A világbajnok ezúttal a székből bizonyítana

BALLÓK CSILLABALLÓK CSILLA
Vágólapra másolva!
2009.03.17. 00:29
Címkék
A Magyar Lovasszövetség új elnöke nagy lendülettel vágott neki a munkának, noha eddig is épp elég elfoglaltsága akadt. A hétszeres fogathajtó-világbajnok Lázár Vilmos, aki először nem is gondolt arra, hogy induljon az elnökválasztáson, összefogást ígér, és szeretné, ha Magyarország Lovas Világjátékokat rendezne.

Valóban meg sem fordult a fejében, hogy elinduljon a választáson?Valóban meg sem fordult a fejében, hogy elinduljon a választáson?

Először nem – mondta Lázár Vilmos. – Sokan mondták, örülnének, ha jelöltetném magam, de mindenkinek határozott nemmel válaszoltam, hiszen aktív versenyző vagyok, saját vállalkozásaim vannak, a CBA résztulajdonosa vagyok, és még sorolhatnám.

Nem lehetett sok szabadideje eddig sem…

Nem volt szükségem újabb munkára… De a hívások egyre csak sokasodtak.

Ön pedig elcsábult.

Így történt.

Mit szólt családja és közvetlen környezete?

Ahelyett, hogy lebeszéltek volna, mindenki bátorított. Az üzlettársaim szerint, akik velem kapcsolatba kerülnek, előbb-utóbb lovat vesznek, vagy elkezdenek versenyekre járni, vagy elküldik a gyereket lovagolni.

Hogy lehet ennyi poszton helytállni?

Folyamatosan, a feladatok átcsoportosításával előbbre lehet lépni mindenben. Fehér Károly kommunikációs igazgatóm és tanácsadóm vezetésével alakul egy csapat, amely nélkül nem tudnám kézben tartani a sok teendőt. Annyit kaptam a sportágtól, hogy ha a lovastársadalom számít rám, kötelességem rendelkezésre állni.

A korábbi elnök, Farkas Sándor is így gondolta?

Beszéltem vele, mielőtt jelöltettem magam, és mindketten bíztunk a támogatottságunkban. A közgyűlésen visszalépett, így nem fokozta a számomra is kellemetlen helyzetet.

Az a kellemetlen, hogy van ellenjelölt? Nem erről szól a tisztújító közgyűlés?

Barátok vagyunk, és a legszebb sikereimet az ő elnöksége alatt értem el. Nagyra becsülöm a munkáját, ezért megkértem, maradjon a szövetségnél, és ő készséggel beleegyezett.

Első számú vezetőként szembesült is az első problémával: a közgyűlés nem fogadta el a 2009. évi költségvetést és a pénzügyi beszámolót.

Nem részletezték pontosan, mit jelentenek a hajmeresztő számok. Május közepére független könyvvizsgáló bevonásával igyekszünk objektívebb tájékoztatást adni.

Ezek után mihez kezd?

Célom az összefogás és a minőség megteremtése. Az egymástól elszigetelődő sportnak, a turizmusnak, a tenyésztőknek és az oktatóknak azonos irányelvek mentén kell dolgozniuk. Szeretném felvirágoztatni a Nemzeti Lovasprogramot, amire külön csapatot hoztunk létre. A „lovasiparág” nagy tömegeket mozgat meg, és rengeteg embernek ad munkát. Be kell bizonyítani a politikának, hogy a ráköltött pénz nem jótékonysági adomány, hanem befektetés az országnak.

Például a Lovas Világjátékokból nagyon sokat lehetne profitálni.

Budapesten vagy a környékén nemzeti lovasközpontot alakítanánk ki, ahol a játékok után minden évben nagy versenyt lehetne rendezni, és amely összefogná az ország lovassportját. A 2014-es játékokra nem sok esélyt látok, de a 2018-asra igen. És még nincs vége: szeretném, ha a fogathajtás olimpiai sportág lenne. Akkor talán kitartanék addig.

Csak nem a visszavonuláson töri a fejét?

Legalább ötször abba akartam már hagyni a versenyzést, de rá kellett ébrednem, egyetlen igazi szenvedélyem van: a fogathajtás. Úgy tervezem, a vb után vége, de magamat ismerve, ki tudja…

Mi motiválja még?

Minden verseny kihívás. Az augusztusi, kecskeméti világbajnokság a hazai rendezés miatt hozott lázba. Ráadásul 1999 után tíz évvel, amikor a testvérem, Zoltán volt a címvédő, újra együtt indulnánk, ám ezúttal én vagyok a világbajnok.

Van ideje edzeni?

Heti négy alkalommal. Rutinos a fogatom, így kevesebb felkészüléssel is sokat ki lehet hozni belőle. Zoli is besegít heti egyszer-kétszer, a verseny előtti három hetet pedig csak erre szánom.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik