Az első könnyed lépés

BÁLINT MÁTYÁS jelenti PárizsbólBÁLINT MÁTYÁS jelenti Párizsból
Vágólapra másolva!
2008.05.31. 01:33
Címkék
Végre egy kényelmes győzelem is jutott Szávay Ágnesnek a Roland Garroson: párosban, az orosz Dinara Szafina oldalán 6:4, 6:1-re nyert a Stephanie Foretz, Olga Szavcsuk francia, ukrán kettős ellen az első fordulóban.

A felkészülést egy mérkőzésre sem lehet megspórolni: Szávay Ági már tízkor bemelegített partnerével, Dinara Szafinával, és mivel szerencsére a programban előttük lévő párosmeccs sem húzódott el túl sokáig, már fél egykor pályára léphettek a lányok a francia Stephanie Foretz és az ukrán Olga Szavcsuk ellen. Emellett végre az eddig mindennapos vendégnek számító eső sem fenyegetett, a szikrázó napsütést csak néhány felhő zavarta meg – szóval minden adva volt a jó összecsapáshoz.

Szávay és párja mosolyogva beszélgettek, tréfálkoztak, vidáman mentek fel a pályára, majd a harmadik játékban Ági ütött három kettős hibát, úgyhogy gyorsan brékhátrányba kerültek – máris tovaszállt a kellemes hangulat…

A magyar lány azonban nem tört össze az események ilyetén alakulásától, két jó megoldást is bemutatva hozzátette a magáét az azonnali egyenlítéshez. Szafina szerencsére szinte hibátlanul játszott ebben a szakaszban, az alapvonalról megküldött tenyeresei – kölcsönvéve Ági édesapjának észrevételét – „vizet fakasztottak”, volt labdamenet, amely akkora lövöldözésbe torkollott, amilyet Párizs talán még 1789-ben sem látott.

Az végig egyértelmű volt, hogy Szávayék jobban feltalálják magukat ellenfeleiknél mind a hálónál, mind az alapvonalon, de amikor ismét brékelőnybe kerültek, megint a mi lányunk szervagémjét bukták el – sovány vigasz, hogy ezúttal Szafina is hibázott. Ám a hajrára megint összeszedték magukat, és 5:4 után gond nélkül vették el Szavcsuk adogatását, így 35 perc alatt övék lett az első szett.

A második játszma már csak formalitás volt: Szafina ugyan még hangosan szidta magát egy-két rontásnál (bátyja, Marat Szafin azért ezt jobban csinálja…), és Áginak is volt néhány kisebb megingása, összességében azonban biztosan menetelt a kilencedik helyen kiemelt magyar, orosz kettős. 4:0 után két kettős hiba is belefért Szafina részéről, 5:1-nél pedig Szávay már a mérkőzésért adogathatott – az utolsó találatot egy ásszal vitte be, hitetlenkedve kacagott is utána.

„Dinara azt mondta előtte, akkor középre, egy ásszal fejezzük be a meccset, és pont ez történt, alig akartam hinni a szememnek – árulta el Ági. – Az elején nem nagyon sikerültek az adogatásaim, de előre izgultam is miattuk – ez lett belőle. Aztán szép lassan felvettem a ritmust, a vége pedig már remekül sikerült.”

Szávayra és Szafinára a vasárnapi második fordulós meccsen valószínűleg az olasz Flavia Pennetta és az orosz Marija Kirilenko vár: „Nagyon jó párosról van szó, nem is tudom, miért nem emelték ki – nehéz dolgunk lesz. Dinarával jó duót alkotunk, úgy érzem, messzire juthatunk” – mondta el a magyar lány, akinek a meccs után futás, ebéd, majd egy délutáni edzés is szerepelt a pénteki programjában. Estétől már a következő feladatra, a világranglista 87. helyén álló cseh Petra Kvitová elleni harmadik fordulós meccsre koncentrált.

„Őszintén szólva azt sem tudtam róla, hogy nem a selejtezőből jutott fel, hanem alanyi jogon főtáblás, a játékát pedig egyáltalán nem ismerem – majd az edzőm elmondja, mire figyeljek. Mindenesetre nehéz lesz ellene, feltörekvő játékos, nyilván mindent belead majd. Kicsit furcsa érzés, hogy ő is fiatalabb nálam” – mondta Ági, akinek 19 évesen már valóban kijut az ifjú titánokból: előző két ellenfele, a japán Morita Ajumi és a német Sabine Lisicki is csak 18 esztendős, akárcsak Kvitová. A magyar lány azonban két feltörekvő fiatallal már elbánt remélhetőleg – szombaton az egyes pályán a negyedik meccs a magyar – túljut a harmadikon is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik