Hazafelé a szomorkodás helyett jöhetne a pezsgő

Á. L.Á. L.
Vágólapra másolva!
2006.08.01. 00:46
Címkék
Szerda este 20 órai kezdettel a macedón fővárosban, Szkopjéban szerepel a Bajnokok Ligája második selejtezőkörének visszavágóján a DVSC-TEVA. A magyar bajnok hátrányból vág neki a Rabotnicski Kometal Szkopje elleni második felvonásnak, Debrecenben ugyanis 1–1-gyel végződött az összecsapás. Miközben a Lokinak mindenképpen gólt kell szereznie a Gradszkiban, Dombi Tibor, a piros-fehérek középpályása amondó: a nyugalom aranyat érhet, a 89. percben, gól nélküli állásnál is.
Az elmúlt szerdán görcsösek voltak a debreceniek ? Dombi Tibor ígéri, ezúttal higgadtabbak lesznek
Az elmúlt szerdán görcsösek voltak a debreceniek ? Dombi Tibor ígéri, ezúttal higgadtabbak lesznek
M. Németh Péter
Az elmúlt szerdán görcsösek voltak a debreceniek ? Dombi Tibor ígéri, ezúttal higgadtabbak lesznek
Az elmúlt szerdán görcsösek voltak a debreceniek ? Dombi Tibor ígéri, ezúttal higgadtabbak lesznek
Az elmúlt szerdán görcsösek voltak a debreceniek ? Dombi Tibor ígéri, ezúttal higgadtabbak lesznek
M. Németh Péter
Az elmúlt szerdán görcsösek voltak a debreceniek ? Dombi Tibor ígéri, ezúttal higgadtabbak lesznek
– Őriz valamilyen emléket Macedóniával kapcsolatban? Gyerekkori nyaralás a régi Jugoszláviában, utánpótlástorna, bármi.
– Nem rémlik – tűnődött el Dombi Tibor. – Keresztül-kasul beutaztam Európát, eljutottam néhány alkalommal a határaihoz is, példának okáért Azerbajdzsánban is megfordultam, de ez a terület eddig kimaradt a szórásból.

– Elképzelés?
– Az országgal kapcsolatban? Nem a sértés szándékával mondom, de szerintem Macedónia olyan ország, ahol kevés festéket használtak az utóbbi időben. Ha tetszik, ha nem: a környéke, a régió is szegény. Ettől persze utóbb akár Szkopje is bekerülhet a kedvencek közé. Ha egy egyéni sportágban szereplő versenyző élete első világbajnoki címét, teszem azt, Banglades fővárosában nyeri, számára akkor is örökre gyönyörű település marad Dhaka, ha a hely egyébként messze áll a tökéletestől. A legrosszabból így lesz a legjobb, csak a hozzá kapcsolódó sportesemény, annak emléke miatt. Szóval Szkopje sincs reménytelen helyzetben, de van egy feltétel: szerda este tovább kell jutnunk hozzá, hogy szépeket gondoljak róla – ha idővel esetleg szóba kerül a neve.

– Első lépésben gólt kell szerezniük.
– Ahogy a múlt szerdai debreceni találkozón megvoltak a helyzeteink, úgy ezúttal is kidolgozunk majd néhányat, efelől nincs kétségem. Csakhogy az egyik nap kilenc sem elég a győzelemhez, máskor viszont szinte ziccer nélkül vagyunk sikeresek. Becsülöm a macedónokat, de az övék sem világverő csapat. Ha mindent egy lapra tennénk fel, mi nyernénk, mert szerintem mi vagyunk a jobbak.

– Egy alkalmat elszalasztottak ennek bizonyítására.
– Nem éreztem magam robbanékonynak, sem igazán frissnek, de a brigádon végigpillantva is ez jutott az eszembe. Sajnos ennek megfelelő lett a meccs.

– Oka?
– Ok mindig van, ahogy okoskodni is mindig lehet...

– Per pillanat minden rendben?
– A legteljesebb mértékig.

– Pedig szerdán kell mindennek stimmelnie.
– Előfordul, hogy a bemelegítés közben az is sikerül, ami addig elvétve, szétfeszít az önbizalom, aztán az első percben hirtelen kicsinek érzed hozzá a világot, hogy eltűnj. Legközelebb kész katasztrófa a felvezetés, azon aggódsz, hogy „Uramisten, mi lesz ebből?!” – és minden összejön. Egyetlen apróság túllendíthet az aggódáson, de persze fordítva is történhet a dolog.

– Zavarta, hogy a közvélemény – a tavalyi „Hajduk-henger” után – fixnek vette a győzelmet és a továbbjutást?
– Az öltözőben nem beszéltünk róla, de a hallásunkkal nincs probléma. Hatással volt ránk a szóbeszéd, és nem sikerült megfelelően kezelnünk. Attól, hogy az első gól nem akart megszületni, kicsit be is görcsöltünk. Az olaszok soha nem esnek ebbe a csapdába. Játszanak, teszik a dolgukat, tudva, hogy előbb-utóbb úgyis betalálnak – gólt viszont nem kapnak. A magyar bajnokságot tekintve elég rutinosak vagyunk, hogy a magunkévá tegyük ezt a mentalitást, és alkalmazzuk is, azzal megtoldva: ha gólt kapunk, lesz lehetőségünk újabbat szerezni. A Rabotnicski ellen viszont sokkal türelmesebbnek kell lennünk, akkor sem zökkenhetünk ki a ritmusból, ha gól nélküli állásnál ezrek pfujolnak a hajrában, akár az utolsó előtti percben. Nemzetközi kupameccsről, hozzánk hasonlóan bajnokcsapatról van szó, amelyben akad néhány jó futballista. Fenntartom a véleményem: mi vagyunk a párharc esélyesei, ám Debrecenben éppen ezzel a teherrel nem sikerült megbirkóznunk. Nem feküdt nekünk, hogy mi vagyunk a kupameccs favoritjai.

– Mégiscsak talált indokot.
– Nem akartam fontoskodni. A képlet egyébként végtelenül egyszerű: szerda este gólt kell rúgnunk, minimum annyit, ahányat a macedónok, de inkább többet. Az első találkozón az önmagunkhoz képest nyújtott gyengébb teljesítmény miatt nem sikerült előnyt szereznünk. Van még egy esélyünk, ezzel kell élnünk. Semmi kedvem gubbasztva, magam elé bámulva megtenni a Szkopje és Debrecen közti másfél órás repülőutat, ellenben szívesen koccintanék egy pohár pezsgővel.

Egyetlen tévé sem közvetít

Mintegy 300 debreceni szurkol majd az állóhelyekkel együtt 18 ezer férőhelyes szkopjei Gradszki Stadionban a DVSC-TEVA továbbjutásáért szerda este. A drukkerek egységesen öt eurónak megfelelő macedón dínár ellenében, kizárólag a helyszínen válthatják meg belépőiket a Rabotnicskival vívott BL-selejtező visszavágójára, amelyet jelen állás szerint egyetlen magyar televíziós csatorna sem közvetít élőben. A szkopjei fellépést biztosan kihagyja a DVSC utánpótlás-válogatott bekkje, Máté Péter, aki izomsérüléssel bajlódik, a többiek valamennyien Supka Attila rendelkezésére állnak, így az első összecsapáson húsz perc után lecserélt s a szombati, Pécs elleni bajnokit az alapegyüttes többi tagjához hasonlóan kihagyó Bojan Brnovics is.

A csapat gépe kedd reggel kilenc órakor száll fel a debreceni repülőtérről, s másfél órás út után landol a balkáni fővárosban. A holtidőt a Hotel Alekszandar Palace-ben töltő Loki ma a találkozó kezdési időpontjában tartja hivatalos edzését a Gradszkiban, a szerdai mérkőzés után pedig azonnal visszaindul Debrecenbe. Amennyiben a magyar aranyérmes továbbjut, jövő szerdán a francia bronzérmes Lille-lel párbajozik a csoportkörbe kerülésért, előbb francia földön. Ez esetben a szkopjei hazatérést követően csütörtökön és pénteken egy, szombaton két gyakorlás szerepel a programban, s a Paks elleni soros bajnoki elhalasztását kéri a klub. Ha a DVSC szerdán búcsút intene az európai porondnak, vasárnap a Duna-parti városban meccselnek Sándor Tamásék.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik