Sarapova jól megizzadt

BÁLINT MÁTYÁS jelenti PárizsbólBÁLINT MÁTYÁS jelenti Párizsból
Vágólapra másolva!
2008.05.29. 00:41
Címkék
Közel járt a kieséshez, de végül megmenekült a világelső orosz Marija Sarapova a Roland Garros első fordulójában. A végre esőmentes szerdai napon több mint 70 mérkőzést játszottak, Szávay Ágnesé azonban nem volt köztük: ő csütörtök kora délután léphet pályára a német Sabine Lisicki ellen.

Szerdán végre nem kellett az időjárással hadakozni a Roland Garroson, legalábbis abban a tekintetben semmiképp, hogy esőnek végre nyoma sem volt egész nap. Hogy azért ne legyen minden tökéletes, arról a szél gondoskodott: őrült módon száguldott jobbra-balra, alkalmanként salakfelhővel beterítve a Philippe Chatrier-aréna legjobb és legdrágább helyein, közvetlenül a pálya szélén ülő szerencséseket, akik nem vártak volna efféle bánásmódot a pénzükért.

Marija Sarapovának ráadásul teniszeznie is kellett ilyen körülmények között, és az orosz világelsőnek volt is gondja elég. Hogy a salak a legkevésbé kedvelt borítása, azt eddig is tudtuk, de valószínűleg honfitársa, a világranglistán 103. Jevgenyija Rogyina sem lesz kedvenc ellenfelei között. Sarapova simán, 6:1-re megnyerte az első játszmát, de a másodikban korán brékhátrányba került, Rogyina pedig magabiztosan őrizte az adogatóelőnyét: 6:3 lett a szett vége – ez önmagában még nem nagy csoda.

Bezzeg a döntő játszma! Sarapova csak szenvedett, míg az élete első Grand Slamfőtáblás meccsét vívó 19 éves riválisa ráérzett, hogy nagy meglepetést szerezhet, elvégre 1968 óta nem esett ki az első kiemelt a nőknél a nyitó fordulóban. A világelső általánosságban gyengén szervált, és passzívan teniszezett, Rogyina pedig igyekezett élni minden kínálkozó alkalommal. Kemény labdákat küldött a vonal mellé, amint egy kis helyet látott erre. Ez nem tetszett a passzivitása mellett sokat is hibázó Sarapovának, aki szokásos uralkodónői vonulása helyett most igencsak morcosan rohangált jobbra-balra az alapvonalon, az elszalasztott labdák után gyilkos tekintetet vetve a vonalra és a vonalbíróra egyaránt, és sokszor csak egyegy fontos pillanatban eltalált szerva mentette meg attól, hogy nagy bajba kerüjön. Rogyina 4:3-nál így is három bréklabdához jutott – ha bármelyiket értékesíti, valószínűleg övé lett volna a meccs –, de Sarapova, miután nagy munkával kitörölt egy extra adag salakot az arcából, összekapta magát valamelyest. Agresszívabban kezdett teniszezni, többször kényszerítette hibára rutintalan ellenfelét, aki kicsit meg is ijedt a kínálkozó lehetőségtől, és 6:6 után elbukta az adogatójátékát. Onnan pedig a világelső már magabiztosan fejezte be a találkozót, és a második körben az inkább extrém meccsruháiról, mint bármi másról nevezetes amerikai Bethanie Mattek ellen készülhet.

A férfiaknál a brazil Thomaz Bellucci nem volt olyan közel a meglepetéshez, mint Rogyina (7:5, 6:3, 6:1-re kapott ki), de Rafael Nadal elleni tisztes helytállása – főleg az első másfél szettben – minden dicséretet megérdemel: helyenként nagyon megszorongatta a salakkirályt a férfi egyes első fordulójában. A férfiaknál minden rendjén ment: a nagy nevek közül Lleyton Hewitt és Marat Szafin a második, Novak Djokovics már a harmadik körben jár, míg a hölgyeknél Serena Williams továbbment az első, Ana Ivanovics a második körből, de búcsúzott a mostanában formán kívül lévő, 9. kiemelt francia Marion Bartoli. A nap két legnagyobb győzelme is a franciáké: Paul-Henri Mathieu 6:2, 6:1-es hátrányból fordított és nyert a spanyol Óscar Hernández ellen, Michael Llodra pedig a 11. kiemelt cseh Tomás Berdychet győzte le ötszettes harcban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik