Ilyen sikeres csapatot álmodott meg a nyáron

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2008.09.22. 22:55
Címkék
Nem ígérték a szezon előtt, hogy bajnok lesz az Újpest, a lila-fehérek most mégis az első helyen állnak. Az eddigi nyolc meccs alapján úgy tűnik, a nyári igazolások is beváltak, hiszen az új játékosok viszik hátukon a csapatot. A lila-fehérek sikereiben főszerepet vállalnak a védők, akik elsődleges feladatuk mellett hat gólt is szereztek.

Sokan meglepetésnek tartják, hogy az Újpest nyolc forduló után vezeti a bajnokságot.

Pedig az eddig látottak alapján azt kell mondani, hogy bizony nem az...

Bár a felkészülés során és a bajnokság kezdetén kritizáltuk a lila-fehérek futballját, most dicsérjük a csapatot, mert eddig hatszor nyert, és tizenhat gólt szerezett. A Megyeri útiak egyik fegyvere, hogy nemcsak a csatárok, hanem a védők is gyakran veszélyeztetik az ellenfelek kapuját. A macedón Mirszad Mijadinoszki kétszer, a bosnyák Josip Cutuk háromszor, az időközben az olasz Avellinóhoz igazoló Vaskó Tamás egyszer volt eredményes.

„Véletlen, hogy Josip Cutuk már három gólnál tart – mondta Szentes Lázár vezetőedző. – Az persze tudatos, hogy bizonyos helyzetekben neki kell érkeznie a kapu elé, de találatait nem terveztük meg előre. A tavaszi védelemmel nekem az volt a legnagyobb problémám, hogy nem volt elég magas, ezért a nyáron hórihorgas játékosokat szerződtettünk. Örömteli, hogy az ellenfél kapuja előtt is otthonosan mozognak, de ehhez az is kell, hogy a szabad- vagy a szögletrúgást elvégző játékos pontosan adja be a labdát. Persze nem várom, hogy minden meccsen a védők szerezzék a gólokat. Vannak variációk, amelyeket az edzéseken is gyakorolunk, de minden szituáció más és más, nem tudni, odaér-ea játékosunk, vagy éppen elé pattan a labda.”

Amikor tavaly Újpestre került Szentes Lázár, egyik első nyilatkozatában azt mondta, hogy saját képére akarja formálni az Újpestet. Nos, a Kaposvár elleni első félidőben már az igazi Szentes-féle csapat volt a pályán, hiszen az együttes gyorsan előnyt szerzett, majd magabiztosan, megfontoltan futballozott.

„Örülök, ha úgy látják, hogy az Újpestnek van stílusa – folytatta a szakember. – Azért remélem, nem kiismerhető a játékunk. Tény, hogy a nyáron már én is befolyásolhattam a keret kialakítását, az pedig természetes, hogy az együttesre olyan erények jellemzőek, amelyek talán az edzőre is. A játék mindenképpen függvénye a szakvezető elképzeléseinek.”

Újpesten persze nemcsak a védők, hanem a támadók is igen aktívak a gólszerzésben. Kabát Péter öt, Rajczi Péter három, Simon Attila egy gólt jegyez, és hamarosan visszatérhet a csapatba Tisza Tibor is.

„A támadókat tekintve nagy a mozgásterem – fejtegette Szentes Lázár. – Ez mindenképpen jó, hiszen adott esetben könnyű átalakítanom a csapatot. Azzal, hogy esetenként váltogatom a támadókat, tovább szélesedik taktikai repertoárunk, mert négy minőségi, különböző stílusú emberről van szó, ami kiismerhetetlenné teszi futballunkat.”

Ami miatt hiányérzete lehet Szentes Lázárnak: az utóbbi fordulókban az Újpest csak az első félidőben vitézkedett, a második játékrészre a REAC és a Kaposvár ellen szétesett a csapat játéka.

„Ez valóban fejtörést okoz, és nekem kell megtalálnom a megoldást a problémára. Sokat foglalkozom ezzel, mert nem lehet ekkora különbség a két félidőben nyújtott teljesítmény között. Fel kell készülnünk arra is, hogy nem lehet minden meccset az első negyvenöt percben megnyerni.”

Az ősz felén immár túl vagyunk, az Újpest két forduló óta áll az élen. Érdekes, hogy korábban rendszeresen a bajnoki címet tűzték ki célul a Megyeri úton, ám most hallgatnak az aranyról. Amikor Szentes Lázárnak felvetettük, hogy beszélnek-e immár az első helyről, az edző csak nevetett.

„Hiába telt el nyolc forduló, még csak most kezd helyrerázódni a mezőny. Lassan már kialakul, mely csapatok lehetnek a tabella első, illetve második felében. Ugyanakkor három-négy jó meccsel a középmezőnyből gyorsan előrébb lehet lépni, de ugyanez igaz fordítva is. Nem tulajdonítok nagy jelentőséget mostani helyezésünknek, de a felkészítés során azért élhetek pozitív hatásával. A játékosok önbizalmának mindenképpen jót tesz, ha ránéznek a tabellára – egyelőre ennyit jelent az elsőség.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik