Még sincs vége a BALCO-ügynek

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2008.04.24. 00:11
Címkék

A 100 méteres síkfutás sydneyi győztese, Maurice Greene neve is felvetődött az immár ötödik éve zajló BALCO-vizsgálat során: Angel Guillermo Heredia vallott ellene. Az egykori mexikói diszkoszvető a Trevor Graham elleni, május 19-én San Franciscóban kezdődő per egyik tanúja lesz, s a hírek szerint a páros 12 sportolót nevez meg – akik öszszesen 26 olimpiai és 21 világbajnoki érmet nyertek –, akiket Heredia látott el doppingszerekkel. A BALCO-ügyet Graham robbantotta ki azzal, hogy a doppingellenőrök számára addig ismeretlen THG nevű teljesítményfokozót elküldte nekik, de hogy erre ki vette rá, máig nem tudni. A vizsgálat következtében két korábbi tanítványa, a 100 méteren világrekorder Tim Montgomery és az ötszörös olimpiai érmes Marion Jones eredményeit megsemmisítették, hamis tanúzás miatt Jones börtönbe is került.

A laboratóriummal kapcsolatban álló versenyzők közül először az Európa-bajnok brit Dwain Chambers bukott le, s úgy tűnik, most Greene következik. A februárban sérülések miatt pályafutását befejező vágtázó nem tagadta, hogy kapcsolatban állt Herediával, azt a hírt azonban visszautasította, hogy 40 ezer dollárért vásárolt volna szteroidokat, stimulánsokat, inzulint és EPO-t. Heredia az erről szóló bizonylatok másolatát lobogtatja. Lapértesülések szerint

a tobagói Ato Boldon levélben kérte ki magának, hogy egykori trénere és edzőtársa becsapta, s elhatárolódott John Smithtől és Greene-től. A hírre a brit középtávfutó, Steve Cram a Guardian hasábjain reagált, leírta, hogy 1997-ben Boldon stockholmi fergeteges szereplése után a repülőtéren Carl Lewis félrevonta, s nevek említése nélkül azt állította, bizonyítékai vannak az akkori legjobb atléták ellen. Boldon tagadja, hogy levelet írt volna.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik