Varázsolni is tudnak...

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2008.10.30. 23:23
Címkék
Immár nincs Verpecz-ügy, a Debrecen hivatalosan is továbbjutott a Fehérvár elleni Magyar Kupa-csatából. Emlékeztetőül: a DVSC jogosulatlanul szerepeltette a legjobb tizenhat közé jutásért rendezett első mérkőzésen Verpecz Istvánt, azonban a kapus játékát – szembefordulva a szabályokkal – a szövetség egyik alkalmazottja, Kovács István engedélyezte. A döntést indokolva a csütörtöki sajtótájékoztatón újabb szabálymagyarázattal rukkolt ki a szövetség főtitkára, Elbert Gábor, azonban az általa elmondottak köszönő viszonyban sincsenek a szövetségi szabályok idevonatkozó paragrafusaival.

Mosolyt fakasztó, cirkuszi a hangulat a Magyar Labdarúgószövetségben. Csak a szép nagy cilinder hiányzott, bűvész volt, aki varázsigét mondott, sőt az elhangzottak során még a kőbe vésett szabályok is megváltoztak.

Lássuk csak, hogyan: a csütörtöki MLSZ elnökségi ülésre rendelt varázsszó a versenyszabályzat volt, amelynek sajátos értelmezése egy pillanat alatt megoldotta a debreceni kapus, Verpecz István jogosulatlan szereplése miatt kirobbant kellemetlen ügyet. A mulatságosra forduló mutatvány forgatókönyve a következő volt: a DVSC-TEVA kapusa csapata Fehérvár elleni első Magyar Kupa-mérkőzésén lépett pályára, mégpedig úgy, hogy a versenykiírás értelmében nem volt játékjogosultsága, korábban ugyanis már szerepelt a DVSC-DEAC-ban is. A sorozatban ugyanis – így szól a szabály! – egy futballista csak egy csapatban szerepelhet, és kizárólag abban az együttesben van játékengedélye, amelyben először lépett pályára. Verpecz István esetében ez a csapat a DVSC-DEAC.

Persze tegyük gyorsan hozzá, ez a szabály az MLSZ esetében csak abban az esetben igaz, ha Kovács István szövetségi versenyigazgató másképp nem dönt. Márpedig ő másképp döntött, mégpedig úgy, hogy – szabály ide vagy oda – Verpecz István védhet.

Debrecenben pedig köszönték a határozatot: miután az MLSZ-nél kértek és kaptak engedélyt arra, hogy a versenykiírásban foglaltak ellenére is játszhasson a kapusuk, pályára is küldték (a Lokinál amúgy ezért mondják azt, hogy Verpecz István nem szerepelt jogosulatlanul, azonban a szabály betűi szerint mégis ez történt, úgyhogy legfeljebb csak értelmezésbeli különbségről van szó...).

Az MLSZ főtitkára, Elbert Gábor a hosszasan húzódó ügy lezárásaképpen a csütörtöki elnökségi ülés után már azt magyarázta, hogy lényegében senki sem hibázott, mert – kapaszkodjanak meg! – a kapus más elbírálás alá esik, különleges szereplője a meccseknek, nem érvényes rá a versenykiírás betűje.

De szép varázslat ez, kérem szépen! Ami miatt mégis szomorú az ember lelke, hogy ez bizony hamis trükk.

A szövetségnek ugyanis saját paragrafusai fellett illenék őrködnie, s nem cirkuszt idézően a cilinderből előhúznia a versenyszabályzatot, s az 58. paragrafus 2. pontját citálnia, amely szerint „a mérkőző csapat kapusa, akár kezdő, akár cserejátékos minőségben is, sportszervezete azonos napon lejátszott találkozóiból legfeljebb kettő mérkőzésen szerepelhet, de csak kapusposzton”. A bűvész urak csak azt nem vették észre (érthető, hiszen szemfényvesztésről van szó), hogy ez a paragrafuspont arról is rendelkezik, hogy a szabály be nem tartása, kijátszása (például a kapus mezőnyjátékosként való szerepeltetése) jogosulatlan szereplésnek minősül. Ami azonban ennél is nagyobb bökkenő, hogy mint mindegyik paragrafus, ez sem a 2., hanem az 1. ponttal kezdődik, amely pedig a következőket hirdeti:

„Bajnoki, kupa-, tornamérkőzésen csak azok a játékosok játszhatnak, akik játékjogosultsággal rendelkeznek.”

A versenykiírás szerint pedig Verpecz Istvánnak nem volt játékjogosultsága. A rossz varázslatról azonban könnyedén lerántható a lepel, és ehhez elegendő idézni az MLSZ honlapjára írt, az elnökségi ülés apropóján készült híradás egyik részletét: „Verpecz István jogosulatlanul szerepelt a debreceni együttesben.”

S hogy legyen még min nevetni az előadás kapcsán, az is kiderült, hogy az MLSZ azért nem indított hivatalból eljárást, mert a Fehérvár nem óvott. A szituáció csak azért nem vicces, mert éppen az ellenkezőjének kellett volna történnie: az MLSZ-nek az ügyben hivatalból kellett volna eljárnia.

Így maradt a cirkuszi előadás (tanulságosabb is volt, mint egy sima, a szabályok szellemét őrző bizottsági ülés, amelyen korrekt döntés is születhetett volna), amely olyan jól sikerült, hogy gyorsan elolvastuk az előadás szövegkönyvének apró betűs megjegyzéseit is, hátha még jobban megértjük a mondandót, ám sehol sem találtuk, hogy a versenyszabályzat a versenykiírások felett állna.

Csiribi-csiribá: nincs Verpecz-ügy.

Az MLSZ-ben elvarázsolták, ám a bűvészmutatvány, a trükk elég átlátszóra sikerült.

Kovács István versenyigazgató, a szövetség elnöksége és Elbert Gábor főtitkár nem is kapott érte tapsot...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik