Edzőként is játékra kész

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.12.14. 02:31
Címkék
Tizennégy éve él Németországban, két csapatban, az SSV Ulm 1846-ban, valamint az 1. FSV Mainz 05-ben is futballozott a Bundesligában, mégis keveset tudunk róla. Bódog Tamás éppúgy Pécsről indult, mint a Hertha BSC-ben remeklő, csúcsokat döntögető Dárdai Pál, igaz, ma már edzőként igyekszik hasznosítani a futballban szerzett tapasztalatait. Volt kitől tanulnia, hiszen két sztáredző, Ralf Rangnick és Jürgen Klopp kezei alatt is dolgozott…

Amikor 1994 nyarán Bódog Ta más úgy döntött, hogy Németországba igazol, nem igazán lehetett tudni, hogy mi motiválja őt. Stabilan játszott az élvonalbeli PMSC-ben, posztján az egyik legjobbnak tartották, mégis úgy döntött, hogy a német harmadik vonalban folytatja a pályafutását. Ma már egy percig sem kérdés, élete legjobb döntését hozta, amikor belevágott a kalandba: egyfelől játszhatott Európa egyik legnívósabb bajnokságában, megtapasztalhatta, milyen az, amikor a labdarúgóra istenként tekintenek, másrészt – nem mellékesen – sikerült a jövőjét is megalapoznia. Túl a harmincnyolcadik életévén edzőként igyekszik boldogulni, bár azt nem tagadja, a legszívesebben még mindig játszana.

Egy ismerőstől hallottam, Bódog Tamás átállt a másik oldalra, azaz, befejezte az aktív futballt, és edző lett.

A hír igaz – reagált a felvetésre a korábbi ötszörös válogatott futballista. – Másodedző vagyok a Mainz második együttesénél, Peter Neustadternek segítek, aki korábban két éven keresztül a csapattársam volt, és immár négy esztendeje irányítja a csapatot. Kétezer-hatban műtötték meg a térdemet, nem nagyon bírta már a terhelést, ezért úgy döntöttem, elindulok az edzői pályán. Szeptemberben megszereztem az A-licencet, egyesztendei munkaviszony után pedig lesz lehetőségem a legmagasabb képesítés megszerzésére. A célom egyértelműen ez.

Furdal a kíváncsiság: tizennégy évvel ezelőtt miért döntött úgy, hogy a magyar NB I-et a német harmadik ligára cseréli?

Abban az évben a hetedik helyen végeztem a Nemzeti Sport osztályzatai alapján az élvonalbeli labdarúgók rangsorában, Pécsett mégsem ajánlottak olyan szerződést, amely maradásra ösztönzött volna. A Honvédban védő Rott Ferenc apja üzleti kapcsolatba került az Ulmmal, és szólt, hogy lenne ez a lehetőség. Bíztam magamban, vállaltam a légióséletet, arra számítva, hogy majd feljebb tudok lépni.

Három év következett a német harmadik vonalban…

…majd Ralf Rangnick irányításával feljutottunk. A legkisebb költségvetésű klub voltunk a Bundesliga kettőben, egy év elteltével mégis a legjobbak között találtuk magunkat. Húszezres stadionunkban rendre telt ház előtt futballoztunk, mi több, bővíteni kellett az arénát.

Az évkönyvek szerint kétezerben öt meccset játszott az SpVgg Au/Iller néven szereplő csapatban. Milyen szintű együttesről beszélünk?

Amikor kiestünk a Bundesligából, az edzőnkkel, Martin Andermatt-tal nem találtam meg a közös hangot. Éppen akkor születtek meg az ikreink, Gréta és Donát, a feleségem kórházban feküdt, és nem volt egyszerű csapatot találnom. Nem tudtam mit csinálni, az Oberligában szereplő gárdához szerződtem, ám néhány mérkőzés után a Mainz profija lettem.

Aligha bánja ezt az időszakot, hiszen együtt dolgozhatott például a Németország-szerte nagy népszerűségnek örvendő Jürgen Klopp-pal. Aki jelenleg Hajnal Tamás edzője Dortmundban…

Az első évben szenvedtünk, csak a bentmaradásért harcoltunk a második vonalban. Jürgen Klopp-pal konkurensek voltunk, éppen én játszottam a helyén, és amikor a vezetők az edzőváltás mellett döntöttek, az olcsóbb megoldást választották: házon belül oldották meg a váltást. Klopp lett a tréner, kétszer is csak hajszállal maradtunk le a felkerülésről, harmadik nekifutásra viszont sikerült a bravúr. A szakemberről csak a legjobbakat mondhatom: amit csinált, annak súlya volt, fantasztikusan tudott bennünket motiválni, mindig a szemünkbe mondta, amit gondolt. Talán hallott arról: két évvel ezelőtt volt egy felmérés, amelyből kiderült, a Bayern München után a Mainz a második legnépszerűbb német klub. Ez nagymértékben Jürgen Kloppnak köszönhető, akinek nemcsak az edzői munkáját, a személyiségét értékelték az emberek, hanem a szakkommentálása is nagy sikert aratott a válogatott találkozókon.

Tudatosan készült az edzői szakmára?

A lehetőség vonzott, igaz, előbb jött, mint szerettem volna. Amikor tizennyolc évesen elszakadt a térdszalagom, boldogan elfogadtam volna, hogy harminchat esztendős koromig futballozok, a két évvel ezelőtti térdsérülés mégis megrövidítette a pályafutásomat. Ami az edzői életet illeti, ebbe nőttem bele, és talán sikerült annyi tapasztalatot szereznem, hogy nem leszek rossz edző.

A Mainz második csapata melyik osztályban szerepel?

Átszervezés miatt maradtunk a negyedik vonalban. Nem állítom, hogy túl jól szerepelünk, de nincs könnyű dolgunk a Leverkusen, a Kaserslautern vagy éppen a Dortmund második gárdája ellen. A fizetések nincsenek elszállva, ám számomra fontos, hogy Mainzban tudok tanulni, látom az előrelépés lehetőségét.

A legjobbak viszont vezetik a Bundesliga kettő mezőnyét…

A cél egyértelműen a felkerülés, az esélyeink nem rosszak. Amúgy mostanra eldőlt, hogy harmincötezres stadion épül, az emberek ugyanis imádják a futballt.

A Németországban légióskodó magyar futballisták közül kivel tartja a kapcsolatot?

Leginkább Dárdai Palikával beszélek, nagyon örülök, hogy remekel a Herthában. Gyakran felbukkanok Lőw Zsolték edzésén, ugyanis a Hoffeinheim trénerével, Ralf Rangnickkal kifejezetten jó a viszonyom. Mindenki a Bundesligát vezető csodaegyüttesre kíváncsi, és még szép, hogy a régi kapcsolatokat felhasználva igyekszem egy-egy titkot ellesni. Azonban nemcsak a felnőttek érdekelnek, hanem az is, miként építik fel a korosztályos csapatokat. Úgy gondolom, a Hoffeinheimmel hosszabb távon kell számolni, ugyanis nagyon jó a rendszerük.

Tizennégy év sok idő. Végleg Németországban marad a családjával?

Noha két és fél éve már német állampolgár is vagyok, Magyarországon képzelem el a jövőmet. Annak idején egy évre jöttem ide, megszoktam az itteni életet, de a feleségemmel nem tudjuk, a gyerekek jövője szempontjából mi lenne a legjobb döntés. Most harmadikosok, negyedik után azonban iskolát kellene váltani, és ha halogatjuk a hazajövetelt, később nehezebben menne az országváltás.

Amikor csapata mecscseit a kispadról nézi, nem fordul meg a fejében, hogy jobb megoldást választana, mint a játékosai?

Tréfál? Edzésben vagyok, hét közben ugyanúgy dolgozom, mint a többiek, azonban a játéklehetőséget nem akarom elvenni egy-egy tehetséges fiataltól. Olyan volt már, hogy edzőmeccsen sérülések miatt kénytelen voltam beszállni, de a bajnoki az más. Azt azért nem tagadom, amikor a védelem valamelyik tagja kapitálisat hibázik, legszívesebben levenném a melegítőmet, és azonnal cserére jelentkeznék…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik