Kedden a víz volt az úr

BÁLINT MÁTYÁS jelenti PárizsbólBÁLINT MÁTYÁS jelenti Párizsból
Vágólapra másolva!
2008.05.29. 00:41
Címkék
Az eső elmosta a keddi játéknap nagy részét Párizsban, de estére legalább az kiderült, hogy a német Sabine Lisicki lesz Szávay Ágnes ellenfele a második fordulóban. A magyar lány legkorábban csütörtökön léphet pályára – ha az időjárás engedi.

Jelena Vesznyina és Sabine Lisicki viharos gyorsasággal behajigálta a cuccait a táskájába, mindketten magukra terítettek egy törülközőt, és már szaladtak is. Sokan példát vehetnének róluk: ha minden hölgy birtokában lenne a gyors összepakolás és elindulás efféle készségének, valószínűleg sokkal kevesebb lenne a családi perpatvar a világban, noha az orosz és a német teniszező nem a nemek közti béke fenntartása végett kapkodott ennyire.

Kedd délután fél négy felé járt az idő a Roland Garroson, és Szávay Ágnes két lehetséges második fordulós ellenfele már több mint egy órája gyilkolta egymást a pályán. A mérkőzésük még hétfő estére volt kiírva, ám sem akkor, sem kedd délelőtt nem lehetett lejátszani: az időjárás csak két óra tájban engedte, hogy egyáltalán levegyék a takaróponyvákat a párizsi teniszcentrum pályáiról. Ekkor kezdődhetett a máris jelentősen megkurtított napi program, benne Vesznyina és Lisicki meccse, hogy aztán alig másfél óra múlva ismét ömleni kezdjen az eső, a két játékos pedig – akárcsak mindenki más, leszámítva a hamar munkába álló ponyvafelelősöket – gyorsan fedett helyre meneküljön.

A rövid esőmentes időszak két teniszezőnek volt elég ahhoz, hogy elvégezze a rárótt feladatot: a negyedik kiemelt orosz Szvetlana Kuznyecova a japán Nakamura Aikót, a tizenharmadik orosz Dinara Szafina az ukrán Katerina Bondarenkót győzte le két sima szettben. Utóbbi számunkra azért is örömteli hír, mert a még nem tökéletes erőállapotban lévő Szafina – Szávay Ágnes páros partnere – nem töltött sok időt a pályán, és le is tudta az első forduló gondját.

Szávay ezen a feladaton már hétfőn túljutott. Kedden déltájban már a gyerekeket foglalkoztató hatalmas játszóközpontban volt jelenése, amelyet óránként meglátogat egy-egy teniszező, Ági mellett ezúttal többek között a chilei Fernando González és a spanyol Tommy Robredo volt műsoron. A magyar lány épp időben végzett ahhoz, hogy megnézhesse Vesznyina és Lisicki meccsét a teljes „utazó keret”, azaz edzője, menedzsere és édesapja társaságában. A világranglista 45. helyén álló orosz keményen, erősen üt, de nem variálja túl a játékot, míg a 83. német lány nagy hibaszázalékkal, de ötletesebben teniszezik – már ekkor lehetett látni, bármelyikük is jut tovább, a Vasas játékosának meggyűlhet vele a baja. Épp 6:3, 4:4 volt az állás (Vesznyináé volt az első szett), amikor megérkezett az újabb eső, és kezdődött az elején említett nagy csomagolás.

Amint a zápor elcsitult, viszszaültek a nézők a lelátóra, de hiába: a négyre, majd ötre ígért újrakezdést egyre későbbre halasztották, merthogy az eső azért csepergett megállíthatatlanul. A nézők előbb fellázadtak a Chatrier-pályán, aztán lecsillapodott a füttyszó, amikor néhány pályamunkás elkezdte partvissal letolni a vizet a ponyváról. Azonban ők is potyára dolgoztak: az időnként csendesedő zápor megint rákezdett, és fél hat felé már csak a legkitartóbbak gubbasztottak ernyőik alá bújva a lelátókon. Sokan a centerpálya lelátója alatti folyosón kísérelték meg átvészelni a viszontagságokat: a rutinosabb várakozók váltócipővel és kispárnával is készülve békésen aludtak, mások könyvvel vagy rejtvényekkel szórakoztatták magukat.

A türelmük meghozta a gyümölcsét: este hatkor végre ismét elkezdődhetett a játék. Ennek örömére Lisicki zsinórban nyolc gémet nyerve át is lépett a tehetetlenségében a pályán sírva fakadó Vesznyinán, így a 18 esztendős német lány vár Szávay Ágnesre a következő körben – csütörtökön vagy pénteken. Kedden egyébként csak a 13. kiemelt argentin Juan Monaco kiesése volt meglepetés, azon ugyanis lassan nem csodálkozik az ember, hogy Amélie Mauresmo néha milyen szenvedést „rendez” tenisz címén. Az egykori világelső azért a hazaiak nagy örömére végül ott lesz a következő fordulóban, míg a spanyol Rafael Nadalnak éppcsak belekezdenie sikerült első találkozójába.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik