Nekünk volt gyereknap

BÁLINT MÁTYÁS jelenti PárizsbólBÁLINT MÁTYÁS jelenti Párizsból
Vágólapra másolva!
2009.05.28. 00:44
Címkék
Tavalyi párizsi teljesítményét megismételve már a harmadik fordulóban jár a szerdán remek győzelmet arató Szávay Ágnes. Czink Melinda csütörtökön követheti.

Szávay Ágnes ugyan csak a 29. ki emelt a Roland Garros női egyesében, bizonyos szempontból azonban így is igencsak megtisztelik a szervezők. Az övénél jobb játékvezetés például aligha jutott bárkinek, elvégre első meccsén a világ legjobbja, a francia Pascal Maria, a szerdai második körben, az orosz Jelena Vesznyina ellen pedig az ugyancsak francia és igen elismert Kader Nouni dirigálta Ági mérkőzését.

Más kérdés, hogy utóbbinak nem örült annyira a magyar lány.

Nem mintha bármi gondja lenne az afrofrizurás, Barry White-hangú sporttárssal, de akárhányszor az ő játékvezetése mellett lép pályára, mindig hatalmas, háromórás küzdelmekbe bonyolódik.

„Kedves volt, emlékezett rám, még mondta is a végén a kézfogásnál, hogy most milyen hamar végeztem” – mosolygott Ági a találkozó után egy órával, és ezzel el is árultuk az örömhírt: a Vasas játékosa parádés játékkal leütötte a pályáról bizonytalan orosz ellenfelét és 6:2, 6:0-val jutott a második fordulóba.

Ennél mindenki nehezebb mérkőzésre számított, már csak azért is, mert Vesznyina a 49. helyen (csak 18 hellyel Szávay mögött) áll a világranglistán, és már 22 győzelmet számlál idén – Ági tizennégynél tartott a meccs előtt. Ehhez képest kedvencünk remekül kezdett, bátran és pontosan, szó szerint hiba nélkül játszott, miközben ellenfele főképp a tenyeresét nem találta – már az első játékban négy ártatlan labdát ütött a hálóba. Masszív szervái ugyan kihúzták egy ideig a bajból, de végül Szávay az ötödik bréklabdáját értékesítve megszerezte a vezetést.

A második játék még szoros volt, utána azonban a magyar lány magabiztosan őrizte az adogatóelőnyt. Remekül mozgatta Vesznyinát, minden labdamenetben tökéletesen koncentrált, okosan nyitott szögeket, és előbb vagy utóbb hibára késztette riválisát. Ha a szőke orosznak nem sül el a keze egyszer-kétszer, hamarabb is befejeződhetett volna az első szett, amelynek végül így is vége lett 39 perc elteltével.

A második játszmára csak anynyit változott a helyzet, hogy Ági még javult egy kicsit (főleg fonák elütései mentek élményszámba), ellenfelének pedig egyre jobban elment a kedve. Amikor pedig Szávay 4:0-nál egy ejtéssel becsalta a hálóhoz, majd átemelte, Vesznyina sírva ült le a padra és a törülközőjébe temette az arcát. Az utolsó játék már nem volt több formalitásnál, így Ági boldogan fogadhatta Kader Nouni gratulációját, és mehetett osztani az autogramokat a legalább három tucatnyi magyar szurkolónak. Az első szerda hagyományosan a gyerekek napja a Roland Garroson, amikor iskoláscsoportok tucatjai jönnek kedvezményes jegyekkel, és élvezik a mérkőzéseket, Szávay pedig gyönyörű ajándékot adott a neki szurkolóknak: fantasztikus játékkal jutott a legjobb 32 közé.

Hogy ott ki lesz az ellenfele, az csütörtökön derül ki, miután a 3. kiemelt Venus Williamsre és a cseh Lucie Safarovára rásötétedett a Suzanne Lenglen pályán (az első szettet 7:6-ra a cseh lány nyerte meg). Miután ilyenformán ráadásul a lehetséges párosbéli ellenfél, a Williams nővérek meccse is kicsúszott a szerdai programból, az is eldőlt, hogy Szávay csütörtökön egész nap pihenhet.

Czink Melinda ugyanakkor párosozott szerdán: a dél-afrikai Natalie Grandin oldalán szépen helytállt a világelső zimbabwei Cara Black és a Dél-Afrikában született, de már amerikai színekben versenyző Liezel Huber ellen az első fordulóban. Az első helyen kiemelt pár az első szettben egyetlen bréklehetőségét értékesítette Czinkék ellen, akik a másodikban hiába küzdöttek hatalmasat, a rövidítésben alulmaradtak. A balkezes magyar lány csütörtökön az egyes második fordulójában az osztrák családanyával, a 28. kiemelt Sybille Bammerrel találkozik majd a 17es pálya második mérkőzésén.

Hátha megint gyereknap lesz – és nem Bammeréknál.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik