Athénnal ellentétben Pekingből éremmel térhet haza a válogatott

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2008.07.10. 23:16
Toronymagas éremesélyes nélkül, de egy medália megszerzésének igényével vág neki a pekingi olimpiának az öttagú magyar küldöttség. Idősb Balzsay Károly kapitány szerint Athénnal ellentétben most lesz magyar dobogós, dacára a rendkívül kemény nemzetközi konkurenciának.
Bedák Pál jó eséllyel szállhat harcba az éremért
Fotó: Mirkó István
Bedák Pál jó eséllyel szállhat harcba az éremért
Bedák Pál jó eséllyel szállhat harcba az éremért
Fotó: Mirkó István
Bedák Pál jó eséllyel szállhat harcba az éremért

„Egy érem lesz. Kell lennie!” – jelentette ki idősb Balzsay Károly, a magyar amatőr válogatott szövetségi kapitánya. Az elvben a pekingi játékok után leköszönő (a gyakorlatban viszont többek reményei szerint maradó) szakvezető „kényszeroptimizmussal” sohasem volt vádolható, így aztán az egy érem már-már készpénznek is vehető az öttagú küldöttségtől, a nagy kérdés, hogy ki hozza haza.

Merthogy az 1992-es barcelonai olimpia óta a mostani lesz az első, hogy nincs olyan ökölvívónk a rajtnál, aki „csukott szemmel” is felmasírozhat a dobogóra. Korábban Kovács István (1992, 1996), Erdei Zsolt (2000) és ifjabb Balzsay Károly (2004) próbálta tartani az esernyőt, az egy arany (Kovács, 1996) és két bronz (Kovács, 1992; Erdei, 2000) jelzi a hatékonyságot (még ha a harmadik helyek az érintetteknek csalódást is okoztak), a legutóbbi olimpiát és vb-t viszont már érem nélkül zárta a válogatott.

A rosszban találjuk meg a jót is: olyan még csak egyszer fordult elő az első magyar olimpiai bokszérem (1928, Kocsis Antal, arany) megszületése óta, hogy egymást követő két játékokon is hiányoztak honfitársaink a dobogóról. A mexikóvárosi rossz mérleget egy arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel, a montreali nullázást két bronzzal sikerült feledtetni, a Los Angeles-i kényszerű távollétre pedig Isaszegi Róbert harmadik helye volt a gyógyír Szöulban, mindössze a tokiói leszereplést nem sikerült kompenzálni Mexikóvárosban.

A kapitány szerint most a kvalifikációt megszerző öt magyar (Európából csak az oroszok, az ukránok, az angolok, a franciák és az olaszok szereztek több kvótát) közül bármelyik szolgálhat orvossággal. Ha a tudást nézzük (meg a mindössze két veszélyes vetélytársat, a kínai Cou Si-minget és az orosz David Ajrapetjant), akkor a vb-ezüstérmes Bedák Pál (48 kg), ha a nemzetközi rutint, akkor Káté Gyula (69), ha a szorgalmat, akkor Varga Miklós (60), ha a rejtett képességeket, akkor Kalucza Norbert (51), ha meg a chicagói formát és mázlit, akkor Szellő Imre (81).

„Vak a sorsolás, meg néha az egész rendszer – így Balzsay kapitány. – Ha valaki a főtábla legaljára kerül, csak kettőt kell nyernie az éremért. Egyszer csak ránk mosolyog a szerencse. És akkor még nem is szóltam a sok munkáról.

Kalucza Norbi például egyre többször jön oda, hogy keressünk megoldást a kiélezett helyzetekre, de a többiekre sem lehet egy rossz szavam sem.”

A kapitány a lehetőségekre sem panaszkodott, az olimpia előtti megméretésekkel sem volt gond (csapatmeccsek és tornák is szerepeltek a programban), azt viszont mi tesszük hozzá, hogy megint megmutatkozik a „szegény ember vízzel főz” igazsága. A nagy európai országok bunyósai vagy sportállásúak, vagy a hadsereg, esetleg a rendőrség alkalmazottai (és így a visszavonulásuk után is biztosított az állásuk), ráadásul a felkészülési lehetőségeik is sokkal jobbak.

A bántás legkisebb szándéka nélkül: amíg mi Tatára járunk edzőtáborozni, addig a franciák Kubába, az olaszok az oroszokhoz, az angoloknak meg a sokkal nagyobb merítés miatt ki sem kell mozdulniuk a szigetországból.

„Úgy látszik, arrafelé elbírja a »csóró ország«, hogy a bokszolók az adófizetők pénzén készüljenek. Ettől még az európai hatodik helyünk reális, Pekingben pedig azon leszünk, hogy előrelépjünk” – válaszolta az előbbiekkel kapcsolatos felvetésünkre a kapitány.

Az előrelépés persze nem lesz könnyű, már csak a boksz sajátságos hagyományai miatt sem. Pontozásos sportág lévén, pár furcsa végeredményt már most írásba merünk adni, ahogyan azt is, hogy az ázsiaiak előretörnek.

Náluk lesz a verseny, Szöulban láthattuk, ez milyen gusztustalan csalásokat eredményez (ne menjünk messzebb a Roy Jones Juniortól hozzávetőleg büntetőpert érő módon elvett aranynál), a nemzetközi szövetségben (AIBA) átvették a hatalmat, és ma már a honosításoktól sem idegenkednek arrafelé.

A fél kínai csapat születési helyét például tanulságos lesz megnézni: a kérdéses városok után elsősorban Kazahsztán térképén érdemes kutatni. Ez a kevésbé tolerálható része a bunyónak, az elfogadható meg az, hogy elképesztően sűrű az élmezőny.

A chicagói világbajnokságon 18 ország (ha Kuba is indult volna, akkor 19) osztozott a 44 érmen, vélhetően Pekingben sem lesznek kevesebben, bár a kubaiak visszatérése (az amerikai vb-vel ellentétben a szintén kommunista Kínában aligha kell attól tartaniuk, hogy „dobbantanak” Fidel Castro kedvencei) legalább hat-nyolc érmet kivesz a mezőny többi tagjának zsebéből.

Az éremtáblázaton a karibiakkal főleg az oroszok vehetik fel a versenyt, akik szintén csaknem valamennyi súlycsoportban minimum dobogóesélyes bunyóst dobnak harcba, aranyra még egy-két ország (Kína: Cou Si-ming, 48 kg; Kazahsztán: Szerik Szapijev, 64 kg; Olaszország: Roberto Cammarelle, +91 kg) jelentkezhet be, a többieknek meg marad a reménykedés.

Ahogyan nekünk is, hogy az olimpia után borítékolható generációváltás (Bedák Pál biztosan, Káté Gyula és a játékokról épphogy lemaradó Szili István feltehetően elmegy profinak) előtt még a régi gárda dobjon utoljára egy nagyot. Csak hogy egy olimpiai éremmel maradásra bírja Balzsay kapitányt is.

A MÚLT NAGYJAI

PAPP LÁSZLÓ: Az első háromszoros olimpiai bajnok bokszoló, 1948-ban középsúlyban, 1952-ben és 1956-ban félnehézsúlyban győzött. Tizenhárom olimpiai meccséből hatot kiütéssel nyert meg, 2001-től a Hírességek Csarnokának tagja.
TEÓFILO STEVENSON: A kubai nehézsúlyú az 1972-es, 1976-os és 1980-as olimpia bajnoka, Münchenben ráadásul a Val Baker-díjat is megkapta. 1974-ből, 1978-ból és 1986-ból vb-aranya is van. Lévai István volt az első, aki végigállt ellene meccset olimpián, Moszkvában az elődöntőben.
FÉLIX SAVÓN: Stevenson honfitársa 1986 és 2000 között uralta a nehézsúlyt, három olimpián (1992, 1996, 2000) és hat világbajnokságon (1986, 1989, 1991, 1993, 1995, 1997) övé lett az arany, igaz, a 97-es budapesti vb-n a ringben Ruszlan Csagajev megverte…


A JELEN SZTÁRJAI

COU SI-MING: A 2003-as vb óta minden világversenyen dobogós volt, vbezüst és olimpiai bronz után nyert két világbajnokságot 48 kilóban, az elsőt Bedák Pál legyőzésével. Ő volt az első kínai bokszvilágbajnok, és az első olimpiai arany is az övé lehet.
YORDENIS UGÁS: Az átalakult kubai válogatott könnyűsúlyú vezéralakja, a legendás Mário Kindelán utóda. Kadetvilágbajnok, a junioroknál vb-ezüstérmes, 2005-ben Mienjangban pedig a felnőttek között is célba ért. Chicagóban a bojkott miatt nem védhette meg címét.
MATVEJ KOROBJOV: Három éve, a mienjangi vb óta uralja a 75 kilót. Két világ és egy Európa-bajnoki címet nyert. A még mindig csak 25 éves bunyós fölényére jellemző, hogy legnagyobb vetélytársának négy évvel fiatalabb honfitársát, Dmitrij Csugyinovot tartják.

NS SZAKÉRTŐ, ERDEI ZSOLT: KELL A SZERENCSE

„Remélem, egy érmet hazahoznak a srácok, de ehhez szerencse is kell. Benne van a csapatban, de sorsolásos, pontozásos sportágnál nem csak a szerencse dönt. A háttérben meg a jó ég tudja, milyen hatalmi harcok mennek majd. Az biztos, hogy a kubaiak és az oroszok dominanciája megmarad, illetve hogy Kínának lesz ökölvívó olimpiai bajnoka. Nyert már meccset olyan bokszoló, akit úgy kellett kihúzni a ringből, csak éppen hazai szorítóban volt… A mieink közül bárki kirukkolhat jó eredménnyel, persze Bedák Pimpa a fő éremvárományos, de például Káté Gyuszi rakkolós bunyója sokaknak kellemetlen. Ha meg valaki a tábla aljára kerül, elég két meccset nyernie az éremhez.”

A SPORTÁG TÖRTÉNETE

Az ökölvívás sumér, indiai vagy egyiptomi eredetéről még elvitatkoznak egy ideig a tudósok, de az biztos, hogy Krisztus előtt 688-ban, a XXIII. ókori olimpiai játékok programjában már helyet kapott. Igazi kultúráját a görögök alapozták meg, de a mai Kína, Oroszország és Dél-Korea területén is bokszoltak már akkoriban. Ezért is meglepő, hogy a sportág újkori történelmének első fejezetét Londonban írták, ahol 1681-ben Albemarle earlje megszervezte az első meccset, 38 évvel később pedig ugyanitt a vívómester James Figg megnyerte az első tornát. Folyamatosan jelentek meg az újdonságok, a ring, a bandázs, a számolás, a menetidő, illetve az ezeket egységes keretbe foglaló szabályrendszer, amelyet Queensberry márkijának nevéhez kötnek. Az olimpia programjába 1904-ben St. Louisban került be, és azóta minden fenyegetettség dacára csak Stockholmban (1912) hiányzott, mert Svédországban tilos volt az ökölvívás. Pekingben négyszer két percen keresztül, gépi pontozás mellett (akkor számít egy ütés találatnak, ha az ötből három bíró egy másodpercen belül benyomja), fejvédőben, 11 súlycsoportban küzd majd meg a 28-28 bokszoló.

A PROGRAM

Egy szabadnap (augusztus 21.) beiktatásával az elsőtől az utolsó napig lesznek bokszmeccsek, 11 súlycsoportban 28-28 bunyóssal. Az olimpia utolsó előtti napján 5, a befejezőn pedig 6 aranyat osztanak ki.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik