Nagyon fiatalok, de oroszok!

Amler Zoltán, Sebastian Tamás, Szűcs miklósAmler Zoltán, Sebastian Tamás, Szűcs miklós
Vágólapra másolva!
2006.01.12. 01:36
Címkék
A tavalyi Kontinentális Kupa négyes döntője fantasztikus volt! Ezt nem az elfogultság mondatja velünk, bizonyság rá, hogy a nemzetközi szövetség vezetői úgy döntöttek, 2006-ban is Székesfehérvár adhat otthon a legjobb négy csapat hokishow-jának. Az Alba Volán-FeVita ellenfele ezúttal az orosz Lada Togliatti, a svájci ZSC Lions, valamint a lett HK Riga 2000 lesz. A házigazda mellett most az orosz csapatot mutatjuk be olvasóinknak.
Andrej Krucsinyin képviseli a rutint a Lada Togliattiban
Andrej Krucsinyin képviseli a rutint a Lada Togliattiban
afp
Andrej Krucsinyin képviseli a rutint a Lada Togliattiban
Andrej Krucsinyin képviseli a rutint a Lada Togliattiban
Andrej Krucsinyin képviseli a rutint a Lada Togliattiban
afp
Andrej Krucsinyin képviseli a rutint a Lada Togliattiban
Udvarias ember Pjotr Vorobjov, afelől semmi kétség: nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a magyarok bizonyára nem véletlenül rendezik meg másodjára a Kontinentális Kupa fináléját, biztos benne, hogy ezúttal nyerni szeretnének.
Jó lenne!

De legyünk őszinték, nem elsősorban ez volt a motiváló tényező, amikor a székesfehérváriak a nemzetközi szakmai körökben óriási sikert arató 2005-ös finálé után belevágtak a 2006-os rendezésbe. Inkább a nemzetközi szövetség vezérkara kérésének engedve pályáztak ismét a házigazda szerepére, annak tudatában, hogy a kupagyőzelemről ezúttal sem álmodozhatnak. És ennek első és talán legfontosabb oka éppen az orosz Szuperligát képviselő s már említett, a Pjotr Vorobjov által irányított Lada Togliatti, amely a négycsapatos mezőny talán legerősebb gárdája.

Ajánlólevélnek talán annyi is elég, hogy a csapat tavasszal az orosz Szuperliga második helyén végzett, ami egyértelműen jelzi, rendkívüli játékerejű együttesről van szó. Igaz ez még akkor is, ha a most zajló küzdelemsorozatban "csak" a hetedik helyen áll.
A csapat fiatal – a játékosok túlnyomó többsége 23–25 év körüli –, ami nem véletlen: Pjotr Vorobjovot Oroszország-szerte olyan szakvezetőként tartják számon, aki előszeretettel, és tegyük hozzá, jó érzékkel nyúl az ifjú tehetségekhez. Hogy ez így van-e, arról a hét végén Székesfehérvárott személyesen is meggyőződhetünk. Addig pedig legyen elég annyi adalék, hogy a Togliatti keretében kilenc olyan hokis van, aki már szerepelt valamelyik korosztályos válogatottban, kilencre pedig a tengerentúlon is felfigyeltek, azaz az észak-amerika profi liga játékosbörzéjén draftolták. Igaz ugyan, hogy eddig még egyikük sem mutatkozhatott be az NHL-ben, de tudják: ami késik, nem múlik.

Miként előbb-utóbb annak is eljön az ideje, hogy a messze földön híres autógyár hokicsapata végre nyerjen valamilyen nagy tornát. Mert bizony akárhogy is böngésszük a klub múltját, az utóbbi időben többnyire "csak" ezüst-, illetve bronzérmekkel találkozhatunk. Vagyis olyan együttesről van szó, amely már többször is eljutott a csúcs közelébe, ám az utolsó akadályt már nem tudta átugrani. A sikeréhség tehát garantálható, s ki tudja, Pjotr Vorobjov udvarias szavai ellenére talán éppen a Kontinentális Kupa székesfehérvári fináléja hozza meg az orosz együttes számára a nagy áttörést.
Persze azért nem bánnánk, ha – bár kicsi a valószínűsége – kiderülne: a szakvezetőnek az udvariasságánál csak a realitásérzéke nagyobb. ---- L ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik