Petráhn remek idővel, Németh Eb-szinttel nyert

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2006.07.23. 00:16
Címkék
Fél órán belül 100 méteren és 100 méter gáton győzött az országos bajnokságon Vári Edit. Németh Roland is két aranyat szerzett, a 100 méter mellett a 4x100-as váltó tagjaként állhatott még a dobogó legmagasabb fokára.
Vári Edit (balra) visszafogott versenyzéssel nyert gáton, tudta, hogy vár még rá a 100 méter döntôje is
Vári Edit (balra) visszafogott versenyzéssel nyert gáton, tudta, hogy vár még rá a 100 méter döntôje is
Czagány Balázs
Vári Edit (balra) visszafogott versenyzéssel nyert gáton, tudta, hogy vár még rá a 100 méter döntôje is
Vári Edit (balra) visszafogott versenyzéssel nyert gáton, tudta, hogy vár még rá a 100 méter döntôje is
Vári Edit (balra) visszafogott versenyzéssel nyert gáton, tudta, hogy vár még rá a 100 méter döntôje is
Czagány Balázs
Vári Edit (balra) visszafogott versenyzéssel nyert gáton, tudta, hogy vár még rá a 100 méter döntôje is

Rekkenő hőségben, pontosan szombat délben kezdődött el Debrecenben a 111. országos bajnokság első napja. Az eseményt a szervezők és a versenyzők egyaránt próbának tekintették, az előbbiek a jövő évi utánpótlás Európa-bajnokságra készülnek, az utóbbiak a két hét múlva Göteborgban sorra kerülő kontinensviadalra melegítettek, s e szerint értékelték mostani teljesítményüket.

„Ha Göteborgban ugyanilyen lesz az első három dobásom, azzal elégedett lehetek – magyarázta a kalapácsvető Pars Krisztián, aki megvédte címét. – Ezzel ott is biztosan nyolcba kerülök majd, a második három kísérletemet pedig meghajthatom. Nagyon örülök, hogy ismét nyolcvan méter fölé jutottam, de a legfontosabb az, hogy végre tudom, miként kell ekkorát dobni. Eddig legfeljebb elcsíptem egy-egy jobb mozgást. Az Európa-bajnokság előtt Helsinkiben még rajthoz állok, hiszen ha be akarok kerülni a stuttgarti világdöntőbe, gyűjtenem kell a Grand Prix-pontokat.”

Az időjárás is tudta a dolgát

A rendezők mindenre figyeltek, tökéletes időrendet készítettek – és nem csak a versenyekre. Mintha az égiekkel is kapcsolatban lettek volna, hiszen a forró délután végén akkor szakadt le az ég, amikor már az utolsó futó is célba ért. A pályát cseresznye nagyságú jégdarabok lepték el. Ha csak néhány perccel hamarabb támadnak az elemek, kaotikus lett volna az első versenynap vége.
Pars hatból öt kísérletével javított a verseny során, a nyolcas döntőbe 77.59 méterrel került, a bajnoki címet 80.23 méterrel szerezte meg.

Régen volt már arra példa, hogy magyar 110 gátas döntőbe jutási eséllyel utazzon egy kontinensviadalra, ám az idén Kiss Dániel finalista lehet. Az Ikarus versenyzője 13.53 mp-cel hetedik az idei európai rangsorban, Debrecenben azonban nem volt igazi ellenfele. A rajt előtt két órával mégsem volt biztos abban, hogy megvédi címét, egy váratlan hátizomgörcs miatt ugyanis orvosi kezelésre szorult.

„Fogalmam sincs, hogy mi történhetett, levegőt venni is nehezen tudtam – mondta, miután 13.73 mp-cel megnyerte a versenyt. – Utólag örülhetek, hogy a kevés induló miatt nem rendeztek előfutamot, bár egyetlen futással nem könnyű jó eredményt elérni. A döntőben kicsit erőlködtem, a hátam miatt nem voltam elég összeszedett, így elégedett vagyok a teljesítményemmel.”

Vári Edit visszafogta magát, mégis fölényesen győzött a nők gátfutószámában. A BEAC versenyzője nem véletlenül tartalékolta az erejét, fél órával a gátdöntő után 100 méter síkon is ő volt a leggyorsabb.

„Reménykedtem abban, hogy két aranyat nyerek, és boldog vagyok, hogy sikerült – mondta Vári. – Az Európa-bajnokságra szponzori szinttel jutok ki, az egyesületem felajánlotta, hogy fizeti az utazásomat, a legkevesebb, amit cserébe megtehettem, hogy elindultam síkon is.”

A távolugró Vaszi Tündétől már megszoktuk, hogy másik számában, rúdugrásban is indul, most Molnár Krisztina tette ugyanezt. Igaz, a rúdugrás országos csúcstartója (453) nem veszélyeztette a távolugrók helyezéseit, ám előtte saját számában 440 cm-rel lett első.

„Jó formában vagyok, jókat edzettem mostanában, ma azonban nem ment az ugrás – lepte meg az érdeklődőket. – Igaz, a 450-et második kísérletemre majdnem átvittem, de ma sok technikai hibám volt. Távolban Fejes Zoli bácsi tiszteletére indultam, az ő emlékére rendezték ezt a számot.”

Távolban Vaszi Tünde 653 cm-rel győzött, a legjobbját harmadik kísérletére érte el.

„A szél megtréfált bennünket – magyarázta Vaszi. – Melegítésnél és az első két kísérletemnél még szemből fújt, aztán megfordult. Miután kétszer beléptem, harmadszorra biztonságit ugrottam, azt követően viszont nem tudtam javítani. Az Európa-bajnokság előtt szükségem lesz még néhány technikai edzésre.”

Toronymagasan győzött 400 méteren Petráhn Barbara, de mégsem volt elégedett.

„Igaz, hogy nem volt erős ellenfelem, de egyedül, szélben, esőben, hóban, akárhogy legalább hat tizedmásodperccel jobbat kellett volna futnom – mérgelődött. – Az 52.19-re az sem magyarázat, hogy másfél hete érkeztem haza Amerikából, és át kellett állnom. Szerintem, a jó versenyző minden körülmények között jó eredményt ér el.”

A férfi 100 méter volt az a versenyszám, amelyben a legnehezebb volt megjósolni, hogy ki lesz a győztes. A rajt előtt csak tippelni lehetett, utána azonban rögvest látszott, hogy ezen a napon a csúcstartó Németh Roland verhetetlen (10.28). Másodikként Dobos Gábor (10.43) ért célba, míg a harmadik a juniorkorú Szebeny Miklós (10.46) lett. A nap legszomorúbb versenyzője Szabó Nikolett volt. A gerelyhajítás országos csúcstartója 1997 és 2005 között nyolc bajnoki címet szerzett, és ő sem érti, miként történhetett az, hogy 51.47 méterrel csupán második lett.

„Van úgy, hogy valakinek rossz napja, netán rossz éve van – kesergett. – Most én vagyok ilyen helyzetben. Nincs semmi bajom, nem vagyok sérült, érthetetlen, hogy miért nem vagyok jobb.” ---- E ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik