Május elején még úgy tűnt, Kanada bojkottálni fogja az olimpiát

Vágólapra másolva!
2008.08.05. 20:12
Dick Pound, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kanadai tagja elmondta, sokáig úgy tűnt, hogy Kanada nem vesz majd részt a nyári ötkarikás játékokon az olimpiai fáklyafutás körül kialakult problémák miatt. Pound elárulta, a május 12-i, szecsuáni pusztító földrengés után döntöttek úgy, hogy elutaznak Pekingbe.
Pound kritizálta a NOB válságkezelési intézkedéseit
Fotó: Action Images
Pound kritizálta a NOB válságkezelési intézkedéseit
Pound kritizálta a NOB válságkezelési intézkedéseit
Fotó: Action Images
Pound kritizálta a NOB válságkezelési intézkedéseit

Mint ismeretes, a nemzetközi olimpiai fáklyafutás során számos botrány alakult ki, mivel – többek között – Londonban, Párizsban és San Franciscóban tüntetők akadályozták a láng útját, akik a tibeti politikai helyzet ellen léptek fel – gyakran erőszakosan.

„Nagyon közel álltunk egy esetleges katasztrófához – mondta Dick Pound, a NOB tagja. – A kockázatok nyilvánvalóak voltak, és óvatosabban kellett volna kezelni az ügyet. Krízis volt az ötkarikás játékok körül.”

Pound elárulta, a kanadaiakat elrémisztették az erőszakos események, és a tengerntúli ország közel állt hozzá, hogy kihagyja az ötkarikás játékokat.

„A hazám, és több másik ország is közel állt hozzá, hogy bojkottálja az olimpiát – mondta a kanadai. – Az emberek és a politikusok véleménye is az volt, hogy ki kellene hagyni az ötkarikás játékokat. Egyedül a szecsuáni tragikus földrengés volt az, ami megváltoztatta ezt a hozzáállást.”

Pound szerint nem jelent megoldást, ha egyszerűen kihagyják a nemzetközi olimpiai fáklyafutást, és elmondta, a 2006-os téli olimpia előtt is voltak hasonló problémák.

„Nem szabad azt hinni, hogy a nemzetközi olimpiai fáklyafutás eltörlésével megoldódnak a problémák. A láng vonzza a médiát, és a média vonzza a tüntetőket. Ha csak a rendező országon belül viszik tovább a fáklyát, az nem oldja meg a gondokat” – mondta Pound.

„Tiszteljük a tüntetők szabad véleménynyilvánítási jogát, de az erőszak ellentétes az olimpia szellemiségével. Hiszünk az olimpiai fáklyafutás szimbolikus jelentésében.”

A kanadai szakember az internet-hozzáférés körüli problémák kapcsán is kritizálta a NOB-ot.

„Az ügy jelentős károkat okozott szervezetünknek. Ráadásul ezt az egész vitát, amit a helyi szervezőkkel folytattunk, nem a nemzetközi sajtó nyilvánossága előtt kellett volna rendezni. Most már a mi problémánk az is, ami tulajdonképpen nem a mi gondunk lenne” – mondta a kanadai.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik