Az emlékek is erőt adhatnak

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2004.08.04. 20:13
Címkék
Pénteken hivatalosan is véget ér a nyári szünet - a francia Ligue 1-gyel holtversenyben - a Bundesligában, és a nagy ötös egyetlen 18 csapatos élvonalában elkezdődik a 2005. május 21-ig tartó menetelés. Mint évek óta mindig, a a Bayern Münchent tartják az első számú favoritnak, de azt éppen a tavasszal tapasztalhattuk, hogy nem mindig igazolódik be a papírforma. A legutóbbi szezont ugyanis a Werder Bremen zárta az első helyen - mi több, a zöld-fehérek fennállásuk során először duplázni tudtak -, így most neki kell megvédenie a trónját a kihívókkal szemben. Sorozatunkban bemutatjuk az új idény főszereplőit, a mai részben a címvédő Werder Brement, valamint az évad során minden bizonnyal a kiesés ellen hadakozó együttesek kulisszái mögé próbálunk bepillantani.
A Kaiserslauternt elhagyó Miroslav Kloséra (képünkön) nem vár egyszerû feladat, hiszen a Werder Bremenben az elôzô idény gólkirályát, a brazil Aíltont kell pótolnia
A Kaiserslauternt elhagyó Miroslav Kloséra (képünkön) nem vár egyszerû feladat, hiszen a Werder Bremenben az elôzô idény gólkirályát, a brazil Aíltont kell pótolnia
A Kaiserslauternt elhagyó Miroslav Kloséra (képünkön) nem vár egyszerû feladat, hiszen a Werder Bremenben az elôzô idény gólkirályát, a brazil Aíltont kell pótolnia
A Kaiserslauternt elhagyó Miroslav Kloséra (képünkön) nem vár egyszerû feladat, hiszen a Werder Bremenben az elôzô idény gólkirályát, a brazil Aíltont kell pótolnia
A Kaiserslauternt elhagyó Miroslav Kloséra (képünkön) nem vár egyszerû feladat, hiszen a Werder Bremenben az elôzô idény gólkirályát, a brazil Aíltont kell pótolnia
A Kaiserslauternt elhagyó Miroslav Kloséra (képünkön) nem vár egyszerû feladat, hiszen a Werder Bremenben az elôzô idény gólkirályát, a brazil Aíltont kell pótolnia
Legalább akkora talány, miként fog a 2004-05-ös idényben szerepelni a Werder Bremen, mint amekkora rejtély volt a csapat előző szezonban megszerzett bajnoki címe. Legalábbis utólag. Mert egy éve a Lisztes Krisztiánt is a soraikban tudó zöld-fehéreket senki sem sorolta még a titkos esélyesek közé sem, ehhez képest a gárda talán a valósnál (6 pont) is nagyobb fölénnyel nyerte meg története során negyedszer a salátástálat. Úgy, hogy a mezőnyben ott volt a toronymagas favorit Bayern München ("A Bayern München lesz a bajnok" - írta akkori idénybeharangozó különszámában a Kicker Sportmagazin), az újra erőre kapó Bayer Leverkusen és a különösen az ősszel parádézó VfB Stuttgart. Csakhogy a Werdernek nem volt nagyobb hullámvölgye (illetve amikor belekerült, már a zsebében volt az aranyérem), nem sújtották belső viszályok, nem fogyott el a kétfrontos harcban (tett erről az osztrák Pasching, amely az Intertotó-kupában alaposan helybenhagyta Liszteséket), hanem díszlépésben bemasírozott a célba.
Az előzmények ismeretében az idén már számolnak a Werder Bremennel, de még címvédőként sem kapja meg az első számú favorit titulust. Egyrészt mert az hagyományosan (és most nem is alaptalanul) a Bayern Münchent illeti meg, másrészt pedig a sikersorozat kulcsemberei közül kettő is távozott, és egyelőre megjósolhatatlan, az újak mennyire tudják pótolni őket.
Különösen Aíltont lesz nehéz, hiszen vele 28 gól (és 9 assziszt) is Gelsenkirchenbe költözött. Csak érzékeltetésképp: a Bundesligában Karl-Heinz Rummenigge 1981-es diadala óta senkinek sem sikerült ennyiszer bevennie a riválisok hálóját. A kereten végigpillantva az Angelosz Hariszteasz, Ivan Klasnic, Miroslav Klose hármasból kerülhet ki az utód, Thomas Schaaf edző alighanem az utóbbi kettőnek adja meg elsőként a bizonyítási lehetőséget. Hiába szerzett három gólt (közte a mindent eldöntőt) az Európa-bajnokságon Hariszteasz, alighanem csak a pad marad neki. Klasnic az előkészületi mérkőzéseken nagyszerű formában futballozott, duzzadt az önbizalomtól, "tudja, merre van a kapu", míg Klosét melyik német edző meri kihagyni, amikor mindenki a 2006-os vb miatt szükséges összefogásról értekezik?
A védelemből Mladen Krsztajics hiányzik majd, aki szintén a Schalkét választotta. A hátsó sor átalakítása első ránézésre sokkal könnyebbnek tűnik, hiszen az előző szezon felfedezettjére, Valérien Ismaelre nyugodtan rá lehet bízni a parancsnoki szerepet, Frank Fahrenhorst és a friss Copa América-győztes Gustavo Nery személyében válogatott szintű futballisták érkeztek, azaz komoly aggodalomra itt nincs ok.
Mint ahogyan a környezet sem változott sokat, teljesítményre ingerlő. Schaaf edző szerint felesleges egyénenként motiválni a játékosokat, akinek esetleg ösztönző erőre van szüksége, tegyen be egy kazettát a videóba… "Van néhány felvétel a legutóbbi sikereinkről, szerintem a képek mindenki fejébe befészkelték magukat. Újra át akarjuk élni ezeket a csodálatos pillanatokat. A játékosai még mindig éhesek a sikerre. Tudom és érzem. Mindenkinek meg akarjuk mutatni, hogy nem a véletlen műve volt a legutóbbi menetelés" - mondta a szakember. Ha ez sikerül neki, tovább növekszik az őt övező kultusz, ami már-már vetekszik a hajdani Otto Rehhagel-imádat mértékével.
Az eufória mindenesetre már most határtalan a Weser partján. Röviddel a bérleteladások megkezdése után gazdára talált a húszezredik idénybelépő is, ezt látva a vezérkar 25 ezerben maximalizálta az áruba bocsátható bérletek számát. A többit fent kellett tartani a vengégszurkolóknak, illetve kötelező jegyeket is a piacra dobni. Ha nem lettek volna megszorító intézkedések, a pénztáraknak ki sem kellene nyitniuk…
(Sorozatunk pénteki részében a magyar játékosokról olvashatnak, valamint közöljük a legfontosabb tudnivalókat, a kereteket és a sorsolást.) ---- Hannover (14.)
A korábbi időszak monumentális forgalmával (a 2002-es feljutást követő 18 hónapban 28-28 érkező, illetve távozó volt) ellentétben az idei nyár viszonylagos nyugalmat és mindössze hét új játékost hozott Hannoverbe. A kapusposztot (Robert Enke), a hátvéd- (Michael Tarnat) és a középpályássort (Ricardo Sousa) sikerült megerősíteni, visznt nagy kérdés, hogy ki pótolja az előző idényben házi gólkirályi címig, illetve válogatottságig jutó Thomas Brdaricot. Ha az exgólkirály Thomas Christiansennek ez összejön, még az első tízbe is bekerülhet a gárda, ha nem, akkor bajba is kerülhet.

Kaiserslautern (15.)
A pontlevonással, rengeteg idegeskedéssel megspékelt idény után sokkal nyugodtabb szezonban reménykednek a Betzenbergben. A minta adott, hiszen a görögök az Európa-bajnokságon megmutatták, mire lehet elég a csapatszellem. Szükség is lesz erre, hiszen a nyáron mások mellett Miroslav Klose, Aleksander Knavs, Vratislav Lokvenc és Lincoln is távozott, miközben a "bevételi" oldalon Christian Nerlinger és Carsten Jancker a két legnagyobb név.

Nürnberg (újonc)
Egy év szünet után a Nürnberg visszatért oda, ahova a hagyományok szerint tartozik: az első osztályba. A kilencszeres német bajnok ugyan nem dúskál a javakban, a nyáron mégis megerősítette a keretét, és olyan rutinos BL-profikat vett, mint Marcel Ketelaer, Markus Schroth vagy Ivica Banovic. A keret még így is meglehetősen fiatal, hiszen 13 játékos még nem töltötte be a 24. életévét. Ha a néhány rutinos futballista (Tomasz Hajto, Tommy Svindal Larsen, Schroth) összefogja az ifjakat, nagyon simán összejöhet a bentmaradás.

Arminia Bielefeld (ú)
Rekordot jelentő hetedik alkalommal készülhet újoncként az első osztályra a Bielefeld, és szakértők szerint a szezon végén könnyen jöhet az újabb rekord. A hetedik kiesés. Bár a klub az ifi C-től kezdve az összes korosztályban a legmagasabb szinten képviselteti magát, ha a védelem nem működik a másodosztályban látott magas színvonalon, a csatársorban nem lesz igazi gólvágó, illetve az Uwe Rapolder vezetőedző által favorizált letámadási taktika csődöt mond, az Arminia alighanem alászáll.

Mainz (ú)
Mi táplálhatja Bódog Tamás csapata, a Mainz bentmaradási reményei? Elsősorban az Energie Cottbus 2000-01-es példája, amikor a keleti gárda hasonló helyzetből vágott neki a szezonnak, és végül sikerült megkapaszkodnia. Emellett a hazai pálya varázsára - telt ház, 18 700 néző előtt kerül sor az összes meccsre odahaza -, a csapategységre, a támadójátékra - Jürgen Klopp edző nem enged a 4-3-3-ból - és a meglepetés erejére építhet a társulat. De nagyon elkelne még Fortuna folyamatos támogatása is. ---- Hosszú ideig álmodozott a francia válogatottról, de sem Roger Lemerre, sem pedig Jacques Santini nem számított rá tartósan, az Európa-bajnokság után kinevezett Raymond Domenech pedig ha akarná, se tehetné meg mindezt. Johan Micoud ugyanis a közelmúltban bejelentette, köszöni szépen, de valahogyan meglesz a francia nemzeti tizenegy kék meze nélkül is. Bőven elég neki a Werder Bremen kézben tartása, van bőven munkája azzal is.
A korábban a Cannes-t, a Bordeaux-t (a Girondins-nel nyerte meg élete első bajnoki címét, 1999-ben) és a Parmát is megjárt francia karmester a Weser partján igazi otthonra talált, élvezi a futballt, ennél többre pedig aligha van szüksége. "Megfertőződtem a Werder-vírussal. Nagyszerű csapatban, nagyszerű társak között futballozhatok, a szurkolók pedig szenzációsan támogatnak bennünket" - nyilatkozta egyszer a U2-ért, illetve Bonóért rajongó középpályás, röviddel azután, hogy 2007 nyaráig meghosszabbította a szerződését. Bár hívta többek között a Bayern München is, ellenállt a csábításnak, és inkább maradt a nemzetközi szinten kevésbé ismert együttesnél. Nem hiányzott neki az FC Hollywood, az állandó rivaldafény, az olykor eltúlzott teljesítménykényszer.
"Hatalmas kaland vár ránk a Werderrel, és ezt nem akartam kihagyni. A Bajnokok Ligájában a kontinens legjobbjaival mérethetjük meg magunkat, és örülnék, ha további közös sikerélményekben lehetne részünk. De a kétfrontos címvédő hadjárat mindenben elsőbbséget élvez" - mondta az előtte álló szezonról Micoud.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik