Gretzkyvel parádézott

AMLER ZOLTÁN, SZŰCS ANDRÁSAMLER ZOLTÁN, SZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2009.03.31. 22:59
Címkék
A Magyarország–Finnország mérkőzések (csütörtök, péntek) kapcsán tartott sajtótájékoztató tapsviharát Jari Kurri kapta, aki Hall of Fame-tagsággal, öt Stanley-kupa-győzelemmel, de nagy válogatott siker nélkül fejezte be rekordhalmozó pályafutását. Jelenlegi, volt szépségkirálynő feleségétől két lánya és egy fia van, de egykori legendás csatártársa, Wayne Gretzky még az első házasságából született ikrei keresztapja. Ő maga pedig a finn válogatott csapatvezetője.

A Finn Jégkorongszövetség nevében szeretném részvétemet kifejezni Ocskay Gábor halála miatt – kezdte a kötelezővel Jari Kurri. – Azt hiszem, nehéz, nagyon nehéz időszakon van túl mindenki. Egyúttal azonban gratulálnom is kell a magyar válogatottnak ahhoz, hogy feljutott az A-csoportba. Izgatottak vagyunk, hogy itt lehetünk, és elkezdhetjük a felkészülésünket a vébére. Szeretnénk megmutatni a hokinkat, hogy készen állunk erre a két mérkőzésre és majd a világbajnokságra is. Eljött velünk például Petteri Nummelin, aki az 1995-ös világbajnok csapat tagja volt.

Mennyit tudott a magyar hokiról ideutazásuk előtt?

Őszintén szólva nem sokat. Jukka Jalonen szövetségi kapitány viszont igen, vele beszélgettem, hogy képbe kerüljek. Azt pedig tudtam amúgy is, hogy több finn csapat is edzőtáborozott korábban Magyarországon, és mindegyik szép élményekkel gazdagodott.

Mire számít a két meccsen?

Nehéz lenne megmondani, hiszen a felkészülés elején járunk. Biztos vagyok benne, hogy a magyar csapat készen lesz, mire játszunk. De el kell mondanom, hogy ilyen sajtótájékoztató résztvevője még sosem voltam, amelyen gyászol az egyik csapat. Én szerencsére még nem veszítettem el játékosomat, el sem tudom képzelni, milyen lehet most a magyar együttes vagy Pat Cortina helyzete.

A nyolcvanas években verhetetlen Edmonton Oilers tagjaként öt Stanley-kupa-győzelemben volt része, melyik a legemlékezetesebb?

Talán az első, mert éppen csak kijutottam az NHL-be, és európai játékosként ilyen hamar megélni ekkora sikert nagy dolog.

És milyen volt megnyerni az ötödiket Wayne Gretzky nélkül?

Nehéz, hiszen a világ legjobb játékosát veszítettük el, amikor elcserélték. Tudtuk viszont, hogy nélküle is jó csapatunk van, erre alapozhattunk.

Legendás tandemet alkottak, az NHL egyik legtermékenyebb duója voltak, és többször nyilatkozott arról, hogy ez a hokiról vallott azonos filozófia miatt volt így.

Ez annyit jelent, hogy ugyanúgy gondolkodtunk arról, hogyan is kell játszani ezt a sportot. Ha valamelyikünknél volt a korong, tudtuk, hogy a másiknak hol kell lennie, és ott is volt. Ilyen egyszerű. Illetve egyáltalán nem volt az, csak annak tűnik…

Gyermekei keresztapja is Gretzky lett.

Igen, az ikreké.

Másik oilerses csatártársával, Esa Tikkanennel mikor beszélt legutóbb?

Múlt héten, miért?

Csak mert anno volt szó róla, hogy ő lesz az Alba Volán vezetőedzője.

Mikor volt ez pontosan?

Kétezer-hét ősz végén.

Tényleg! Említette, de aztán nem jött. Tudják, hogy miért?

Mert a felesége nem akart Magyarországra költözni.

(Kurri ekkor kaján vigyorral jelezte, hogy az asszonyt ismerve ezen nem csodálkozik…)

Ön viszont költözött, 1990-ben Olaszországba, a HC Milano Devils játékosa lett egy szezonra, ahol Pat Cortina volt akkor a másodedző...

Igen, és jóban voltunk, barátomnak is mondhatom őt, jó újra látni.

Egy vébéarany viszont nagyon hiányzik, nem?

Kilencvenötben nyertünk először és utoljára, ami elég rég volt, szóval igen. Ám javulunk, azóta játszottunk néhány döntőt, úgyhogy egyre közelebb vagyunk hozzá. Más kérdés, hogy én abból az aranyból kimaradtam, mert az NHL-ben játszottam.

1994-ben viszont tagja volt annak a csapatnak, amely ezüstérmes lett.

Igen, szétlövéssel veszítettünk, ami elég kegyetlen módja a vereségnek.

A ’98-as olimpia bronzmeccse viszont jól sikerült, a Gretzky vezette Kanada ellen győztek.

Ó, igen, és enyém volt az első gól, az a torna jól sikerült.

Edzéseken beszáll még néha mutatni ezt-azt?

Nem.

És otthon egy kis hobbihoki?

Néha, de amúgy eleget voltam már jégen…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik