Hamburgi lavina Münchenben

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2006.03.05. 02:02
Címkék
Elsőként a Hamburgnak sikerült három ponttal gazdagabban elhagynia az Allianz Arenát, a HSV az őszi 2–0 után most szakadó hóesésben 2–1-re győzte le a Bayern Münchent. A bajor gárda mellett a Werder Bremen sem tartott túl jó BL-főpróbát, amely ikszelt a hullámzóan teljesítő Leverkusen vendégeként.
De Jong (28) és Atouba vezérletével a Hamburg örömtáncot járt az Allianz Arenában
De Jong (28) és Atouba vezérletével a Hamburg örömtáncot járt az Allianz Arenában
De Jong (28) és Atouba vezérletével a Hamburg örömtáncot járt az Allianz Arenában
De Jong (28) és Atouba vezérletével a Hamburg örömtáncot járt az Allianz Arenában
De Jong (28) és Atouba vezérletével a Hamburg örömtáncot járt az Allianz Arenában
De Jong (28) és Atouba vezérletével a Hamburg örömtáncot járt az Allianz Arenában

Szombatig csak inogtak az Allianz Arena falai, de hiába próbálta meg többek között a Juventus és a Milan is ledönteni őket, a Bayern München legfeljebb döntetlent engedélyezett riválisainak a tavaly nyáron átadott palotájában (egyet a BL-ben a Milan ellen, kettőt pedig a Német Kupában a Hamburg és a Mainz ellen, de az utóbbi párharcokat hosszabbításban már hozta a társulat). Most viszont megszakadt a remek sorozat, a Bundesligában zsinórban megnyert 19 hazai mérkőzést (ezek közül 11-et rendeztek az Allianz Arenában) követően a listavezető ismét kapitulált, ezúttal a Hamburggal szemben, amely az ősszel is egyetlen német csapatként legyőzte.

Pedig a HSV számára az előjelek nem voltak kedvezőek, hiszen 24 éve nyeretlen volt Münchenben, ráadásul az eltiltott Daniel Van Buyten és Raphael Wicky, illetve a sérült Aílton, valamint Stefan Beinlich nélkül kellett kiállnia. Ehhez képest egyetlen pillanatig sem állt vesztésre, mi több, 22 percet leszámítva a zsebében érezhette a három pontot. Guy Demel a 16. percben Oliver Kahn hibájából (a kapus beadásra számítva ellépett a gólvonalról, a bekk meg éles szögből betalált mellette), első Bundesliga-góljával szerzett vezetést, erre Mehmet Scholl pontos lövéssel még felelt a 83. percben, röviddel később azonban Nigel de Jong bólintása pontot tett a találkozó végére.

Klinsmann raporton

Egyre inkább úgy tűnik, országos ügy lesz a Nationalelf Olaszországtól elszenvedett 4–1-es vereségből. Ezúttal a CDU, az SPD és az FDP politikusai álltak elő azzal a javaslattal, hogy Jürgen Klinsmann csapatfőnök jelenjen meg a parlament sportbizottsága előtt, és számoljon be terveiről, elképzeléseiről.

„A világbajnokság nemzeti ügy, és nem egészen száz nappal a rajt előtt Jürgen Klinsmann-nak már nem szabad kísérleteznie, a bizottság elé kell tárnia elképzeléseit. Nem az a lényeg, most milyen roszszul játszik a válogatott, hanem az, miként képviseli majd a vébén Németországot” – mondta Miriam Gruss, az FPD szakértője.

Ugyanakkor kevésbé valószínű, hogy Klinsmann elfogadja az invitálást, hiszen a jövő heti, a vb-t megelőző soros szövetségi kapitányi értekezleten sem vesz részt, hanem rövid szabadságra az Egyesült Államokba utazik.
„Ha azt nézem, hogy a fordulóban csak egy hazai győzelem született, azt is mondhatnám, most legalább nem lógtunk ki a sorból – jelentette ki akasztófahumorral Felix Magath, a Bayern edzője. – Sohasem gondoltam, hogy a csapat az összes hazai meccsét megnyeri, de mivel az Allianz Arenában még nem kaptunk ki, nekem is furcsa az érzés. De az ősszel is kikaptunk a Hamburgtól, aztán elszakadtunk a mezőnytől. Ha most is hasonló lesz a recept, már adhatják is a papírt, én aláírom!”

„Végre úgy játszottunk egy az egyben, ahogyan a Bundesligában kell – ezek már Thomas Doll, a HSV trénerének szavai. – A múlt héten még ötvennyolc százalékban elbuktuk a párharcokat, most viszont az első pillanattól kezdve ébren voltunk, és nem nyújtottuk át tálcán az ellenfélnek a gólszerzési lehetőségeket.”

A Hamburg tehát közelebb került a Bayernhez, a Werder Bremen viszont csak egy pontot tudott faragni tetemes, még mindig nyolcpontos hátrányából. Torsten Frings büntetőjével hiába vezettek kedden a BL-ben a Juventus vendégeként fellépő zöld-fehérek, az első félidő finisében a remek formában lévő Dimitar Berbatov sorozatban az ötödik mérkőzésén is betalált (2006-ban először kapott gólt idegenben a Werder), a folytatás pedig nem hozott újabb gólt.

Egyébként szép lassan odaér a Werder Bremen és a Hamburg nyakára a Schalke is, amely 2006-ban legjobb német csapatként immár 17 pontot gyűjtött. Az első két sorukból egy-egy kulcsembert (a középpályás Lincolnt és a csatár Kevin Kuranyit) sérülés miatt nélkülöző „királykékek” a Hannovert több mint egy órán keresztül oktatták, kétgólos előnyre tettek szert, és bár Christian Poulsen kiállítását követően „meleg” lett a végjáték, a Hannover csak megfelezte a különbséget. Mindkét edző örülhetett és szomorkodhatott is, hiszen Mirko Slomka, a Schalke trénere Hannoverben, Peter Neururer, a Hannover főnöke pedig Gelsenkirchenben lakik.

Távirati stílusban a többi mérkőzésről
  • A szerdán Olaszországban a mezőny legrosszabbjának bizonyuló Lukas Podolski a bajnokira megtáltosodott, és az 1. FC Köln többek között az ő duplájával megszakította 18 meccses nyeretlenségi sorozatát az egyre nagyobb válságban lévő Hertha otthonában. Szabics Imre (Köln) és Dárdai Pál (Hertha) egészségi okokból kihagyta a találkozót.
  • Bár megszakította hárommeccses góltalansági sorozatát (a viharos napokat átélő, a válogatottból „örökre” kihagyott Christian Wörns talált be), a Dortmund nem tudta legyőzni a liga leggyengébb (5 pont) idegenbeli társulatát.
  • A Duisburg ellen Robert Vittek első Bundesliga-mesterhármasa három pontot, illetve a kiesés elleni harcban némi levegőt jelentett a Nürnbergnek.
Bundesliga 1., 23. forduló
Bayern München–Hamburg 1–2 (Scholl 83., ill. Demel 16., N. de Jong 89.)
Bayer Leverkusen - Werder Bremen 1–1 (Berbatov 41., ill. Frings 3. – 11-esből)
Hannover–Schalke 1–2 (Christiansen 75., ill. Poulsen 20., Bajramovics 29.)
Hertha BSC–1. FC Köln 2–4 (Pantelics 56., 81., ill. Podolski 53., 75., Streller 54., Scherz 87.)
Borussia Dortmund–Mainz 1–1 (Wörns 27., ill. Thurk 54.)
Nürnberg–Duisburg 3–0 (Vittek 8., 15., 86.)

Szavazás

Melyik csapat nyeri a Bundesligát?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik