Büntető tizenegyesek

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2008.07.22. 00:39
Címkék
Másodszor szerezte meg a Szuperkupát az MTK, amelynek szerda esti, debreceni fellépésén is bebizonyosodott: Kanta Józsefet egy az egyben nem tudja pótolni a bajnok. Azaz a győztes boldogsága sem teljes, sőt...

Az MTK a bajnoki titulus után a Szuperkupa-győztes címtől is megfosztotta a DVSC-TEVA-t. A Szuperkupa, amely a Fenerbahce elleni BL-selejtezőre készülő MTK kérésére lett egyfelvonásos, az utóbbi három évben a DVSC „felségterülete” volt – vasárnap estig. A szétlövés a jelek szerint nem a Loki specialitása: tavaly az akkor még Miroslav Beránek irányította csapat a Honvéd elleni Magyar Kupa-döntőt bukta el tizenegyesekkel, s mind a két esetben három-három debreceni játékos rontott a közepes színvonalú mérkőzés után.

„Nem lehet a kényszerszünetre fogni a Szuperkupa elvesztését, az MTK játékosait ugyanúgy kizökkentette a közjáték, mint a mieinket – mondta Herczeg András, a DVSC-TEVA klubmenedzsere. – De az elrontott tizenegyes miatt is ostobaság lenne elmarasztalni a futballistát. Mindenki hibázik, a legjobbak is. Elég John Terry nevét megemlítenem? Az enyéimen a délelőtti edzésen is láttam, hogy bántja őket a kudarc. Mindenki komolyan vette a szétlövést. Vagy van, aki azt gondolja, akad olyan futballista, aki azért teszi a dolgát százhúsz percen át, hogy aztán egyetlen pillanat alatt leromboljon mindent? Leandro például sokat vállalt, rengeteget dolgozott, kihajtotta magát, ez is befolyásolta a lövésnél. A tizenegyesrúgásnak különleges lelki vonatkozása van, ebben a műfajban az MTK most jobbnak bizonyult nálunk, köszönhetően Végh Zoltánnak is, aki végig ragyogóan védett. Nem ez volt a világ legjobb mérkőzése, de nem is a legrosszabb – és ebből is van mit tanulni.”

A 0–0 után 11-esekkel 3–2-re nyerő MTK másodszor, ez alkalommal az irányító Kanta József szolgálatait nélkülözve szerezte meg a Szuperkupát. A keresztszalag-szakadása után műtött középpályásra sem a bajnoki starton, sem a Fenerbahce elleni BL-selejtezőn nem számíthat Garami József szakmai igazgató.

„A százhúsz perc nagy terhelést jelentett a játékosoknak, helyzetek adódtak mind a két oldalon, végül mégis tizenegyesek döntöttek, tehát mind a bajnoki rajtra, mind a nemzetközi kupára való felkészülést megfelelően szolgálta a Szuperkupa – vont mérleget Garami József. – Vasárnap is bebizonyosodott, hogy Kanta József milyen fontos láncszeme a jelenlegi MTK-nak. Játéka és csapatban betöltött szerepe miatt is sajnálatos a kiesése, a rögzített játékhelyzetekben rá eső feladatokat is újra le kell osztani. Pótlása egy-két hét alatt nem oldható meg, habár éppenséggel előfordulhat, hogy valaki felnő a feladathoz. Reálisan mérlegelve a helyzetet mégis azt kell mondanom: inkább a szerkezeti változtatás jelenthet megoldást.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik