FIFA: a labdarúgó legyen a klubé! - Anglia a példa

Vágólapra másolva!
2014.09.26. 21:59
A FIFA pénteken közölte, elkészíti annak a világszerte bevezetendő szabálynak a tervezetét, amely megtiltja, hogy a játékosok játékjogát harmadik fél birtokolja.

Angliában már él ez a szabály, a franciaEliquaim Mangala Manchester Cityhez szerződése például azért nyúlt el, mert nem volt elég a Portóval megegyezni, hanem a védő játékjogának egy részét birtokló külső céggel is meg kellett állapodnia az angol bajnoknak.

Sepp Blatter elmondta, az elsősorban Dél-Amerikára jellemző jelenséget világszerte meg kell szüntetni, és a játékosnak kizárólag egy klubhoz kell tartoznia. A FIFA szabályalkotói ugyanakkor tisztában vannak vele, hogy ez nem megy egyik napról a másikra, évek kellenek, mire mindenhol letisztul a tulajdonlás rendszere – a szövetségnél négy évet jósolnak erre.

Michel Platini, az UEFA elnöke szerint máris késői a FIFA intézkedése.

„Évek óta azt szajkózom, hogy ez a tulajdonlási zűrzavar nagy veszélyt jelent a labdarúgásra. A klubok anyagi helyzetét veszélyezteti, hogy olyan játékosokat is megvásárolnak, akiket nem tudnának megfizetni, illetve a játékosok méltóságát kérdőjelezi meg, hogy százalékban beszélünk arról, kik birtokolják őket" – mondta Platini.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik