Ha Lúciót pótolják, akkor…

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.08.02. 20:48
Címkék
Pénteken hivatalosan is véget ér a nyári szünet - a francia Ligue 1-gyel holtversenyben - a Bundesligában, és a nagy ötös egyetlen 18 csapatos élvonalában elkezdődik a 2005. május 21-ig tartó menetelés. Mint évek óta mindig, a a Bayern Münchent tartják az első számú favoritnak, de azt éppen a tavasszal tapasztalhattuk, hogy nem mindig igazolódik be a papírforma. A legutóbbi szezont ugyanis a Werder Bremen zárta az első helyen - mi több, a zöld-fehérek fennállásuk során először duplázni tudtak -, így most neki kell megvédenie a trónját a kihívókkal szemben. Sorozatunkban bemutatjuk az új idény főszereplőit, a mai részben a legutóbbi bronzérmes Bayer Leverkusent, valamint az előző évadban a dobogóról lemaradó, ezúttal a nemzetközi porondot megcélzó alakulatok kerülnek terítékre.
Bárhogyan is csűrjük-csavarjuk, a Bayer Leverkusen a nyári holtidényben az egyik íróasztal mellől veszítette el a legfontosabb "játékosát". Már régóta tudott volt, hogy Reiner Calmund fel akar hagyni a menedzserkedéssel, de valahogyan mindig meggondolta magát. A tavaszi nagy bejelentést követően is a többség úgy vélte, majd jön egy nyári szellő, és mondjuk az Adriáig repíti ezeket a kósza gondolatokat. Aztán jött a nyár, a gondolatok maradtak, Calmund pedig ment. A Kicker Sportmagazin szerint a lépésnek olyan súlyos következményei lehetnek, amelyek ma még beláthatatlanok. Ráadásul az operatív stábból Ilja Kaenzig, a másik menedzser, valamint Jürgen Kohler sportigazgató is odébbállt, ami bizony jelentősen megnehezíti a szálakat immár egyedül kézbe vevő Wolfgang Holzhäuser menedzser helyzetét.

A Bayern Münchenbe szerzôdô Lúcio helyére egy másik világbajnokot, Roque Juniort (balra) vett meg a Leverkusen, de aligha ô pótolja majd a védelem tengelyében honfitársát
A Bayern Münchenbe szerzôdô Lúcio helyére egy másik világbajnokot, Roque Juniort (balra) vett meg a Leverkusen, de aligha ô pótolja majd a védelem tengelyében honfitársát
A Bayern Münchenbe szerzôdô Lúcio helyére egy másik világbajnokot, Roque Juniort (balra) vett meg a Leverkusen, de aligha ô pótolja majd a védelem tengelyében honfitársát
További rossz hír, hogy a keret vérvesztesége sem elhanyagolható. A távozók közül a 12 millió euróért klubot váltó, hosszú évek vajúdását követően Münchenbe, a Bayernhez szegődő Lúcio neve kívánkozik az élre, de Yildiray Bastürk, valamint Oliver Neuville keze (pardon, lába) is vastagon benne volt a közelmúlt leverkuseni sikereiben.
Mindezek dacára Calmund - immár hintaszékből - meglehetősen optimista nyilatkozatot adott az új idényt illetően. "A keret és az edzői stáb is csúcskategóriás. A távozók ellenére az első öt hely valamelyikére várom a Bayert" - mondta az immár csak exmenedzser.
Hogy mire fel ez az optimizmus, nem könnyű megmondani. Lúcio távozásával a védelem közepén hatalmas lyuk tátong, és az szinte kizárt, hogy egy másik világbajnok, az ugyancsak brazil Roque Junior ezt képes lesz betömni. Sokkal inkább a friss Copa América-győztes Juanra, illetve a sérülése után végre teljes értékű harcos Jens Nowotnyra várhat majd ez a feladat, és nekik segíthet be Roque Junior vagy Diego Placente.
A középpályán már több a variációs lehetőség, Carsten Ramelow-nak már csak a klubfutballra kell összpontosítania, Paul Freier alighanem tudja pótolni Bastürköt, a többiek (például Bernd Schneider, Marko Babic vagy Robson Ponte) pedig már jól bevált erők. Az utóbbi megállapítás különösen igaz a csatársorra, a Dimitar Berbatov, Franca duó már legutóbb letette a névjegyét (összesen 30 gól és 22 gólpassz fűződött a nevükhöz, ennél hatékonyabb első sora csak az Aílton, Klasnic párossal villantó Werder Bremennek volt), és alighanem a pénteken kezdődő szezonban még inkább harmonikus lesz az összmunkájuk.

Berbatov az elôzô szezonban karriercsúcsot jelentô 16 gólt szerzett
Berbatov az elôzô szezonban karriercsúcsot jelentô 16 gólt szerzett
Berbatov az elôzô szezonban karriercsúcsot jelentô 16 gólt szerzett
Leginkább azonban Klaus Augenthaler vezetőedzőben bízhatnak a Bayer-drukkerek. A Bayern München hajdani centerhalfja a csaknem kieséssel zárult 2002-2003-as idény után összerántotta az együttest, a Bajnokok Ligája-selejtezőt érő harmadik helyre kormányozta a "gyógyszergyáriakat", és most is valami hasonló bravúrra készül.
Persze, ő ezt pontosan is megfogalmazta: "Legutóbb hatvanöt pontot szereztünk, most is ez a célunk. Legutóbb hetvenhárom gólt rúgtunk, most is ennyit szeretnénk. Legutóbb harmincnyolc gólt kaptunk, na, ezt most szeretnénk csökkenteni. Igazolnunk kell, hogy nem a véletlen műve volt az előző idénybeli szereplésünk, és hogy nekünk valahol fent van a helyünk" - jelentette ki Augenthaler.
(Sorozatunk szerdai részében a Bayern Münchent mutatjuk be.) ---- VfB Stuttgart (4.)
Szabics Imre csapata a Bayern Münchenhez igazoló Felix Magath helyett egykori játékosa, Matthias Sammer irányításával próbálja célba venni az UEFA-kupát érő helyek egyikét. A "svábok" soraiból távozott a védelem esze, Marcelo Bordon, és az ő helyettesét egyelőre nem sikerült megtalálni. Az igazolásoknál ismét a spóroláson volt a hangsúly - csak Martin Stranzlért fizettek, érte is mindössze 700 ezer eurót -, így inkább abban lehet bízni, hogy az előző szezonban összeérő gárda az új évadban is egységes marad.

VfL Bochum (5.)
Nem csupán a stadiont, a gárdát is át kell építeni a következő szezonra. A VfL-t az UEFA-kupába repítő játékosok közül Frank Fahrenhorst, Paul Freier, Vahid Hasemian és Sunday Oliseh is elment, és a szigorúan a neveket vesszük alapul, akkor az érkezők - Tommy Bechmann, Aleksander Knavs, Vratislav Lokvenc, Marcel Maltritz, Zvjezdan Misimovics, Christoph Preuss, Filip Trojan - nem egyenértékű helyettesek. Peter Neururer vezetőedző mindenesetre garantálta, hogy magas színvonalon megy végbe az átalakulás. A gárdát a 8-10. helyre tippelő Kicker már szkeptikusabb…

Borussia Dortmund (6.)
A futballgazdasági válság egyik legnagyobb német szenvedő alanya a BVB, amely az új évadnak 31.6 százalékkal kevesebb büdzsével (57 helyett 39 millió euró) vág neki, mint az előzőnek (csak a Kaiserslautern kényszerült nagyobb megszorításra). Az új trénerrel, a holland Bert van Marwijkkel nekilóduló együttes javarészt a légiósokra épít, az ideálisnak mondható kezdőcsapatban mindössze két (esetleg három, ha a kapusok közti csatát Weidenfeller nyeri meg Warmuzzel szemben) német futballista szerepel. Csak brazilból viszont három…

Schalke (7.)
Az egyik legjobban erősítő klub a gelsenkircheni, a nyáron Aílton, Marcelo Bordon, Mladen Krsztajics és Lincoln is csatlakozott a királykékek keretéhez, akik még egyszer nem engedhetik meg maguknak, hogy csak az UEFA-Intertotó-kupába kvalifikálják magukat. Még úgy sem, hogy a nyáron tíz profi döntött úgy, máshol keresi a boldogulását. Jupp Heynckes vezetőedző az eddig látott 4-4-2-es rendszer helyett alighanem a 3-5-2-es formációra, illetve a látványosabb támadójátékra voksol. Különösen az utóbbinak örülnének a szurkolók, elsősorban a legutóbb szerzett 49 gól fényében.

Hamburg (8.)
Klaus Toppmöller a tavaly októberi hatalomátvételekor arról beszélt, jó lenne, ha alaposan átalakulna a Hamburg, csaknem egy évvel később pedig megállapíthatta: ha teljes revolúcióra nem is került sor, azért nagyjából véghez tudta vinni az akaratát. Az átformálás utolsó lépcsőfokát a nyári tízmillió eurós invesztíció jelentette, amelynek keretében az Émile Mpenza, Benjamin Lauth, Daniel Van Buyten hármas is az Elba partjára költözött. Az UEFA-kupa elszalasztása ilyen erősítés után alighanem kudarc lenne. ---- Dimitar Berbatovnak a 2003-2004-es idényben végre sikerült az áttörés, amit régóta jövendöltek neki. Korábban örök tehetségnek, helyzetkihagyó világbajnoknak tartották, legutóbb viszont 16 góljával és 9 asszisztjával csapata legjobbja lett a Bundesligában, emellett Eb-részvételhez segítette a bolgár válogatottat.
Portugáliában ugyan messze elmaradt a saját lehetőségeitől, viszont a szabadságáról visszatérve úgy nyilatkozott, a kontinenstorna már a múlté. "Nem tekingetek visszafelé, csak előre - mondta a támadó. - A lécet magasra tettem, mert a csapatunk elég erősnek tűnik ahhoz, hogy nagy feladatokat valósítson meg. Versenyben lehetünk a bajnoki címért, az európai porondon pedig már régóta jól cseng a Bayer neve. Szeretnék minden meccsen gólt szerezni, tudom, hogy ez aligha lehetséges, de az már igen, hogy felülmúljam a legutóbbi termést."
Berbatov nem tart attól, hogy a csatársorban megjelenő konkurencia - az egyelőre biztos partnernek tűnő Franca mellett Jermaine Jones, az amatőrök közül felkerülő Kenan Sahin, valamint a nyáron vett Andrij Voronyin is a kezdőcsapatról álmodik - rontja az esélyeit, sőt. "Nagyon jó, hogy vannak új csatáraink, mert remélhetőleg nagyon sok mérkőzés vár ránk az új idényben. Minden tiszteletem a többieké, de senkitől sem félek" - reagált a vetélytársak megjelenésére.
Nem rossz ajánlólevél neki, hogy 28 góljával pillanatnyilag ő a keret legeredményesebb játékosa a Bundesligában.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik