Nem bírtak a svédek az amatőr riválissal

Á. L.Á. L.
Vágólapra másolva!
2007.07.18. 23:49
Címkék
Gólt nem láthatott a belfasti publikum, mégis nyíltszíni taps köszöntötte a Linfieldet a lefújást követően. A trófeák terén a világ legeredményesebb (kis)csapata két edzőmérkőzéssel a háta mögött is ellenállt a lendületből (Svédországban javában zajlik a bajnokság) érkező, válogatott játékosokat felvonultató Elfsborgnak.

Két és fél ezer mámoros északír szurkoló ovációja töltötte be a Windsor Parkot kedd este: az előzetesen esélytelenebbnek tartott Linfield – saját szempontjából – rémisztő első, majd látványos feltámadást hozó második félidő után 0–0-ra végzett a svéd Elfsborggal a Bajnokok Ligája első selejtezőkörének első fellépésén.

A párharc győztese a sorozat következő fázisában a DVSCTEVA-val találkozik, ezért a találkozót Herczeg András, a Loki pályaedzője is megtekintette.

„A svédek igazolták jó hírüket, az első játékrész egyértelműen az övék volt, de a második java része is – értékelt a debreceniek megfigyelője. – Agilisak, pörgősen játszanak, gyorsak, fizikailag semmi gondjuk, és az alkatukból fakadó előnyöket is okosan használják ki. Rengeteg labdát szereznek a középpályán, amit aztán villámgyorsan meg is játszanak. Igazából nem volt pozíciós játék a mérkőzésen, mind a két csapat minél gyorsabban az ellenfél kapuja elé akart érni. Az északírek ezt ívelésekkel, a svédek taktikusabb, tudatosabb futballal érték el. A vendéglátó néha borzalmasan szellősen védekezett, az Elfsborg ugyanakkor roppant stabilnak tűnt, nemcsak a hátsó alakzatát, a középpályás védekezését is precízen megszervezte. Samuel Holmén és Mathias Svensson teljesítménye különösen tetszett – előbbinek a szünet után már az északírek is megkülönböztetett figyelmet szenteltek. Fenntartom, hogy az Elfsborg ennek a párosításnak a favoritja, mindamellett kíváncsi vagyok, mihez kezd, ha a Linfield a visszavágón beáll bekkelni, mert kedd este az északírek ki akarták szolgálni a közönségüket, ezért támadtak. Nem hiszem, hogy idegenben is ennyire »őszinték« lesznek.”

David Jeffrey menedzser a győzelemmel felérő döntetlen után felettébb nehezen döntötte el, kire büszkébb: játékosaira vagy a BL-ütközetre mindössze két edzőmérkőzéssel hangoló belfasti csapat – az ő szavaival élve – „fenomenális” szurkolótáborára.

„A mérkőzés bizonyos periódusaiban partiban voltunk a svédekkel – maradt végül a szakmánál az északír szakvezető. – Az első félidőben nagy nyomás nehezedett ránk, rettenetes hibákat követtünk el, amiért a futball törvényei szerint meg kellett volna bűnhődnünk – szerencsére nem így történt, hála és köszönet érte Alan Mannusnak.”

A „kékek” kapusa négy esetben hárított bravúrral valóban oroszlánrészt vállalva a döntetlenből, mellette a veterán csatárt, Glenn Fergusont is kitüntető tapssal köszöntötte a nagyérdemű – utóbbit nem feltétlenül néhány perces beugrásáért, sokkal inkább példamutató lojalitásáért: a 38 éves támadó családi nyaralását szakította meg a tétmérkőzés miatt... A Linfield keretének mindössze hét tagja él kizárólag a labdarúgásból, azaz majdhogynem amatőr klub.

Mármint szervezetileg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik