Tojáslabdás foci Magyarországon

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.04.28. 21:23
Címkék
Meglehet, a Sport1 televíziót kell majd az egyik inspirálóként megjelölni, midőn az amerikai futball magyarországi meghonosodásáról beszélünk.
A Budapest Wolves már megkezdte a felkészülést a jövô nagy feladataira
A Budapest Wolves már megkezdte a felkészülést a jövô nagy feladataira
A Budapest Wolves már megkezdte a felkészülést a jövô nagy feladataira
A Budapest Wolves már megkezdte a felkészülést a jövô nagy feladataira
A Budapest Wolves már megkezdte a felkészülést a jövô nagy feladataira
A Budapest Wolves már megkezdte a felkészülést a jövô nagy feladataira
A sportcsatorna ugyanis 2004. február elsején műsorára tűzte az NFL nagydöntőjét, a Super Bowlt, amelyet követően elindult a hazai szervezkedés. Jóllehet korábban is voltak kezdeményezések arra, hogy nálunk is életben maradjon a tengerentúl talán legnépszerűbb sportága, a mostani minden eddiginél jelentősebbnek tűnik.
Az első próbálkozást 1991-ben regisztrálhattuk, akkor Tom Kelly ,,az amerikai futball magyarországi nagykövete" hozott össze egy csapatot, amelyből később kiforrta magát a Budapest Star Force. A gárda az osztrák bajnokságban három év alatt három osztályt lépett előre, azonban belső és külső problémák miatt felbomlott. Eme alakulat gyökereiből nőtt ki a Budapest Cowboys, amely az osztrák és a cseh bajnokságba is benevezett, és ha már ott volt, végig is verte a mezőnyt. "Aztán elfogyott a motiváció. Már csak a német bajnokság jelentett volna kihívást a számunkra, csak azt a költségek miatt nem bírtuk volna. Így feloszlott a csapat" – emlékezett vissza a múltra Varga István, a Star Force running backje (labdavivője).
Varga Istvánnak azóta is álma, hogy elterjessze itthon a sportágat, azonban egyedül alighanem nem járt volna eredménynyel. Itt lépett közbe a vakszerencse, hiszen közben egy másik társaság is ugyanezen fáradozott.
Dámosy Zsoltról – a névazonosság nem véletlen, többek között Kovács István és Erdei Zsolt menedzseréről van szó – és néhány lelkes magyar hívőről akik vasárnaponként a Boxutca étteremben nézték – és szurkolták – végig a meccseket, majd úgy gondolták, a gyakorlatban is kipróbálják a játékot. A Hajógyári szigetre jártak ki, eleinte csak dobálni, majd játszani is. Hóban, sárban, mindegy volt.
"Hosszú ideig egyedül éreztem magam, aztán kinyitottuk a Boxutcát, ott klubjelleggel meccseket néztünk, de játékról eleinte még nem nagyon volt szó – mondta erről Dámosy. – A Super Bowlon már százan, százötvenen voltunk, akkor kezdődött minden. Találtam még egy olyan bolondot, mint én, Árpa Attilát, és elhatároztuk, hogy felélesztjük a Budapest Cowboyst."
Innen már ment minden a maga útján. Dámosyék kapcsolatba léptek a Super Bowlt szakkommentáló Varga Istvánnal, és eldöntötték, itt a szavak már feleslegesek, tettekre van szükség.
"Lépésenként akarunk haladni. A szándék, a pálya és a játékosok egy része már adva van. Most jön a következő lépcsőfok, az engedélyek beszerzése és a toborzás. Senkit sem akarunk elküldeni, az edzésekre bárki lejöhet, kortól és képzettségtől függetlenül. Nem számít, ha nem konyít a sportághoz, majd mi megtanítjuk. Jöjjön mindenki bátran!" – tartott rögtönzött toborzót Varga István. Igaz, immár nem running backként, hanem edzőként. Hétfőn és szerdán este hattól ő már nem labdát cipel, hanem utasításokat oszt az immár több mint negyven önként jelentkezőnek.
A leendő Budapest Wolvesnak, a "Budapesti farkasok" együttesének.
A kívülállók általában drága sportágnak vélik az amerikai focit, azonban a beavatottak igyekeznek megnyugtatni őket. Az egyesülettől bérelhető a felszerelés, pálya van, mindössze a havi 3000 forintos tagdíjat kell befizetniük a játékosoknak. "Az anyagi háttér biztatóan alakul, egy-két sikeres vállalkozáshoz már volt közöm, remélem, ez is befut – mondta Árpa Attila. – Folytattunk már reményt keltő tárgyalásokat, és ha minden igaz, itt meglesz az a háttér, ami a Cowboysnál hiányzott. A játék mellett show-t is szeretnénk, hiszen ennek a sportágnak ez is a sajátja. Igyekszünk majd a televíziókkal is kapcsolatba lépni, kicsivel több van belőlük, mint a Cowboys idejében, és az első reakciók alapján azt mondhatom, mindenki pozitívan áll a kezdeményezéshez. "
És hogy mi lehet a végcél? "Először is jó lenne újra egy Ausztriát végigverő csapatot összehozni – így Dámosy. – A legfontosabb azonban, hogy sikerüljön szélesebb alapokra helyezni az építményt. Ifjúsági és proficsapatot is szeretnénk, senkit sem akarunk elutasítani, igyekszünk mindenkinek megtalálni a kedvére valót. Egyelőre még csak az egyesületi bejegyzésnél tartunk, ha jól tudom, akkor már Debrecenben is alakul egy csapat, és ha már kettő lesz, beszélhetünk a szövetség megalakításáról is. Pár év múlva pedig öt-hat csapatos bajnokságot szeretnénk elindítani."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik