A Roma és a nézők is megbűnhődtek

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2006.03.10. 01:06
Címkék
Ismét bebizonyosodott, a bajnoki formából nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni a nemzetközi porondon: a Premier League-ben szenvedő Middlesbrough ugyanis a nyolcaddöntő első felvonásán legyőzte a Serie A-ban szárnyaló Romát.
Yakubu Aiyegbeni mindössze a második gólját jegyezte a fôtáblán
Yakubu Aiyegbeni mindössze a második gólját jegyezte a fôtáblán
Yakubu Aiyegbeni mindössze a második gólját jegyezte a fôtáblán
Yakubu Aiyegbeni mindössze a második gólját jegyezte a fôtáblán
Yakubu Aiyegbeni mindössze a második gólját jegyezte a fôtáblán
Yakubu Aiyegbeni mindössze a második gólját jegyezte a fôtáblán
Luciano Spalletti, az Olaszországban a BL-indulási jogért küzdő Roma trénere csak a körülményekhez képest küldött tartalékos csapatot a pályára. A sérültek (Francesco Totti, Shabani Nonda, Vincenzo Montella, Doni) mellett az alapemberei közül senkit sem hagyott ki a kezdőből, igaz, „rendes” csatára nem volt a „farkasoknak”, tekintettel arra, hogy a mindössze 16 esztendős Stefano Okaka csak a kispadon kapott helyet. Rajta kívül pedig nem volt támadó a keretben…

Persze a Middlesbrough nem csupán ezért ragadta magához a kezdeményezést, az angol gárda úgy érezte, ha már a hazai sorozatokban nem villog, legalább az öreg kontinensen odateszi magát. A korábbi négy hazai UEFA-kupa-meccséből hármat simán hozott (8–0-s összesített gólkülönbséggel az AEK, a Dnipro és a Liteksz ellen), csupán a VfB Stuttgart ellen bukott el, de ott meg futotta az idegenben megszerzett előnyből.

Most viszont semmit sem bízott a véletlenre, és már a 12. percben megszerezte a vezetést. A Doni kapust helyettesítő Gianluca Curci szabálytalankodott a tizenhatoson belül Jimmy Floyd Hasselbainkkel, a megítélt büntetőből pedig Yakubu Aiyegbeni az eldőlő kapus mellett a hálóba passzolta a labdát.

Akkor józan ésszel arra lehetett volna számítani, hogy majd jön a Roma, és mindent megtesz az egyenlítésért. De nem: a következő 78 percben végig az volt az ember érzése, mintha mindkét félnek megfelelne az eredmény. A Boro nem akart kockáztatni, a Roma meg vélhetően azt gondolta, otthon, az Olimpicóban nem lehet gond az egygólos hátrány ledolgozása. Egyelőre felelőtlenség lenne jóslásokba bocsátkozni, melyikük felfogása volt helyes, de a rómaiaknak intő jel lehet, hogy egymást követő második tétmeccsüket sem tudták megnyerni. A bajnokságban az Interrel ikszeltek, most pedig a Middlesbrough előtt hajtottak fejet.

Bár ha azt nézzük, hogy december elseje óta a csütörtöki volt a Roma negyedik veresége (korábban a Crvena zvezda verte meg 3–1-re, a Palermo 2–1-re, a Juventus pedig 1–0-ra), olyan nagyon talán nem aggódnak az olaszok.

MIDDLESBROUGH (angol) - ROMA (olasz) 1–0 (1–0)
Middlesbrough, 25 354 néző
V: Sars (francia). G: Aiyegbeni (12. – 11-esből)
MIDDLESBROUGH: Schwarzer – A. Davies, Riggott, Southgate, Pogatetz, Mendieta, Boateng, Cattermole, Downing (Quedrue, 93.), Aiyegbeni (Viduka, 81.), Hasselbaink
ROMA: Curci – Panucci, Kuffour, Mexés, Cufré, Dacourt (Aquilani, 84.), Hardzsa, Rodrigo Taddei (Okaka, 61.), Mancini, Tommasi (Alvarez, 73.), Perrotta

Távirati stílusban
  • Ahhoz képest, hogy az UEFA-kupában az első három hazai mérkőzését simán hozta a Steaua, most az egymást követő másodikon volt képtelen gólt szerezni Bukarestben. A Primera División alsó részében állomásozó Betis már a harmadik idegenbeli meccsét úszta meg kapott gól nélkül a nemzetközi porondon a 2005–2006-os évadban.
  • Ötödik nemzetközi kupamérkőzésén is veretlen maradt saját közönsége előtt a Lille, és már negyedszer nem kapott gólt. Ráadásul most elöl sem volt gond, Geoffrey Dernis egyszer betalált a Sevilla kapujába. A spanyol együttes Szentpétervár után Lille-ben szenvedte el idénybeli második vereségét.
  • A csoportmérkőzéshez hasonlóan 2–0-s eredményt hozott a Basel és a Strasbourg bázeli csatája, csak most nem a francia, hanem a svájci gárda örülhetett.
  • Akárcsak a legjobb 32 között, a nyolcaddöntőben is idegenben tette meg az első lépést a továbbjutás felé a Zenit, és Andrej Arsavin a trondheimihez hasonlóan a marseille-i meccsen is az első gólt jegyezte.
További eredmények

Steaua (román)–Betis (spanyol) 0–0

Lille (francia)–Sevilla (spanyol) 1–0 (Dernis 24.)

Basel (svájci)Strasbourg (francia) 2–0 (M. E. Delgado 8., Kuzmanovic 89.)

Marseille (francia)–Zenit (orosz) 0–1 (Arsavin 51.)

Udinese (olasz)-Levszki Szófia (bolgár) 0–0

A visszavágókat szerdán és csütörtökön játsszák.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik