Lisszabonban szakadtak meg

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.04.29. 20:18
Címkék
Nehéz úgy véleményt alkotni, pláne a sanyarú magyar futballvalóság közepette (mert mit nem adnánk, ha érintettként kellene fanyalogni egy-egy ilyen nap után) a második számú európai sorozatnak számító UEFA-kupáról, hogy azt nem minden érintett veszi komolyan.
A Sporting-AZ küzdelemmel semmi gond sem volt, legalábbis olyan értelemben, hogy mindkét csapat futballozni akart, az eredmény valódi játékot követően alakult ki. Csak éppen ott van a gól nélkül zárult Parma- CSZKA Moszkva találkozó, amelyen mindkét gárdának egy célja volt: valahogyan letudni a találkozót. Az olaszoknak azért, mert nekik mindennél fontosabb a Serie A-ban maradás, az oroszoknak pedig azért, mert "idegenben jó az iksz, különben is, odahaza ráérünk majd megszakadni".

Ha csak az elődöntőt nézzük, furcsállhatnánk is, hogy Pietro Carmignani miért a cseresorát és a fiataljait szerepelteti, illetve miért csak hétezer ember látogat ki az Ennio Tardinibe, de a korábban látottak már gyakorlottá tettek bennünket. Mert eddig ennyi is elég volt, illetve mert sokan mások is ennyire veszik komolyan az UEFA-kupát. Valahol ez az egész sorozat kritikája is, amely hosszú ideig jelentős presztízzsel bíró torna volt, az idén viszont ott tart, hogy a korábban sokat szapult, aztán meg is szüntetett KEK értékét sem éri el.

A mezőny erősségére jellemző adat, hogy a versenyben maradt csapatok közül a Sportingnak 18 bajnoki címe van, a további három együttesnek összesen kilenc (a CSZKA-nak hét szovjet és egy orosz, az AZ-nek egy holland, a Parma pedig még vár az első aranyára).

A Bajnokok Ligája elszippantja a kontinens legjobb csapatait, nem úgy, mint korábban egyet, esetleg kettőt, hanem hármat vagy négyet. Az UEFA-kupába jobbára a második vonal kerül, eltekintve egy-egy üdítő kivételtől, illetve a BL-ből ide átszálló, többnyire csalódott gárdáktól. A javadalmazás meszsze nem olyan, mint a BL-ben (sőt egy bizonyos szinttől nincs is), napjaink anyagias világában pedig kellő ösztönző híján nem csoda, ha a csapatok befelé (illetve hazafelé) fordulnak.

A Parma-CSZKA meccs körülbelül ennyit ért (azzal a kiegészítéssel, hogy mind Carmignani, mint Valerij Gazzajev elégedett volt a gól nélküli döntetlennel), sokkal több megbecsülés jár az Alvalade-stadionban hadakozó két alakulatnak, a Sportingnak és az AZ-nek. Ezen mérkőzés lefújása után is többé-kevésbé elégedett volt a két tréner, csak éppen ők futballt is láthattak. Ebből a 2-1-re nyerő Sporting mutatott többet, de a holland együttest sem szabad megróni, hiszen több kulcsembere (Opdam, Mathijsen, Meerdink) nélkül tartotta magát nagyszerűen. Ráadásul a hollandok 19 kupameccs óta veretlenek odahaza, azaz a Sportingra cseppet sem vár könnyű visszavágó.

"Nem akartunk gólt kapni, sajnos ezt nem tudtuk teljesíteni - mondta José Peseiro, a Sporting trénere. - Amikor betaláltak, nem érdemelték meg, de sajnos nem tehettünk semmit. Nehéz mérkőzés volt, az Alkmaar igazolta a hírét. De elégedett vagyok, előnnyel mehetünk a visszavágóra, márpedig idegenben még nem veszítettünk mérkőzést ebben a szezonban az UEFA-kupában."

Az Alkmaar meg nem kapott ki ismét, hozakodhatnánk újra elő mindezzel, ami akár predesztinálhatná is a döntetlent. Csakhogy minderről Co Adriaanse, az AZ mestere hallani sem akar. "Azt hiszem, a sok hiányzónkhoz képest jó eredményt értünk el. Tudatosan engedtük át a pályát a Sportingnak, az volt a tervünk, hogy távol tartsuk ellenfelünket a tizenhatosunktól. Emellett volt három-négy jó lehetőségünk is, azaz elégedettek lehetünk az eredménynyel. A visszavágón egyértelműen a továbbjutásra fogunk játszani."

Május 18-án ér véget az idei UEFA-kupasorozat
Május 18-án ér véget az idei UEFA-kupasorozat
Május 18-án ér véget az idei UEFA-kupasorozat

Parma - CSZKA Moszkva 0-0
Parma, 7000 néző
V: Busacca (svájci)

Sporting - AZ Alkmaar 2-1 (1-1)
Lisszabon, 40 000 néző
V: De Santis (olasz). G: Douala (37.), Pinilla (79.), ill. Landzaat (35.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik