Lemosnák a márciusi gyalázatot

Á. L.Á. L.
Vágólapra másolva!
2007.05.29. 23:03
Címkék

„Ha csak három napig is, de két hónapja minden szurkoló a fejét követelte; persze Antonisz Nikopolidiszé mellett” – eleveníti fel a legutóbbi görög tragédia, a márciusban Athénban Törökországtól elszenvedett 4–1-es Eb-selejtezőbeli vereség másnapjának hangulatát a görög kolléga.

Athén manapság újból a béke és az optimizmus metropolisza, aminek mindennél fényesebb bizonyítéka, hogy a szakvezetőt, a fenti idézetben még a bakó figyelmébe „ajánlott” Otto Rehhagelt övező tisztelet ismét csak az olümposzi halhatatlanok respektjéhez mérhető.

„A 2004-es Európa-bajnokság után hihetetlen derűlátóak lettünk, de ha netán csalódnunk is kell – ahogy fájdalmas volt megélni a világbajnoki selejtező kudarcát –, bánatunk és haragunk gyorsan elpárolog. A portugáliai hetek elhitették velünk: bármelyik válogatottat képesek vagyunk legyőzni. Nem, csapatunk nem öntelt, a játékosok egyszerűen hisznek magukban, és tisztában vannak vele, milyen lehetőség előtt állnak. Átérzik, hogy Magyarország és Moldova ellen feledtethetik – talán még a három potya gólt kapó Nikopolidisz is – a törökök elleni gyalázatot” – mondja informátorunk a szombati, krétai Eb-kvalifikációs mérkőzés görög várakozásairól.

A 15. hivatalos görög–magyar összecsapást – éppen a márciusi görög–török mérkőzés nézőtéri botránya miatt s először a nemzeti csapatok párharcában – Iráklióba, az athéni olimpiára újjávarázsolt Pankritio Stadionba vitte az UEFA büntetése miatt lépéskényszerben lévő görög szövetség – hisszük mi. Eközben a hellének még hálásak is a verdiktért, néhány őszintébb funkcionáriusuk tudniillik elkottyintotta: más esetben esély sem lenne rá, hogy a válogatott egy-egy tétmérkőzésre elhagyja Athént vagy Szalonikit. (Több mint négy évet kell viszszalapozni az évkönyvekben a kék-fehérek legutóbbi barátságos krétai fellépését keresve is: 2003 februárjában a most is kerettag Szotiriosz Kirjakosz góljával Görögország 1–0-ra nyert a jelenlegi Eb-csoporttárs norvégok ellen.)

A szokás szerint meglehetősen magas átlagéletkorú (finomabban: rutinos) kerettel készülő vendéglátó soraiból egy Európa-bajnok már a mérkőzés előtt kidőlt. A sérüléssel bajlódó belső védő, Trajanosz Dellasz helyére Hrisztosz Pacacoglu kapott meghívót az athéni táborba, ahol – a rehhageli hagyományoknak megfelelően – a nyilvánosság teljes kizárásával gyakorol a keret.

Athénban még van mit titkolni és persze van miben hinni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik