Karmesterhiány mindkét oldalon: nagy kísérletezés várható

Vágólapra másolva!
2008.11.19. 14:22
A Németország–Anglia barátságos labdarúgó mérkőzés előtt leginkább sérülésekről lehetett hallani, hiszen mindkét oldalon sok a hiányzó. Többek között a csapatok irányítói sem léphetnek pályára: az ő helyettesítésük jelenti a legfontosabb feladatot Joachim Löw német és Fabio Capello angol szövetségi kapitány számára, de egyéb posztokon is kénytelenek lesznek új embereket kipróbálni.
Michael Carrick (fehérben) utoljára a tavaly augusztusi, németek elleni találkozón szerepelt a válogatottban
Fotó: Imago (archív)
Michael Carrick (fehérben) utoljára a tavaly augusztusi, németek elleni találkozón szerepelt a válogatottban
Michael Carrick (fehérben) utoljára a tavaly augusztusi, németek elleni találkozón szerepelt a válogatottban
Fotó: Imago (archív)
Michael Carrick (fehérben) utoljára a tavaly augusztusi, németek elleni találkozón szerepelt a válogatottban

Leginkább Fabio Capello angol szövetségi kapitánynak főhet a feje a Németország elleni szerdai barátságos mérkőzés előtt, hiszen, mint arról korábban beszámoltunk, a Chelsea-hármasfogat, Joe Cole, Ashley Cole és Frank Lampard és a két Manchester United-játékos, Wayne Rooney és Rio Ferdinand mellett a liverpooli csapatkapitány, Steven Gerrard és az arsenalos Theo Walcott is kidőlt a sorból.

NYOLC ÚJONC A KLASSZIKUSON

Joachim Löw és Fabio Capello nem csupán a karmestereknél akar kísérletezni. A hazai csapatnál Tim Wiese (Werder Bremen), Marcel Schäfer (Wolfsburg), Tobias Weis (Hoffenheim) és Marvin Compper (Hoffenheim), a vendégeknél pedig Michael Mancienne (Wolverhampton), Curtis Davies (Aston Villa), Gabriel Agbonlahor (Aston Villa) és Jimmy Bullard (Fulham) újonc. Elsősorban Mancienne meghívása meglepő, neki még élvonalbeli tapasztalata sincs, a Chelsea kölcsönjátékosaként szerepel a Wolvesban, és simán előfordulhat, hogy a „háromoroszlánosoknál” előbb játszik együtt a felépülő John Terryvel, mint a londoni együttesben.


A Wigan Athletic csatára, Emile Heskey szintén sérült, ráadásul Gerrard esete körül kisebb fajta konfliktus alakult ki.

Ez azt jelenti, hogy számos újonc lehetőséget kap majd az angol csapatban, illetve korábbi válogatott játékosok kerülnek ismét előtérbe, mint például a Gerrard és Lampard pótlására kijelölt Michael Carrick.

A Manchester United játékosa elmondta, örömmel várja a szerdai találkozót, és nem ért egyet azokkal, akik szerint értelmetlen az összecsapás.

„A felkészülési mérkőzések sohasem hiábavalók. Ha a hazádért léphetsz pályára, az mindig óriási megtiszteltetés. Egy német–angol meccs pedig minden körülmények között hatalmas összecsapás” – mondta Carrick.

„Egyáltalán nem érzem tehernek a feladatot, de tudom, Sir Alex Ferguson menedzser nem így gondolja, hiszen neki is megvan a saját beosztása, és rengeteg dolga van klubszinten. Nekünk, játékosoknak azonban az ilyesmit félre kell tenni csütörtök reggelig” – beszélt Carrick a problémákról a mérkőzés időpontjával kapcsolatban, amit az élvonalbeli trénerek közül többen is kritizáltak.

Michael Carrick egyébként inkább védekező középpályás a klubjában. A játékos tavaly augusztus óta nem játszott az angol válogatottban – akkor Anglia 2–1-re kikapott a németektől.

A német csapatnál sem fenékig tejfel Joachim Löw szövetségi kapitány helyzete, aki Michael Ballack helyén a válogatottban leggyakrabban szélső középpályásként szereplő Bastian Schweinsteigert szerepelteti a szerdai derbin.

A játékos a nyári Európa-bajnokság előtt majdnem a Bayern Münchentől is elkerült, a remekül sikerült alpesi torna (Portugália és Törökország ellen elsőrangúan játszott) után azonban visszatért az önbizalma és a játékkedve.

„Az Európa-bajnokság után végre felnőtt, és vállalja a felelősséget is. Óriásit ugrott előre, de biztos, hogy még mindig van benne fejlődési lehetőség” – dicsérte Schweinsteigert Uli Hoeness, a Bayern menedzsere.

A szerdai karmestert ma már a Bayernnél a szurkolók sztárnak kijáró tisztelettel köszöntik, és egyre többen néznek fel rá a futballisták közül. „Már most óriási a befolyása a fiatalokra” – mondta róla Löw kapitány. Berlinben ez még jól jöhet, elvégre Löw tervezett kezdőcsapatában a 30 éves Miroslav Klosét leszámítva minden német huszonéves.

NÉMETORSZÁG–ANGLIA

Berlin, 20:45 (tv: Sport1, ZDF, élő)

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
NÉMETORSZÁG: Adler – A. Friedrich, Mertesacker, Westermann, M. Schäfer – Jones, Schweinsteiger, Rolfes, Trochowski – Klose, Helmes
ANGLIA: D. James – G. Johnson, Upson, Terry, Bridge – S. Wright-Phillips, Barry, Carrick, Downing – Defoe, D. Bent
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik