Gálával búcsúzott a Bayern

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2005.05.14. 23:59
Címkék
Lent teljesen tiszta lett a kép, eldőlt, hogy a Mönchengladbach megmenekült, míg a Freiburg után a VfL Bochum és a Hansa Rostock is kénytelen alászállni a másodosztályba, fent viszont továbbra sem lehet tudni, ki milyen kupában indulhat - röviden így summázhatóak a 33. forduló legfontosabb történései.
A BL-re hajtó csapatok közül a Schalke és a VfB Stuttgart is kikapott, így a Mönchengladbachban ikszelő Hertha, illetve az otthon a Freiburgot kiütő Werder Bremen is közelebb férkőzött a dobogós pároshoz, és csak az utolsó kör dönti el, hogy ebből a kvartettből ki mehet a Bajnokok Ligájába, illetve kinek marad az UEFA-kupa.

Egyedül az biztos, hogy a Bayern München a BL főtábláján kezdi meg az őszi idényt a nemzetközi porondon. A bajorok ennek megfelelően nyugodtan futballozhattak, és igazi gálaelőadással köszöntek el a 33 évig az otthonuknak számító Olimpiai stadiontól. A Nürnberg méltó partner volt mindehhez - különösen az első 45 percben, amikor a védelme szabadságot vett ki. Ez pedig túl nagy előny volt a bajoroknak. Roy Makaay előbb előkészített két gólt - Pizarro lábbal, Ballack fejjel tette fel a pontot az i-re -, majd maga is szerzett kettőt. Az elsőt rá nem feltétlenül jellemző módon, 25 méteres szabadrúgásból (a labda előírásszerűen vágódott a léc alá), a másodikat pedig a Pizarro felvágásáért megítélt tizenegyesből. Még a szünet előtt Deisler is vállalt egyet, csak azért, hogy a Bayern az elmúlt 22 (!) esztendő legnagyobb előnyé-vel vonulhasson pihenőre. Legutóbb 1983 márciusában, az Offenbach ellen volt minimum ekkora fórja a münchenieknek, ott a vége 9-0 lett.

Egy év kihagyást követôen Oliver Kahn ismét a magasba emelhette a német bajnokot megilletô tálat – a 33 év után búcsúzó Olimpiai stadionban utoljára
Egy év kihagyást követôen Oliver Kahn ismét a magasba emelhette a német bajnokot megilletô tálat – a 33 év után búcsúzó Olimpiai stadionban utoljára
Egy év kihagyást követôen Oliver Kahn ismét a magasba emelhette a német bajnokot megilletô tálat – a 33 év után búcsúzó Olimpiai stadionban utoljára
Most csak 6-3, mert a Bayern a fordulás után inkább sétatérré varázsolta az arénát - Deisler azért rúgott még egyet, néhány egyérintő után… -, illetve a Nürnberg észhez tért, és Demichelis öngólja mellett kétszer saját erőből is bevette Kahn kapuját. Persze a fesztiválhangulatot, illetve az ünnepélyes búcsút így sem sikerült elrontania.

"Az Olimpiai stadionban töltött harminchárom évünk alatt harminc címet nyertünk, ezt nem lesz egyszerű megismételni az új arénában - mondta a lefújást követően Karl-Heinz Rummenigge, a klubot működtető gazdasági társaság elnöke, a gárda hajdani aranylabdás támadója. - Új időszámítás kezdődik, de meggyőződésem, hogy ott is jó, látványos futballt adunk majd elő. Nagy örömmel töltött el, hogy a csapat milyen akarattal, mekkora koncentrációval lépett most is pályára, pedig már két hete bajnok. Mindenki gyengélkedik, csak a Bayern menetel."

A meccs után a bajnoki tálat átvevő Oliver Kahn szavai: "A kapott gólok általában felbosszantanak, de vannak olyan mérkőzések, amelyeken nem kell velük foglalkozni. Ôszintén mondom, ez a délután nagyon megérintett. Kölyökként mindig arról álmodtam, hogy egyszer majd ebben a stadionban játszhatok. Végül ez több mint egy évtizedig megadatott nekem. Szomorú a búcsú, ezen nem lehet olyan egyszerűen túllépni. Ilyenkor az ember elgondolkozik…"

Bundesliga 1.
33. forduló: Bayern München–Nürnberg 6–3 (Pizarro 8., Ballack 24., Makaay 31., 40. – a másodikat 11-esbôl, Deisler 44., 78., ill. Demichelis 52. – öngól, Slovák 80., 83.), Schalke–Borussia Dortmund 1–2 (Waldoch 19., ill. Kehl 17., Ricken 42.), VfL Bochum–VfB Stuttgart 2–0 (Misimovics 60., Lokvenc 7.), Mönchengladbach–Hertha BSC 0–0, Werder Bremen–Freiburg 4–1 (Micoud 48., 50., Borowski 49., 52., ill. Coulibaly 23.), Hannover–Hamburg 2–1 (Stajner 43., Barnetta 87., ill. Benjamin 13.), Wolfsburg–Bayer Leverkusen 2–2 (Karhan 24., Brdaric 30., ill. Franca 61., Bierofka 86.), Mainz–Kaiserslautern 3–2 (Abel 29., Mettomo 47. – öngól, Noveszki 58., ill. Amanatidisz 35., Noveszki 86. – öngól), Hansa Rostock–Arminia Bielefeld 1–1 (T. Rasmussen 27. – 11-esbôl, ill. Küntzel 20.)
A Rummenigge által a vetélytársak megtorpanására vonatkozó megjegyzés egyébként ismét abszolút "ült", hiszen a Bayern mögötti kvartettből csak a Lisztes Krisztián nélkül felálló Werder Bremen tudott nyerni. A már kiesett Freiburg ellen, 0-1-es félidőt követően, Micoud és Borowski duplájával. A többiek viszont…

A Dárdai Pált nélkülöző Hertha BSC a Mönchengladbach otthonában elért döntetlennel még mentheti magát, hiszen az iksz jó volt mindkét gárdának, a hazaiak ugyanis megmenekültek, a vendégeknek pedig nem szálltak el BL-esélyeik, a Schalke és a Stuttgart számára viszont nincs mentség.

A királykékek a Borussia Dortmund elleni Ruhr-derbin kaptak ki 2-1-re, elsősorban azért, mert Weidenfeller, a BVB kapusa az elmúlt hetekhez hasonlóan újra ihletett formában védett. 1-1 után például csak rajta múlt, hogy nem 4-1-es hazai vezetéssel mentek az öltözőbe a felek… Eközben a gelsenkircheni hátsó sor kétszer is klasszikus blackoutot adott elő, Kehl az ötösön belülről tudott a hálóba csúsztatni, a második gólnál pedig mindenki csak szurkolt, midőn egy esés, illetve az azt követő beadás után Ricken a hálóba továbbított. A VfB pedig a győzelme ellenére kieső Bochum otthonában szaladt bele a késbe, méghozzá úgy, hogy az első félidőben még három csatárral - Szabics Imre, Kuranyi, Cacau - rohamozta a hazai kaput.

Az egyetlen magyar játékos, aki maradéktalanul elégedett lehet, Bódog Tamás: a légiós végig tagja volt a Kaiserslauternt 3-2-re megverő Mainznak. "Megérdemelt győzelmet arattunk, csak a végén volt némi izgalom, miután találtak egy gólt. Főképp a szurkolóink miatt volt fontos a siker, hiszen Kaiserslautern hetven kilométerre van Mainztól, és óriási a rivalizálás a két tábor között. Az évad elején nem mondtuk ki, hogy a bentmaradás a célunk, hiszen mindenki szeretne német bajnok lenni, de azt hiszem, nekünk a megkapaszkodás a realitás. Még egy év van hátra a szerződésemből, örülök, hogy az élvonalban tölthetem ezt az időszakot" - mondta lapunknak Bódog Tamás. ---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik