Csődközelben a Dortmund

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.02.17. 21:17
Címkék
A Borussia Dortmundot működtető, a tőzsdén is jegyzett Borussia Dortmund GmbH & Co. KGaA nevű társaság csütörtökön közzétett kötelező jelentésében úgy fogalmazott, hogy a klub a fennmaradást veszélyeztetően rossz anyagi helyzetben van.
Rosickyék térdre kényszerülhetnek
Rosickyék térdre kényszerülhetnek
Rosickyék térdre kényszerülhetnek
Rosickyék térdre kényszerülhetnek
Rosickyék térdre kényszerülhetnek
Rosickyék térdre kényszerülhetnek
A BVB a 2004-2005-ös üzleti év első felében, december 31-gyel bezárólag 27.2 millió eurós operatív veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. És ahogyan lenni szokott, az egyik baj hozza magával a másikat: a gazdasági törvényszerűségeknek megfelelően reagált erre a tőzsde is, a Borussia részvényeinek árfolyama csütörtökön néhány óra alatt 30 százalékkal, két euró alá csökkent, ami történelmi mélypontot jelent. Az értékpapírokat 2000. október 31-én még 11 eurós kibocsátási árfolyammal kezdték jegyezni, azóta körülbelül 80 százalékot veszítettek az értékükből.

Megfelelő konszolidálási intézkedések nélkül az üzleti év végére 68.8 millió euró is lehet a veszteség, ráadásul júniusban 29.7 millió eurós, lejárt összegű tartozás is nehezíti majd a klub életét. Márpedig a vezetők egyelőre semmi jóval sem kecsegtetnek, szerintük még a lejárt tartozások kiegyenlítésére sincs fedezet. Az előző évek veszteségeinek figyelembevételével (2004 júniusában összesen 73.3 millió eurós mínuszban volt a Dortmund) még drámaibb a helyzet, hiszen a deficit meghaladta a részvénytőke 79 százalékát. "A társaság a különösen szűkös finanszírozási eszközök miatt állandó, a menedzsment véleménye szerint konstruktív párbeszédet folytat a hitelezőkkel, hogy meg tudjuk oldani ezt a szorult helyzetet" - állt a klub hivatalos közleményében.

Ugyanakkor egyelőre azt senki sem tudja, honnan szerez pénzt a Borussia. Az egyesület hosszú ideig bízott a WestLB nevű társaság, illetve Stephen Schechter befektetési bankár segítségében, csakhogy a cég tagadta, hogy hajlandó lenne 110 millió eurós hitelt folyósítani, míg az üzletember minden kapcsolatot megszakított a Dortmunddal, mert már nem tudott megbízni az elnökségben.

Nehezíti a sárga-feketék helyzetét, hogy a ligának legkésőbb március 15-ig be kell nyújtani azokat a papírokat, amelyek alapján a DFL odaítéli a követlező idényre érvényes versenyengedélyeket. Jelen pillanatban az 1997-ben még Bajnokok Ligáját megnyerő Borussia Dortmundnak gyakorlatilag esélye sincs, hogy ezt az engedélyt magkapja.

Szavazás

Ki lesz a Bundesliga bajnoka 2004-2005-ben?



Szavazás

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik