Sidi nem pihen, Londonra készül

BALLÓK CSILLABALLÓK CSILLA
Vágólapra másolva!
2008.12.17. 09:06
Címkék
A légpuskában olimpiai hatodik helyezett Sidi Péter máris elkezdte a felkészülést a következő ötkarikás játékokra. A siker titka: napi két edzés és nívós verseny a hét végén – lehetőleg minél több külföldi megméretéssel. A jövő évnek új edzővel vág neki, de mint mondta, a lényeg, hogy megfelelő edzőpartnerekkel készülhessen.

A show-nak folytatódnia kell.

„Megcsinálja? Rajta a világ szeme!” – az ember pont az ilyen mondatokat igyekszik minden idegszálával kiiktatni versenyzés közben. Minél többször hallja, annál jobban ki tudja zárni.

Sidi Péter ilyen körülmények között edződik fordulóról fordulóra a német Bundesligában, ahol valóságos show-t csinálnak a sportlövészetből. Az öttagú csapatokon belül – a sakkhoz hasonlóan – rangsort állítanak fel, és az első számú versenyző az ellenfél első számú versenyzőjével csap össze, a második a másodikkal és így tovább (Sidi kilenc éve az SSVG Brigachtal első embere). 1500–2000 néző, hangulatfelelős, látvány, izgalmak.

Ugyanarról a sportágról beszélünk? Magyarországon sportlövészetről egészen más jut eszünkbe – lőterek szűnnek meg, és annak a kevés versenyzőnek, aki marad, szinte lehetetlen megfelelő színvonalon készülni. Sidi Péter azon szerencsések közé tartozik, aki megengedheti magának a külföldi edzőtáborokat és versenyeket, és aki meg tudja szervezni, hogy világszínvonalú edzőpartnerekkel készüljön. A Komárom VSE versenyzője – aki januártól Kéringer Csabával folytatja a felkészülést – szerint nem is az edző személye a mérvadó, hanem hogy meglegyenek az előbb említett körülmények.

„Kisvárdai István, a volt edzőm az utánpótlás mellett tette le a voksát, és már nem maradt ideje, energiája, hogy az én ügyeimmel foglalkozzon. Nem is bánom, mert ugyan mással dolgozom januártól, nekem nem edzőre, hanem megfelelő edzőpartnerekre van szükségem. Kéringer Csaba, akivel együtt kezdtünk el versenyezni, lévén civilben is menedzser és pszichológus, a mentális felkészítés mellett a szervezőmunkában tud majd nagy segítséget nyújtani” – mondta Sidi, aki leginkább az olimpiai bajnok szlovén Rajmond Debeveccel és a szlovákiai Gönci Józseffel szeret együtt edzeni.

A következő olimpiára való felkészülés pedig már elkezdődött. Napi két edzés és a hét végi hazai, kisebb versenyek mellett igyekszik minél nívósabb külföldi viadalokra is eljutni, pihenő pedig nincs. „Csak így lehet esélyem, hogy ott legyek az elitben, és hogy éremesélyesként utazhassak Londonba. Aki kimarad, az lemarad. Nincs kihagyás, különben nem lehet visszatérni a top tízbe” – mondta Sidi, akinek Peking volt a harmadik olimpiája, és nemhogy London, de még további három-négy nyári játékok is szerepel a tervei között. Héttel beállítaná a jelenlegi rekordot. Nyolc olimpián pedig még egy sportlövő sem vett részt. Addig azonban van még mit tennie.

„Az elmúlt években sikerült állandó helyet kivívnom a döntőkben, ahol már sokszor a szerencsén is múlott, hogy a döntő tizedmilliméterek ki felé billentik a mérleg nyelvét. Most azon dolgozom, hogy az 597.5-ös éves átlagomat tovább javítsam. Londonig az a cél, hogy minél több nagy versenyen érmet gyűjtsek, s az angol fővárosból is elhozzam a lehető legfényesebbet” – értékelte eddigi teljesítményét, s vázolta terveit Sidi.

A show-nak tehát folytatódnia kell.

Megcsinálja? Rajta a világ szeme.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik