Idegenbe is elmenne Tiozzóért

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2006.02.08. 00:14
Címkék
Az Universum elismerte, tárgyalások zajlanak az Erdei Zsolt–Fabrice Tiozzo WBO-WBA félnehézsúlyú címegyesítő mérkőzésről, amelynek kedvéért Madár ellenfele otthonába, Franciaországba is elutazna.
Madár profiként elôször bokszolhatna Franciaországban
Madár profiként elôször bokszolhatna Franciaországban
Czagány Balázs
Madár profiként elôször bokszolhatna Franciaországban
Madár profiként elôször bokszolhatna Franciaországban
Madár profiként elôször bokszolhatna Franciaországban
Czagány Balázs
Madár profiként elôször bokszolhatna Franciaországban

„Hivatalosan még szóbeszéd, de igaz, hogy tárgyalunk az Erdei Zsolt–Fabrice Tiozzo mérkőzésről.”
Christoph Rybarczyk, az Universum sajtófőnöke ezzel a mondattal kommentálta a kedden több lapban is megjelent információt, amely szerint a közeljövőben címegyesítő mérkőzést vívhat egymással félnehézsúlyban a WBO magyar és a WBA francia világbajnoka.
Rybarczyk szerint az Universumnál mindenki úgy tartja, Erdei Zsolt a világ legjobb félnehézsúlyú bunyósa, és ha lehetősége van megküzdeni az ugyancsak az elitbe tartozó bokszolókkal – Fabrice Tiozzo, Tomasz Adamek (WBC-bajnok), Clinton Woods (IBF-bajnok), Antonio Tarver (szervezetektől független bajnok) –, akkor azzal élni kell. „A ZDF-et már meggyőzte a sportoló, a csatorna kész áldozni rá, mi hiszünk benne, és bár nehéz lesz, mindent megteszünk, hogy összejöjjön a találkozó” – fogalmazott Rybarczyk.

„Én pedig örülnék, ha sikerrel járnának – mondta minderre Erdei Zsolt. – Vétek lenne kihagyni ilyen meccset, Franciaországba, sőt a világ végére is elmegyek érte. Egyébként szinte biztos vagyok a francia fellépésben, amikor Söldenben beszélgettem Klaus-Peter Kohl tulajdonossal, ő azt modta, ha lesz Erdei–Tiozzo, akkor azt a legjobb kondíciókkal Franciaországban lehetne megrendezni. Részemről semmi akadálya sincs a túrának, már régen voltam arrafelé. Szeretem Franciaországot, lehet, hogy Lyont vagy Párizst még jobban megszeretem majd. Halálosan nyugodt vagyok, felőlem jöhet bárki. Mindenki ellen nyerni akarok. Tiozzo ellen is, még akkor is, ha eredetileg könnyebb riválist ígértek.”

Merthogy Tiozzo nem sorolható a könnyebb kategóriába. Igaz, hogy már egy éve nem bokszolt – a L’Équipe egyik korábbi híre szerint a következő meccse Lyonban lesz, májusban… –, de a legutóbbi meccsén Dariusz Michalczewskit verte meg, korábban pedig nem csupán félnehéz-, de cirkálósúlyban is világbajnok volt.
„Kemény meccs lenne, elsősorban a tétje miatt. Tiozzónak nagy a respektje, mert megverte Michalczewskit, de korábban Julio César González is ezt tette, utána meg találkozott velem. Dariusz szerintem az első nagyobb ütés után feladta a találkozót, mert rájött, elege van a bokszból. Ez nem kisebbíti Tiozzo érdemeit, nagy harcos, és hatalmas dicsőség lenne a legyőzése” – fogalmazott az övét négyszer megvédő Madár.
Ha netán Tiozzo ellen, ötödször is összejön, nem csupán egy szűkebb kör sorolná oda, ahova tartozik. A világ legjobbjai közé.

A trilógia befejező része

Christoph Rybarczyk, az Universum sajtófőnöke szerint címegyesítő mérkőzést nagyon nehéz tető alá hozni, ugyanakkor a súlycsoportban az Erdei–Tiozzo csatánál kevés vonzóbb párosítás létezik.
– Ahhoz képest, hogy könnyebb ellenfelet ígértek Erdeinek, akár a sűrűjébe is belehúzhatnak.
– De ha jön egy ilyen ajánlat, nincs mit tenni, realizálni kell. Itt már nem csupán az övről, az övekről van szó, ha összejön a meccs, Zsolt a legnehezebb próbatétele és a legnagyobb díjalapja előtt áll majd. Miatta és miattunk is dolgozunk az ügyön.
– Reális a májusi időpont?
– Talán. Majd közösen megtaláljuk. A ZDF májusra a hatodikai és a huszonhetedikei időpontot tartja fenn az Universumnak, csakhogy még a franciák is a képbe jönnek, és Michel Acariesnek, illetve az ő partnerének, a Canal Plusnek is rá kell bólintania a dátumra. Vagy nekik kell újat adni…
– Ha ők adnak, akkor aligha Németországban lesz a mérkőzés.
– Tényleg Franciaország a valószínűbb. Eddig a franciák kétszer voltak nálunk, illő, hogy most viszonozzuk a látogatásukat. Például Párizst vagy Lyont könnyedén el tudom képzelni befutónak.
– Mikor születhet érdemi döntés?
– Van még időnk. Nekünk is, a franciáknak is. Ők is néznek más lehetőségeket is, mi is. De tudjuk, hogy eddig egy egyre állunk, mert Tiozzo nyugdíjba küldte Michalczewskit, Zsolt pedig megverte Sahnoune-t. A trilógia harmadik felvonása majd eldönt mindent…

Balzsay: gipsz

Mégsem április 8-án vívja karrierje első címmeccsét Balzsay Károly, mi több, nem is lesz jelenése a kieli gálán. A 11-ből 11-et nyerő magyar nagyközépsúlyú ugyanis a José Warner elleni találkozóján kézközépcsonttörést szenvedett, és négy hétig gipszet kell hordania.
„Nagyon kellemetlenül érint az eset, mert benne voltam a bunyóban, minden jól ment, élveztem a bokszot – kesergett Balzsay. – Kicsit bánom, hogy kimarad az április nyolcadikai csata, és leghamarabb május hatodikán bunyózhatok, de ez van. Elképzelhető, hogy a sérülés miatt az első címmeccsem is eltolódik egy-két találkozóval.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik