Úgy ébredt, nagyot ugrik

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2007.03.04. 00:26
Címkék
Mindkét fiatal magyar középtávfutó bejutott a döntőbe Birminghamben, a fedett pályás Európa-bajnokságon. A nyolcszázas Takács Dávid legrosszabb esetben is hatodik, hiszen ennyien kerültek a fináléba, Bene Barnabásnak 1500 méteren nyolc ellenfele lesz.

Szombat délután az ezerötszázasok rajtoltak előbb, Bene Barnabás az első előfutamban indult.

Kilencen juthattak be a fináléba, futamonként az első három helyezett, s még hárman idővel. Az első előfutamban óriási taktikai küzdelmet vívtak a versenyzők, Bene ügyesen helyezkedett, és a sok lökdösődés ellenére maradt ereje a hajrára – 3:47.07 perccel harmadikként ért célba. Takács Dávid (1:50.31) követte példáját, tartotta magát a harmadik helyen, s amikor a célegyenesben a spanyol Albert Marcos elment mellette, ő is megelőzte az előtte futó ír Thomas Chamneyt.

Másik három indulónk nem volt ilyen eredményes. A 60 méteres síkfutás előfutamaiban Németh Gergely (6.78) és Szebeny Miklós (6.79), a rúdugrás selejtezőjében Molnár Krisztina (425) esett ki.

A nap eredményét a magasugró Tia Hellebaut érte el. A göteborgi szabadtéri Európabajnokságon meglepetésre győztes belga versenyző csak a hét közepén döntötte el, hogy Birminghamben nem ötpróbában, hanem magasban rajtol. Meglepő volt, hogy ezt a számot választotta, hiszen az ötpróba világranglistáját fölényesen vezette, magasugrásban viszont többen is jobban teljesítettek nála. De csak szombatig. Ezen a délutánon ellenfelei hamar elvéreztek, pedig az idén többen is szórták a két métereket. Ezúttal 196 centiméter elég volt a második helyezéshez, 201-re Hellebaut magára maradt. Mégis elsőre vitte, a 203-at majd a 205 centiméteres bajnoki csúcsot is. Egy kísérletet a 209 centis világcsúcsmagasságon is tett.

„Már a selejtezőben éreztem, hogy nagy formában vagyok – magyarázta Hellebaut. – Szombaton reggel is úgy ébredtem, hogy nagyot ugrok, s mivel a többieknek nem ment különösebben, izgulnom sem kellett. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer világcsúcsmagasságon teszek kísérletet, és tessék, ma megtörtént.”

Phillips Idowu is a világ idei legjobbjával lett első. A brit hármasugró első kísérleténél 17.56 méternél landolt, mégis csak kilenc centivel nyerte meg a versenyt. Honfitársa, Nathan Douglas szerezte meg az ezüstérmet.

„Az volt a tervem, hogy elsőre nagyot ugrom, aztán kívülről figyelem az eseményeket – mondta Idowu –, de Nathan arra kényszerített, hogy tovább ugorjak, s végül csak az utolsó sorozat végén könnyebbültem meg.”

Ugyancsak a világ idei legjobbjával győzött női 400 méteren Nicola Sanders (50.02), s szerezte meg a britek által tervezett hat aranyból a másodikat, távolugrásban pedig a portugál Naide Gomes (689) érte el az év legjobb eredményét. Női ezerötszázon a lengyel Lidia Chojecka (4:05.13) valóra váltotta a papírformát, férfi 3000 méteren viszont meglepetés született, az olasz Cosimo Caliandro (8:02.44) az utolsó körben tört előre. A férfi 400 aranya az ír David Gillické (45.52) lett. A férfi rúdugrók elmaradtak a várakozástól, csak hárman jutottak túl az 571 centiméteren. Közülük a német Danny Ecker rontott a legkevesebbszer, így ő lett a bajnok.

„Nincs mit bizonyítanom, az eddigi éremgyűjteményem magáért beszél, bárki megirigyelheti – fejtegette az eltiltása után

ismét világversenyen szereplő Ekaterini Thanu. – A lényeg az, hogy itt lehetek, a célom, hogy bekerüljek az elődöntőbe.”

Nos, a görögök botrányhőse – aki Konsztantinosz Kenterisszel azért nem indulhatott az athéni olimpián, mert nem vett részt egy doppingvizsgálaton – ennél jobban szerepelt, a fináléba jutott, Kim Gevaert mögött másodikként ért célba, igaz, a belga vágtázó 7.10 másodperccel a világ idei legjobbját futotta, ő 7.22 másodperccel kvalifikálta magát. A másik elődöntőt a brit Jeanette Kwakiye 7.17 másodperccel nyerte meg. Eredmények a 21. oldalon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik