Federer meglőtte a tízest

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2007.01.29. 01:41
Címkék
Pályafutása tizedik Grand Slam-győzelmét szerezte meg Roger Federer, miután az Australian Open férfi egyesének döntőjében három szettben győzött Fernando González ellen. Federer 2004 és 2006 után harmadszor nyert Melbourne-ben.
Roger Federer harmadik gyôzelmét aratta Melbourne-ben
Roger Federer harmadik gyôzelmét aratta Melbourne-ben
AFP
Roger Federer harmadik gyôzelmét aratta Melbourne-ben
Roger Federer harmadik gyôzelmét aratta Melbourne-ben
Roger Federer harmadik gyôzelmét aratta Melbourne-ben
AFP
Roger Federer harmadik gyôzelmét aratta Melbourne-ben

Hiába szerzett néhány kellemetlen másodpercet Fernando González Roger Federernek az ausztrál nemzetközi bajnokság férfi egyesének döntőjében, végül megszorítani sem tudta a világelsőt. Persze a fináléba csúcsformában érkező chilei így is jobban játszott a svájci ellen, mint bárki más az idén Melbourne-ben, de ez is csak egy 7:6, 6:4, 6:4-es vereséghez volt elég. Federer ezúttal nem teniszezett olyan ellenállhatatlanul, mint az elődöntőben, amikor tönkreverte Andy Roddickot, de így sem volt sokáig kérdéses, hogy ismét felül-e Melbourne trónjára.

Pedig az első szettben még kétesélyes volt a meccs, és Gonzálezt már ezért megilleti minden dicséret. A chilei parádés tenyereseket ütött, remekül szervált, és többször is zavarba hozta a sokat szerva-röptéző világelsőt. Federer azonban – szokásos klasszis megoldásai mellett – igyekezett ellenfele gyengébb fonákjára játszani, és ez általában meg is hozta az eredményét: González több könnyű labdát elvétett arról az oldalról. A torna tizedik kiemeltje ezzel együtt bátran teniszezett, jó darabig bréklabdát sem engedett az egy-két rontást szintén elkövető világelsőnek, sőt ő vette el a svájci adogatását 4:4 után. A következő játékban 40:15-nél már a kezében is érezhette az első szettet, de akkor megremegett a keze: a hálóba küldött egy olyan tenyerest, amilyet máskor álmából fölkeltve is beütne. A két játszmalabdát hárító Federer ráérzett a lehetőségre, visszavette a brékelőnyt, és a chilei hiába verekedte el magát a rövidítésig, ott csak 5:0 után szerzett pontot először, így 7:6-tal a világelsőé lett az első szett.

Mirnij újra második

Daniel Nestor és Jelena Lihovceva szerezte meg az elsőséget vegyes párosban az Australian Openen. A kanadai–orosz kettős a fináléban 79 perc alatt 6:4, 6:4-re győzte le a fehérorosz Max Mirnijt és Viktoria Azarenkát. Mirnij tehát a férfi páros után újabb második hellyel kénytelen megelégedni.
A még most is csak 17 esztendős Azarenka volt 2005-ben a Roland Garroson Szávay Ágnes párospartnere a junior lányok között elért győzelem alkalmával.
Köztudomású, hogy Federer ellen hátrányból szinte lehetetlen játszani, mert ha egyszer lendületbe jön, jobb annyival bárkinél, hogy megnyerje saját adogatójátékait. Ismét kalapot kell emelnünk González előtt, mert ő ezzel együtt mindent elkövetett, hogy tartani tudja a lépést. Csak az volt a baj, hogy fogadóként 22 labdamenetből mindössze kettőt tudott nyerni a második szettben az egyre magabiztosabb svájcival szemben, azaz eleve csak a tie-breakre lehetett volna bármiféle esélye. Saját szerváinál pedig már hiába nyert meg négy gémet simán, az ötödikben bréklabdát engedett Federernek, aki kíméletlenül kihasználta a lehetőséget, innen pedig már nem volt visszaút: a chilei 6:4-re elvesztette ezt a játszmát.

A harmadik szett már csak annyiban különbözött a másodiktól, hogy Gonzáleznek sokkal nagyobb erőfeszítésébe került hoznia az adogatójátékait. Végül ismét 3:3 után brékelte meg őt az ekkor már megingathatatlan világelső, aki aztán első meccslabdáját egy remek fonákkal értékesítve szerezte meg pályafutása tizedik Grand Slam-trófeáját. Björn Borg 1980-as párizsi diadala óta ő az első férfi teniszező, aki szettveszteség nélkül győzött valamelyik nagy tornán. A profi tenisz születése óta nem nyert senki három Grand Slam-versenyt egyhuzamban kétszer is – mostanáig.

„Óriási versenyző. Ma is remekül játszott, akárcsak az egész tornán, illetve szinte egész életében” – hajtott fejet pályafutása legjobb GS-eredményét elérő González is legyőzője előtt. – Talán más lett volna a meccs, ha megnyerem az első szettet, bár lehet, hogy négy játszmában akkor is kikapok. Bízom benne, hogy lehetek még világelső, készen kell állnom, hátha Roger visszaesik kicsit valamikor.”

A világelső visszaemlékezett tavalyi győzelmére, amikor elsírta magát a díjat átadó legenda, Rod Laver vállán.
„Most megpróbálom jobban összeszedni magam – tréfálkozott. – Két nehéz héten vagyok túl, de csodálatos érzés, hogy ismét sikerült győznöm. Nagyon büszke vagyok erre a trófeára.”
A nap mérkőzése
Roger Federer (svájci, 1.)–Fernando González (chilei, 10.) 7:6, 6:4, 6:4
1. adogatások (%-ban)5861
Ászok56
Kettős hibák13
Ki nem kényszerített hibák1928
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)8269
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)7846
Az 1. adogatások átlagsebessége (km/óra)189176
A 2. adogatások átlagsebessége (km/óra)148141
Legerősebb adogatás (km/óra)205209
Nyerő ütések (adogatásból is)4531
Sikeres brékpontok3/101/1
Pontok/kísérletek a hálónál34/4314/22
Megnyert pontok12093
Mérkőzésidő (perc)140 (65+32+43)
---- A ---- R
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik