Le kell győzni a cseheket is!

Simon József, Heka LászlóSimon József, Heka László
Vágólapra másolva!
2007.01.24. 01:38
Címkék
Az első felvonás után legördült a függöny, a vb-n szereplő gárdák a csoportküzdelmek után kedden pihentek, költöztek. A magyarok szenzációs eredménnyel zártak Kielben, hiszen két pontot visznek magukkal a szerdán kezdődő középdöntőbe.
Császár Gábor a norvégok ellen fantasztikusan játszott (A fotógalériához kattintson a kép felületére!)
Császár Gábor a norvégok ellen fantasztikusan játszott (A fotógalériához kattintson a kép felületére!)
Reuters
Császár Gábor a norvégok ellen fantasztikusan játszott (A fotógalériához kattintson a kép felületére!)
Császár Gábor a norvégok ellen fantasztikusan játszott (A fotógalériához kattintson a kép felületére!)
Császár Gábor a norvégok ellen fantasztikusan játszott (A fotógalériához kattintson a kép felületére!)
Reuters
Császár Gábor a norvégok ellen fantasztikusan játszott (A fotógalériához kattintson a kép felületére!)
Németországban tart az eufória. A tavalyi futball-vb után a házigazdák a német labdarúgókéhoz hasonló kézilabdasikerről álmodnak, pedig csapatuk pont nélkül kezdi a középdöntőt. A lengyelektől elszenvedett vereség után Heiner Brand szövetségi kapitány sem volt elégedett, ugyanakkor bízott a jobb folytatásban. Akárcsak a magyar szakvezető, Skaliczki László és csapata, amely két ponttal érkezett Kielből Mannheimbe, a középdöntő II. csoportjának helyszínére.

A magyarok kedvét az sem rontotta el, hogy hétfőn Angola ellen gyengén, sok védekezési hibával játszottak, hiszen végül nyertek (34–31), és inkább arra gondoltak útban Mannheim felé, hogy azt a játékot kell folytatniuk a vb következő összecsapásain, amelyet az Eb-bronzérmes Dánia, illetve Norvégia ellen mutattak. Ezen a két találkozón ugyanis okosan, szellemesen, gyorsan és szenzációsan küzdve diadalmaskodtak. A barcelonai átlövőt, Nagy Lászlót, a magyarok leghíresebb csillagát érte ugyan némi kritika visszafogott játéka miatt, ugyanakkor nem vitatható, hogy támadásban egyik vezéregyénisége volt a csapatnak.

Kitűnően szolgálta ki társait, és látványos gólokat is lőtt Díaz Ivo, s ugyanezt mondhatjuk el a vb egyik nagy felfedezettjének tekinthető Császár Gáborról is, akinek azonban a hetesek értékesítésével olykor meggyűlt a baja. Az Iváncsik testvérek, Gergő és Tamás főleg a dánok ellen sziporkáztak, és Mocsai Tamásról, valamint Gál Gyuláról is csak jót lehetett mondani. Katzirz Dávid és Ilyés Ferenc a védekezésével aratott osztatlan elismerést.

A két létfontosságú diadal fő-szereplője mégis Puljezevics Nenad volt, akit néhány nappal a vb előtt honosítottak. A dánok és főleg a norvégok elleni meccsen láthattuk, milyen sokat nyert a keret a rutinos, vb-bronzérmes (2001) kapussal. Puljezevics szinte önkívületben védett, ezzel óriási lendületet adott csapatának, illetve demoralizálta az ellenfeleket. Feltűnő volt, hogy a dán és a norvég belső játékosok, azaz a gólfelelősök lövőrepertoárját tökéletesen ismerte, zseniálisan helyezkedett, és remekül mozgatta maga előtt a védőfalat.

A válogatott a legkényesebb igényeknek is megfelelt a dánok és a norvégok ellen, ezzel szemben mélyen tudása alatt védekezett Angolával szemben.

De ez utóbbi meccs nem oszott, nem szorzott (a tanuságait persze levonta a csapat), a csehek ellen remélhetőleg ismét az első két napon csodálatosan kézilabdázó, megannyi drukkert maga mellé állító magyar együttes lesz a pályán. Ha így lesz, akkor jó esély van az újabb sikerre, amellyel válogatottunk egyben megalapozhatná a középdöntőből való továbbjutást is! Nagy, nagyon nagy szó volna ez, de mint tudjuk, mint az athéni olimpián is tapasztaltuk, a Skaliczki-csapat mindenre képes!

Skaliczki László: „A java még előttünk áll”

– Mivel telt el a magyar válogatott keddi napja?
– A világversenyeken az első kör utáni szünnapon a szokásos programot teljesítettük, azaz átköltöztünk a középdöntős csoportnak otthont adó Mannheimbe, s délután edzett is a csapat a SAP-Arenában, ahol több mint tizenháromezer néző előtt játszhatunk szerdától.
– Elsőként éppen a csehek ellen. Elégedett a második szakasz menetrendjével?
– Nem mi döntjük el, milyen sorrendben játsszuk a meccseinket, úgyhogy ezen nem rágódtunk. A csehek jelentős játékerőt képviselnek, s a csoportmeccseken is bizonyították, hogy nem érdemtelenül kerültek ide.
– Sikerült róluk friss videofelvételt szerezni?
– Sajnos nem, pedig hasznos lett volna elemezni a játékukat, így egy kicsit vakrepüléshez hasonlít majd a szerdai találkozó.
– Él a csoportkör utáni keretfrissítés lehetőségével?
– Mivel a sérült Józsa Máté továbbra sem tud pályára lépni, ő hazautazott, s a helyére Herbert Gábor érkezett. A szegedi beállós már napok óta teljes értékű munkát végez, így a folytatásban számíthatok rá, tehermentesítheti Gál Gyulát, s védekezésben is a csapat hasznára lehet.
– A három győzelem után milyen a csapat hangulata?
– A sikerek után természetesen remek hangulatban várjuk a folytatást. Persze azzal mindenki tisztában van, hogy a világbajnokság java még előttünk áll.

Szavazás

Meddig jut a vb-n a Skaliczki-csapat?

---- A mieink szerdai ellenfelének, a cseheknek sem volt könnyű dolguk a csoportban, hiszen sokan Egyiptomot várták a D-jelű kvartett második helyére. Pavel Pauza tanítványai azonban hatalmas csatában 31–30-ra legyőzték az afrikai együttest, így a spanyolok mögött továbbjutottak. Legeredményesebb játékosuk az átlövő Filip Jicha (Mocsai Tamás csapattársa a Lemgóban) eddig 23-szor volt eredményes. Ugyancsak veszélyes a szélső Jan Filip (22 gól), aki szintén a Bundesligában, a Nordhornban kézilabdázik. A cseh válogatottban eddig 15 játékos mutatkozott be a vb-n, közülük tízen Németországban, négyen Franciaországban, egyikük pedig Szlovéniában játszik, azaz igazi légióscsapat ellen lépnek fel szerdán Skaliczki László emberei. ---- A horvátok remekül kezdték a vb-t, ami már-már megszokott. Általában az elődöntő táján kezdődnek Ivano Balicék gondjai, amikor a kezdőcsapat játékosai elfáradnak, a cserék pedig nem tudják pótolni a sérülés vagy fáradtság miatt kiesőket. Németországban most valamivel hoszszabb déli szomszédaink kispadja, de még messze a vége…

A Dominikovic-ügy (doppingolással vádolják a pamplonai Davor Dominikovicot) alaposan felpaprikázta őket. A horvát sajtó, a játékosok és a szakértők egy része szerint a spanyolok okozták a botrányt, egyéves eltiltás, szerződésbontás is várhat a védekezőspecialistára. Ezért aztán a középdöntőben a spanyol–horvát rangadó olyan paprikás hangulatúnak ígérkezik, mint egy-egy szerb–horvát derbi.

A horvát sajtó a vb egyik nagy meglepetésének a magyar válogatott játékát tartja. A dánok és a norvégok legyőzését Zágrábban is nagy örömmel fogadták, mert az északiak ellen nagyon nehéz csatákat vív Lino Cervar együttese is. Abban mindenki egyetért, hogy a magyar csapatot nagyon komolyan kell venni, és főként Puljezevics Nenadra kell odafigyelni, mert remek formában védett a csoportküzdelmekben, s az ő játéka volt a magyar válogatott sikerének kulcsa.

A délszláv lapok is kiemelik, hogy a szerb származású Puljezevics a vb legjobb magyar játékosa. Ugyanakkor itt az újabb téma: a világ legjobbjának tavaly megválasztott Sterbik Árpádra nem számít az új szerb kapitány, Jovica Cvetkovics, ezért felvetődik, mi lenne, ha Sterbik is a magyar válogatottat választaná… ---- CSEHORSZÁG. A magyar csapat első alkalommal 1994. december 16-án Szegeden találkozott a csehekkel, s 31–23-ra nyert. Előtte Csehszlovákiával 52 mérkőzést játszott, amelyek mérlege: 27 győzelem, hat döntetlen, 19 vereség. Ellenfelünk eddig négy világbajnokságon (1995: 5., 1997: 11., 2001: 18., 2005: 10.) és négy Eb-n (1996: 6., 1998: 10., 2002: 8., 2004: 10.) szerepelt. A két válogatott 16 alkalommal játszott egymással, s a magyar mérleg: 12 győzelem, négy vereség. Tavaly háromszor is megmérkőzött a két együttes. Először június 1-jén Pápán, ahol 26–23-ra, míg másnap Budapesten, ahol 31–24-re nyert Magyarország. A harmadik mérkőzésen december 21-én a Karácsony-kupán a lengyelországi Sanokban Skaliczki László szövetségi kapitány csapata győzött 37–36-ra. A válogatott akkor az alábbi összeállításban szerepelt: Tatai (Nagy Levente) – Iváncsik T. 7, Rédei 4, Császár 12, Zubai 1, Grebenár, Törő 3. Cs: Tarnavölgyi, Tombor, Szalafai, Sutka 7, Nagy K. 1, Herbert, Schuch 1, Vadkerti 1.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik