Chad Dawson, az ifjú titán elgoglalta a WBC trónját Floridában

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.02.05. 00:03
Címkék
Chad Dawson a floridai Kissimmee Silver Spurs arénájában pontozással verte meg a Bokszvilágtanács (WBC) félnehézsúlyú világbajnokát, a lengyel Tomasz Adameket, így a 24 éves amerikai az újdonsült bajnok. Az sem elképzelhetetlen, hogy a címvédőt Erdei Zsolt útjába sodorja a sors.
Chad Dawson villámgyors, ráadásul mindkét kezével életveszélyes
Chad Dawson villámgyors, ráadásul mindkét kezével életveszélyes
Chad Dawson villámgyors, ráadásul mindkét kezével életveszélyes
Chad Dawson villámgyors, ráadásul mindkét kezével életveszélyes
Chad Dawson villámgyors, ráadásul mindkét kezével életveszélyes
Chad Dawson villámgyors, ráadásul mindkét kezével életveszélyes
Nem volt különösebben jó mérkőzés, mindkét bunyós, a 30 éves Tomasz Adamek (31–1, 20 K. O.) és a 24 esztendős Chad Dawson (23–0, 15 K. O.) egy-egy alkalommal padlót fogott, és a pontozók véleményét az sem befolyásolta számottevően, hogy az amerikai a 10. menetben belelépett egy nagy pofonba. A pontozás önmagáért beszél (116–110, 117–109, 118–108), s ezzel új király ül a trónon!

Az összecsapás sommás értékelése: Adamek cirka ennyit ér(t), Dawson viszont a súlycsoport legfényesebb csillaga lehet. Bővebben: Dawson gyors, az ütőerejével sincsen baj, s ami meglepő, használta a bal kezét is, ez a szakemberek szerint új elem a színes bőrű srác bokszában.
Persze nem nehéz kitalálni, akinek az idősebb Floyd Mayweather az edzője, kénytelen úgy bokszolni, ahogyan azt a jelenkor súlycsoportoktól függetlenül legjobb bunyósa, Floyd Mayweather nem kevésbé világhírű papája megköveteli.

„Adamek elkapott egy ütéssel, de nem fogott meg – foglalta öszsze a csata lényegét a győztes. – Floyd a világ legjobb edzője” – áradozott továbbá az ifjú bajnok. A tréner azért visszafogottabb volt: „Nagyon tetszett Chad gyorsasága, de az ütéskombinációjával vannak még bajok.”

„Ha meglátják Chadet bokszolni, életbiztosításra lesz szükségük.” (idősebb Floyd Mayweather, Chad Dawson edzője világbajnok tanítványáról)
A gála szervezőjéhez, Don Kinghez hasonlóan extravagáns figura, a kifogástalanul elegáns, hosszú hajú, soulénekesnek inkább kinéző Mayweather még a küzdelmet megelőző sajtótájékoztatón kioktatta az Amerikában élő lengyel bunyós táborát, amely Dawson kiütését várta: „Ha meglátják Chadet bokszolni, életbiztosításra lesz szükségük. Garantálom, hogy új bajnokot avatnak.” A vesztes Adamek elismerte: „Gyorsabb volt nálam, de nem ütött le a hetedik menetben. Átestem a lábán. Sajnos nem tudtam lefiniselni a tizedik menetben. Ma ő volt a jobb, de visszatérek, újra bajnok akarok lenni.”

Mivel Erdei Zsolt súlycsoportjában avattak új bajnokot, érdemes kitérni arra, hogy ez hogyan érintheti a Bokszvilágszervezet (WBO) 2004 óta regnáló világbajnokát. Dawson a fightnews.comnak még a címmeccset megelőzően azt nyilatkozta, győzelme esetén címegyesítés is következhet, de az sem kizárt, hogy a korábban középsúlyban (is) bokszoló visszafogyaszt, és Joe Calzaghe vagy Jermaine Taylor ellen áll ki. Címegyesítés esetén akár Madár ellen is a ringbe léphet, de ez csak lehetőség, nem tény. Ami viszont az: Amerika a súlycsoport egyik vb-övét visszaszerezte.

A gálán még két világbajnoki címmérkőzést rendeztek. Nagyváltósúlyban a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) bajnoka, az amerikai Cory Spinks egyhangú és sima pontozással győzött honfitársa, Rodney Jones ellen. Ugyanennél a szervezetnél már kevesebb szerencsével járt a könnyűsúlyú címvédő: Jesus Chavezt térdsérülés miatt a harmadik menetben kiszámolták, a mexikói Julio Díaz lett a világbajnok.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik