Az ő teste nem erre való

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2007.01.17. 01:40
Címkék
Az ausztrál nemzetközi bajnokság második napján a fő témát a hőség szolgáltatta: többen feladni kényszerültek mecscsüket a 39 fokot is meghaladó meleg okozta kimerültség miatt. Az időjárás majdnem Marija Sarapova vesztét is okozta.
Marija Sarapova szédelgett, törölgette és jegelte magát, gyakran menekült az árnyékba, de végül csak megnyerte a Camille Pin elleni meccset
Marija Sarapova szédelgett, törölgette és jegelte magát, gyakran menekült az árnyékba, de végül csak megnyerte a Camille Pin elleni meccset
Reuters
Marija Sarapova szédelgett, törölgette és jegelte magát, gyakran menekült az árnyékba, de végül csak megnyerte a Camille Pin elleni meccset
Marija Sarapova szédelgett, törölgette és jegelte magát, gyakran menekült az árnyékba, de végül csak megnyerte a Camille Pin elleni meccset
Marija Sarapova szédelgett, törölgette és jegelte magát, gyakran menekült az árnyékba, de végül csak megnyerte a Camille Pin elleni meccset
Reuters
Marija Sarapova szédelgett, törölgette és jegelte magát, gyakran menekült az árnyékba, de végül csak megnyerte a Camille Pin elleni meccset

Marija Sarapovát az Australian Open egyik legnagyobb esélyesének tartják, nem sokan gondolták volna, hogy az orosz szépség már az első fordulóban a kiesés szélére kerül. Ellenfele, a francia Camille Pin azért nem tartozik a félelmetes vagy különösebben kellemetlen ellenfelek közé: eddigi 15 Grand Slam-versenyén mindössze kétszer jutott el a második fordulóig. Adogatásairól pedig legyen elég annyi, hogy a legerősebb szervája 53 km/órával volt lassabb, mint Sarapováé.
A torna első kiemeltje azonban rendkívül szétszórtan kezdett, az első hét játékban 24 ki nem kényszerített hibát követett el. Ezt a szettet így is sikerült behúznia 6:3-mal, de a másodikra kezdte elhagyni az ereje. Gyakran húzódott vissza a Rod Laver Arena lelátóinak árnyékába, sokszor két pont között is kiment hűsölni egy kicsit (Pinnek várnia is kellett rá nemegyszer), és már védjegyszerű nyögései is halkultak. A játékok közti szünetekben szorgalmasan jegelte is magát, közben elkezdett fájni a hasizma, és a nehézségeket jobban viselő, kevesebbet hibázó, ráadásul az első adogatásait ebben a szakaszban kilencvenhat százalékban beütő Pin 6:4-re el is lopta tőle a második szettet.

Elmarad a családi csata

A belga Olivier Rochus (a legala-csonyabb játékos az ATP Touron, 166 cm „magas”) három perc híján négyórás csatát vívott a kétméteres ausztrál reménységgel, a 21 éves Chris Guccionéval. A hazaiak kedvence finoman szólva is érzékeltette fizikai fölényét: hihetetlen mennyiségű, szám szerint 45 ászt ütött, nyerő ütéseinek több mint felét ezekből hozta össze… Viszont rengeteget hibázott, legalábbis sokkal többet, mint Rochus, és csupán egy bréklabdát értékesített a tizenegy lehetőségből, így végül a stabilabban játszó belga 3:6, 7:5, 7:5, 6:7, 9:7 arányban győzött.

A második fordulóban újabb érdekes meccs várhatott volna Olivier-re, testvére, Christophe azonban légzési problémák miatt 13 játék után feladni kényszerült a Sebastian Grosjean elleni találkozót, így a családi rangadó ezúttal elmarad.
A szenvedéseknek pedig nem volt még vége. A végül 83 percesre nyúló harmadik játszmában a minden labdáért keményen küz-dő francia még jobban ráijesztett Sarapovára, akivel oda-vissza bré-kelték egymást. Pedig a világranglista másodikja kezdett jobban (jót tett neki a nagy meleg miatt elrendelt tízperces szünet a két szett között), ismét ereje teljében teniszezett, és az első öt játékban mindössze négy labdamenetet veszített. Aztán megint öszszezuhant, és ellenfele zsinórban öt gémet nyerve egyenlített.

6:6-nál Sarapova már azt sem nagyon tudta, hol van, hányingerrel küzdött, és a vezetőbírónak kellett rászólnia, hogy itt nincs rövidítés a döntő szettben.
Pin megérezte a lehetőséget, és el is vette a legrosszabbkor kettős hibát ütő orosz szerváját, így 7:6-nál már a meccsért adogathatott, két pontra került a győzelemtől. Ekkor azonban Sarapova még egyszer megemberelte magát, egyenlített, és az utolsó két játékban már labdamenetet sem engedélyezett a nagyot küzdő Pinnek.

„A végére már gondolkozni sem tudtam, annyira megszédültem a melegtől – mondta Sarapova. – Próbáltam rövidíteni a labdameneteket, de nem sikerült semmi. Nem lehet három órát játszani ebben a hőségben, a testünk nem erre való.”

Nem az orosz szépség az egyetlen, akinek meggyűlt a baja a 39 fokos (bár a pályán mértek ötvenet is) hőséggel. A szerb Janko Tipszarevics például két szett előnyből, meccslabdáról veszített az argentin David Nalbandian ellen, miután csak a döntő játszma elejéig bírta erővel.
„Az elejétől fogva rettenetesen fáradt voltam – panaszolta Tipszarevics. – Ez nem tenisz, csak arról szól, ki bírja tovább a napon.”
Julien Benneteau még a szerbnél is rosszabbul járt a chilei Paul Capdeville elleni ötszettes veresége alkalmával. „A meccs vége felé már hánytam is, meg is ijedtem egy kissé, de nem annyira, mint az orvosom az öltözőben, akinek a karjaiba ájultam. Próbált magamhoz téríteni, és azt hajtogatta, hogy maradjak velük” – mesélte a francia.

Sarapováék annak a szabálynak estek áldozatul, amely szerint a Melbourne Parkban hőségriadó idején csak új meccseket nem kezdenek, a már folyamatban lévőket mindenképpen befejezik, bármilyen embertelenek a körülmények. A legjobban Nalbandian dühödött fel ezen, pedig ő még nyert is.
„Egyszerűen nem értem, miért nem szakítják félbe a mérkőzéseket, ha egyszer negyven foknál is több van. Ha nem kezdenek újakat, miért kell kínozni azokat, akik már kint vannak a pályán? Gusztustalan, hogy így kell játszanunk.”
A nap mérkőzése
Marija Sarapova (orosz, 1.)–Camille Pin (francia) 6:3, 4:6, 9:7
1. adogatások (%-ban)6087
Ászok80
Kettős hibák43
Ki nem kényszerített hibák6544
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)6951
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)4441
Az 1. adogatások átlagsebessége (km/ó)159123
A 2. adogatások átlagsebessége (km/ó)133115
Legerősebb adogatás (km/ó)189136
Nyerő ütések (adogatásból is)4414
Sikeres brékpontok8/166/10
Pontok/kísérletek a hálónál21/285/7
Megnyert pontok118101
Mérkőzésidő (perc)171 (47+41+83)
---- A hölgyeknél az éljátékosok közül Marija Sarapova volt az egyetlen, akinek meg kellett küzdenie a továbbjutásért. A belga Kim Clijstersnek például kimelegedni is alig volt ideje: mindössze 44 perc alatt söpörte le 6:0, 6:0-ra az orosz Vaszilisza Bargyinát, aki – bár alig múlt 18 éves – máris jó teniszező. A svájci Martina Hingis és a szerb Ana Ivanovics is bemasírozott a második körbe, de ők legalább két gémet átengedtek ellenfelüknek.

A férfiaknál Andy Murray volt a legkegyetlenebb: a spanyol Alberto Martin hiába jár tizedik éve Grand Slam-tornákra, akkora verést, mint a skóttól, még sohasem kapott. Egyetlen játékát 0:6, 0:6, 0:5-nél nyerte meg, addig óriási önbizalommal teniszező ellenfele nem kis csalódottságára. Murray 70 perc alatt „lezavarta” a találkozót, ám így is dühösen csapta földhöz az ütőjét a vesztes pontnál. Legutóbb egyébként 1993-ban Sergi Bruguera nyert három 6:0-s szettben Grand Slam-versenyen, ő a francia Thierry Championt verte meg a Roland Garros második körében.

A spanyol Rafael Nadal ezúttal nem hagyta kibontakozni az őt tavaly Wimbledonban öt szettre kényszerítő amerikai Robert Kendricket, akit azért jól megdicsért háromszettes meccsük után. James Blake négy napon belül másodszor győzte le a volt világelső Carlos Moyát, és Nyikolaj Davigyenko is magabiztosan lépett túl az argentin Sergio Roitmanon. A nap legbalszerencsésebb játékosa címet a francia Paul-Henri Mathieu nyerte el, akinek kétszettes előnyben, négy pontra a végső sikertől fordult ki a bokája, és kellett feladnia a meccset.

Nem beszéltünk még Lleyton Hewittról, pedig érdemes: az ausztrál ugyanis közel került a kieséshez a selejtezőből feljutó amerikai Michael Russell ellen. A korábbi világelső, wimbledoni és US Open-bajnok szeptember óta csak két mérkőzésen tudott pályára lépni, és ez meg is látszott rajta az első két játszmában: 23 ki nem kényszerített hibája volt ekkor, míg ellenfelének csak nyolc. 3:6, 2:6-nál aztán Hewitt összeszedte magát, és három 6:3-as szettel megmentette a becsületét.
„Mentálisan nagyon jó állapotban vagyok, annyira jóban, mint amikor két éve a döntőbe jutottam, nulla kettőnél erre gondoltam meg a szurkolóimra. Ezután sikerült változtatnom a stílusomon, és egyre jobban is éreztem magam a pályán, ahogy belelendültem a játékba” – értékelt az ausztrál. ---- – Együttérez Alberto Martinnal, akit 6:0, 6:0, 6:1-re győzött le?
– Meccs közben nem. Amíg a pályán vagyok, csak a magam játékára koncentrálok, nem foglalkozom mással. Utána is annak örülök elsősorban, hogy én nyertem, de úgy képzelem, nehéz lehet elviselni az efféle vereséget.

– A mérkőzés utáni kézfogásnál mit mondott ellenfelének?
– Nem szoktam ilyenkor nagyokat beszélgetni, csak annyit jegyeztem meg Martinnak, balszerencséje volt. Nem lehet mit mondani ebben a helyzetben.

– Roger Federer szerint ön az idén Grand Slam-tornát is nyerhet. Egyetért?
– Még sosem jutottam a nyolcaddöntőnél tovább, de természetesen nem zárom ki a lehetőségét. Az a legfontosabb, hogy folyamatosan fejlődjek, és két-három év múlva valódi esélyes legyek.

Andy Murray, a világranglista 16. helyezettje ---- AUSZTRÁL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, MELBOURNE (15 636 000 dollár, kemény pálya)
Férfi egyes. 1. forduló:

Nadal (spanyol, 2.)–Kendrick (amerikai) 7:6, 6:3, 6:2;
Davigyenko (orosz, 3.)–Roitman (argentin) 6:2, 7:5, 6:2;
Blake (amerikai, 5.)–Moyá (spanyol) 7:6, 6:2, 6:4;
Nalbandian (argentin, 8.)–Tipszarevics (szerb) 6:7, 4:6, 7:6, 6:0, 2:1-nél feladta;
González (chilei, 10.)–Koroljov (orosz) 6:7, 7:6, 6:3, 6:2;
Haas (német, 12.)–Montanes (spanyol) 7:5, 6:1, 7:6,
Berdych (cseh, 13.)–Li Hjung Taik (dél-koreai) 6:1, 6:2, 6:2;
Murray (brit, 15.)–Martin (spanyol) 6:0, 6:0, 6:1;
Nieminen (finn, 17.)–Goldstein (amerikai) 5:7, 6:2, 7:6, 6:4;
Hewitt (ausztrál, 19.)–Russell (amerikai) 3:6, 2:6, 6:3, 6:3, 6:3;
Turszunov (orosz, 21.)–Waske (német) 5:7, 6:4, 6:3, 6:4;
Grosjean (francia, 28.)–C. Rochus (belga) 6:2, 4:1-nél fa.,
Clément (francia)–Malisse (belga, 29.) 6:3, 3:6, 7:5, 6:4;
Wawrinka (svájci, 31.)–K. Kim (amerikai) 6:1, 2:6, 6:4, 6:2;
Ginepri (amerikai)–Almagro (spanyol, 32.) 4:6, 6:2, 4:6, 7:5, 6:3;
Smeets (ausztrál)–Lacko (szlovák) 6:2, 3:6, 6:1, 6:4;
Chela (argentin)–Starace (olasz) 7:6, 6:4, 6:4;
Lapentti (ecuadori)–Mackin (brit) 6:4, 6:4, 6:2;
Zverev (német)–Berrer (német) 6:4, 7:6, 3:6, 6:4;
Capdeville (chilei)–Benneteau (francia) 4:6, 6:7, 6:2, 6:1, 6:2;
O. Rochus (belga)–Guccione (ausztrál) 3:6, 7:5, 7:5, 6:7, 9:7;
Müller (luxemburgi)–Gaudio (argentin) 6:0, 4:6, 6:2, 6:3;
Kohlschreiber (német)–Vliegen (belga) 5:7, 6:3, 6:2, 6:4;
Del Potro (argentin)–Di Mauro (olasz) 6:3, 6:3, 6:1;
Bozoljac (szerb)–Cilic (horvát) 6:2, 6:4, 6:1;
Santoro (francia)–Kunyicin (orosz) 7:6, 6:3, 6:0;
Kuznetsov (amerikai)–Luczak (ausztrál) 6:4, 5:7, 6:7, 6:1, 6:4;
Dancevic (kanadai)–Hanescu (román) 6:3, 6:3, 7:6;
Mirnij (fehérorosz)–Horna (perui) 7:6, 3:6, 2:6, 6:4, 6:4

Női egyes. 1. forduló:
Sarapova (orosz, 1.)–Pin (francia) 6:3, 4:6, 9:7;
Clijsters (belga, 4.)–Bargyina (orosz) 6:0, 6:0;
Hingis (svájci, 6.)–Déchy (francia) 6:0, 6:2;
Csakvetadze (orosz, 12.)–Bammer (osztrák) 6:4, 7:5;
Ivanovics (szerb, 13.)–King (amerikai) 6:2, 6:0;
Stosur (ausztrál, 24.)–Zakopalová (cseh) 6:3, 6:1;
A. Bondarenko (ukrán, 29.)–Cohen-Aloro (francia) 6:1, 7:6;
Kanepi (észt)–Pennetta (olasz, 28.) 7:5, 7:6;
Garbin (olasz, 30.)–Gagliardi (svájci) 3:6, 6:2, 6:1;
Nakamura (japán)–Daniilidu (görög, 32.) 6:4, 6:0;
Mirza (indiai)–Szavcsuk (ukrán) 6:3, 7:5;
Granville (amerikai)–Bejgelcimer (ukrán) 6:2, 6:3;
Rogyionova (orosz)–Vinci (olasz) 6:3, 6:1;
Molik (ausztrál)–Csan Jung-dzsan (tajvani) 6:2, 7:6;
Kostanic Tosic (horvát)–Ferguson (ausztrál) 7:5, 6:3;
Voracová (cseh)–Shaughnessy (amerikai) 7:5, 6:3;
Morigami (japán)–Pironkova (bolgár) 7:5, 2:6, 6:4;
Razzano (francia)–Pratt (ausztrál) 6:7, 6:4, 6:0; A.
Radwanska (lengyel)–Lepcsenko (üzbég) 5:7, 6:3, 6:2;
Kudrjavcova (orosz)–Laine (finn) 4:6, 6:2, 9:7
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik