Megnőttek Sarapova esélyei

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2007.01.15. 01:28
Címkék
A lapzártánk után, magyar idő szerint hétfőn egy órakor elkezdődött ausztrál nemzetközi bajnokságon a nők között nincs olyan biztos esélyes a győzelemre, mint a férfiak esetében a svájci Roger Federer.
Marija Sarapova remekül teniszezve nyerte meg a legutóbbi Grand Slam-tornát, az US Opent, és most is a gyôzelem a célja
Marija Sarapova remekül teniszezve nyerte meg a legutóbbi Grand Slam-tornát, az US Opent, és most is a gyôzelem a célja
Marija Sarapova remekül teniszezve nyerte meg a legutóbbi Grand Slam-tornát, az US Opent, és most is a gyôzelem a célja
Marija Sarapova remekül teniszezve nyerte meg a legutóbbi Grand Slam-tornát, az US Opent, és most is a gyôzelem a célja
Marija Sarapova remekül teniszezve nyerte meg a legutóbbi Grand Slam-tornát, az US Opent, és most is a gyôzelem a célja
Marija Sarapova remekül teniszezve nyerte meg a legutóbbi Grand Slam-tornát, az US Opent, és most is a gyôzelem a célja

Justine Henin-Hardenne – kis túlzással – talán már maga sem emlékszik rá, hogy melyik volt a legutóbbi Grand Slam-torna, amelyen nem jutott be a fináléba (US Open, 2005), remek formában, világelsőként zárta az elmúlt évet, még a sérülések is elkerülték. Így azzal, hogy most nem indul az Australian Openen, nagy szívességet tesz riválisainak, elsősorban a belga hölgy távollétében első kiemelt orosz Marija Sarapovának, valamint a címvédő francia Amélie Mauresmónak. A verseny azért nem kétesélyes.

Az orosz szépségnek ugyan az első három fordulóban még nincs az útjában számottevő akadály, de utána igencsak „nem szeretem” ellenfelek következhetnek. A nyolcaddöntőben például honfitársa, Vera Zvonarjova vagy a szerb Ana Ivanovics. Korábban mindkettővel szoros meccseket vívott, ráadásul lassan a kisebb tornákon már rendre jól szereplő Ivanovicsól is elvárható egy kiugró siker. A nyolc között pedig jöhet a szebb napokat is látott, de mindig veszélyes svájci Patty Schnyder vagy az orosz Anna Csakvetadze, akinél kevesen teniszeztek jobban a tavaly augusztus óta eltelt időszakban. Persze Sarapova mindannyiuknál jobb, komplettebb játékos, nála nagyobb küzdő pedig kevés van a mezőnyben, de még egy kis megingás is végzetes lehet a számára ezen az ágon.

A főtábla második negyedét egy visszavonuló és egy visszatérő klasszis uralja. A belga Kim Clijsters már bejelentette, hogy az idény végén, 24 éves korában abbahagyja a játékot, de előbb még szeretne győzni Melbourne-ben. Az előző négy ausztráliai fellépése alkalmával meg sem állt az elődöntőig, ráadásul a különösen gyors pályát mintha neki találták volna ki. Az egyetlen kérdés vele kapcsolatban az, hogy fél szemmel már a tenisz utáni életre figyelve van-e még benne kellő tűz ahhoz, hogy végigverekedje magát legalább három nagyon nehéz ellenfélen. Ugyanis már a négy közé jutása sem lesz sétagalopp, hiszen legvalószínűbb negyeddöntőbeli vetélytársa, a tavaly háromévnyi kihagyás után visszatérő svájci Martina Hingis mégiscsak hatszoros döntős, háromszoros győztes Melbourne-ben.

Más kérdés, hogy rá meg már az első körben a két évvel ezelőtt elődöntős francia Natalie Déchy vár, utána meg az indiai Sania Mirza, a kínaiak legjobbja, Li Na és az orosz Dinara Szafina keserítheti meg az életét. Szafináról maga Hingis mondta azt, hogy még a bátyjánál, Maratnál is jobb játékos lehet.

A harmadik negyedbe sorsolt szerb Jelena Jankovics áldhatja a szerencséjét: ő maga remek formában van (9–1 a mérlege az idén, egyetlen, nagyon szoros, Clijsters elleni vereséggel), legmagasabban rangsorolt riválisai, az orosz Nadja Petrova és Szvetlana Kuznyecova pedig amellett, hogy kissé szürke teniszt játszanak, nem épp Melbourne-specialisták (kettejüknek összesen két negyeddöntőjük van), ráadásul nem is teljesen egészségesek. Jankovics a második körben Czink Melindával is összeakadhat, ennél azonban jobban aggódhat Serena Williams miatt: ha a hétszeres Grand Slam-győztes amerikai valami csoda folytán régi formáját idézné Ausztráliában, a nyolc között ő állíthatja meg a szerb lányt a legnagyobb eséllyel.

A címvédő Amélie Mauresmónak ellenben, ha csak az ellenfeleket nézzük, szinte kikövezett az útja az elődöntőig, az azonban a legjobb indulattal sem állítható, hogy valami elsöprő lendülettel teniszezne mostanában. A tavalyi wimbledoni bajnokság óta nem nyert tornát, a múlt héten pedig éppen Jankovicstól kapott ki Sydneyben, bevallottan rosszul játszva. Más kérdés, hogy a kemény pályán azért hiányosságokkal küszködő orosz Jelena Gyementyjeva (ha egyszer megtanulna szerválni...) és a tizenéves, még nem elég egyenletesen játszó cseh tündér, Nicole Vaidisová ellen álmából fölkeltve is ő az esélyes, a többiektől pedig nagy meglepetésre nem lehet számítani.

A NAGYÍTÁSHOZ KATTINTSON A KÉPRE!
Az elmúlt tíz év győztesei
1997Martina Hingis (svájci)
1998Martina Hingis
1999Martina Hingis
2000Lindsay Davenport (amerikai)
2001Jennifer Capriati (amerikai)
2002Jennifer Capriati
2003Serena Williams (amerikai)
2004Justine Henin-Hardenne (belga)
2005Serena Williams
2006Amélie Mauresmo (francia)
A női egyes pénzdíjai
Győztes:1 000 000 amerikai dollár
Döntős:500 000
Elődöntős:250 000
Negyeddöntős:125 000
Nyolcaddöntős:62 500
3. fordulós:38 250
2. fordulós:23 250
1. fordulós:15 000
Televízió: Eurosport
Internet: www.australianopen.com ---- Négy olyan teniszező is kihagyja az Australian Opent, aki játszott már döntőt Melbourne-ben. A legfájóbb a belga Justine Henin-Hardenne hiánya: a 2004-ben győztes, tavaly döntős világelső a hírek szerint válik a férjétől, ezért mondta le a szereplést, pedig a torna egyik legnagyobb esélyese lett volna. Venus Williamsről (47. a világranglistán) a jelenlegi formáját ismerve már nem mondanánk ugyanezt, hiszen makacs csuklósérülése miatt több mint egy éve alig játszik (amikor mégis, akkor sem sok sikerrel). A 2003-as finálét épp húga, Serena ellen elveszítő amerikai már a szeptemberi US Openen sem indult, pályafutása során először hagy ki egymás után két Grand Slam-versenyt. Honfitársát, a 2005-ben még döntős Lindsay Davenportot (25.) is hiába keressük a résztvevők között: visszavonult, anyaszerepre készül. Egy másik rutinos teniszező, Mary Pierce (80.) 1997-ben csak a fináléban szenvedett vereséget Martina Hingistől, azóta a negyeddöntőnél nem jutott messzebb, ráadásul októberben elszakadt a térdszalagja, a nyárnál korábban nem is térhet vissza.

Hiányzó az orosz Anasztaszja Miszkina (15.), a bal lábujjában fél éve nem gyógyul a gyulladás, a 21 éves amerikai reménység, Jamea Jackson pedig ágyéksérüléssel bajlódik. Ahogyan a férfiaknál, itt is vannak, akik még lábadoznak, de megpróbálnak versenyezni: a harmadik kiemelt orosz Nadja Petrova a hasfalhúzódása javulásában bízik, míg honfitársa, az ötödik Szvetlana Kuznyecova súlyos légúti fertőzésen esett át a napokban. ---- A tavalyihoz hasonlóan szerepeltek a magyar teniszezők a selejtezőben: akkor Szávay Ágnes és Nagy Kyra búcsúzott el egy, Gubacsi Zsófia pedig két forduló után, most pedig Gubacsi esett ki rögtön, és a másik két lány ment még egy kört. A legjobbak között így aztán – mondhatni, szokás szerint – csak Czink Melinda (118. a világranglistán) szerepel, aki az első körben Virginia Ruano Pascual (69.) ellen lép pályára hétfőn, a tízes pálya harmadik mérkőzésén (a második körben a szerb Jelena Jankovics várhat rá). Czink és a spanyol hölgy eddig egyszer találkoztak, 2004-ben a Roland Garros első fordulójában Pascual 6:4, 6:2-re nyert.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik