmokat dédelgetett, manapság viszont Berlinben már annak is örülnek, hogy a csapat elkerült a vonal alatti részről. A Kaiserslautern elleni alsóházi helyosztón semmit sem bízott a véletlenre a Dárdai Pált végig a soraiban tudó, Király Gábort viszont a kispadon hagyó hazai gárda, és már a második percben megszerezte a vezetést, hála Marcelinho a kapu bal oldalába vágódó szabadrúgásának. Röviddel később jött az újabb gól, méghozzá a különleges, mást ne mondjunk a mulatságos fajtából. Marcelinho szöglete után Simunic fejelhetett, a kapuba tartó labdája a gólvonalon álló Bobicról kijött, éppen Wichniarek elé, aki közelről már nem hibázott. A harmadik találatnál Bobic már jó helyen állt, a 24. percben Friedrich beadását követően lőtt a kapuba. A Hertha BSC ilyen rövid idő alatt legutóbb 1978-ban, a St. Pauli ellen tudott szert tenni háromgólos előnyre. A berliniek a későbbiekben már egyáltalán nem erőltették meg magukat, az ismét másodosztályú csapatot idéző módon futballozó ’Lautern azonban semmiféle veszélyt sem jelentett a kapujukra.
"Nagyon jó érzés, hogy újra bennmaradó helyen állunk – mondta a találkozót követően Király. – Végig nagyon jó volt a hangulat a stadionban, a szurkolók is, és mi is végig tettük a dolgunkat. A meccs előtt azt mondtam, három nullára nyerünk, és hogy Wichniarek, Bobic, valamint Friedrich vagy Marcelinho szerzi a góljainkat. Utólag nem is olyan rossz a találati arány… A második percben értem oda a kispadunkhoz, amikor Marcelinho a szabadrúgáshoz készülődött. Mondtam, hogy én már nem ülök le, mert fel kell ugrani az ünnepléshez, és az ugye nálam sérülésveszéllyel jár. Nekifutott, aztán mi is futottunk, be a pályára, ünnepelni. Elég sima meccs volt, három nulla után is voltak helyzeteink, de nem igazán volt, ami támadásokra kényszerített volna bennünket." ---- A Hertha mellett az Eintracht Frankfurt és a Wolfsburg is tett egy lépést a megkapaszkodás felé, igaz, ebből a párosból csak az utóbbi lehet igazából nyugodt. A "farkasok" az első idegenbeli gólját jegyző Fernando Baiano és az idény során először beköszönő Karhan találatával verték meg a Mönchengladbachot, amely viszont elkezdhet úgy istenigazából rettegni. A Frankfurt még mindig nem tudott elmozdulni a 17. helyről, holott most a Freiburgot tanította móresre egy 3–0 erejéig. A hesseniek azonban még így is két ponttal elmaradnak a már élvonalat érő 15. helyen álló Kaiserslauterntől.
A Kölnnek viszont gyakorlatilag feladhatják az utolsó kenetet, hiszen négy forduló alatt szinte lehetetlen 11 pontos hátrányt lefaragni. Az egyik legtekintélyesebb múlttal büszkélkedő német gárda ezúttal Hamburgban húzta a rövidebbet, holott a félidőben még volt esélye a pontszerzésre. Csakhogy a fordulás után nyílt napot tartott a védelme, egy Barbarezzel felálló HSV-nak pedig rutinmunka ezt kihasználni. ---- 30. forduló: Osnabrück–Union Berlin 0–2 (Sobotzik 24., Page 48.), Burghausen–Lübeck 2–1 (Schmidt 69. – 11-esből, Rosin 85., ill. Scharping 60.), Mainz–Duisburg 4–1 (N. Weiland 2., Friedrich 38., Auer 56., Rose 85., ill. Ahanfouf 90.). Az Aue–Arminia Bielefeld, az Energie Cottbus–Greuther Fürth, az Ahlen–Regensburg, a Karslruhe–Unterhaching és az Oberhausen–Trier mérkőzést vasárnap, míg a Nürnberg–Alemannia Aachen találkozót hétfőn (tv: DSF, 20.15, élő) játsszák.
Az élcsoport: 1. Nürnberg 52 pont (29 mérk.), 2. Arminia Bielefeld 51 (29), 3. Energie Cottbus 47 (29)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik