Parlamenti válogatott: jótékonysági mérkőzéssel hangoltak Londonra

Vágólapra másolva!
2018.10.07. 17:33
Egy gyermekotthon megsegítésére játszottak gálameccset a képviselők a jászsági közéleti válogatottal. Londonban az Aranycsapat 6:3-as diadalának 65. évfordulójának apropójából lépnek majd pályára.
Kövér László, az Országgyűlés elnöke kezdőrúgáshoz készül, mellette Gelei József
Kövér László, az Országgyűlés elnöke kezdőrúgáshoz készül, mellette Gelei József
Kövér László, az Országgyűlés elnöke kezdőrúgáshoz készül, mellette Gelei József
Kövér László, az Országgyűlés elnöke kezdőrúgáshoz készül, mellette Gelei József
Kövér László, az Országgyűlés elnöke kezdőrúgáshoz készül, mellette Gelei József

Ha valaki meghallja Magyar Zoltán nevét, mind a mai napig valahogy azonnal az 1996-os, atlantai olimpián szerepelt magyar labdarúgó válogatott jut az eszébe. Nem véletlen, hiszen a nemzeti csapat menedzsereként óriási érdemei voltak abban, hogy 24 év után ismét kijutott az ötkarikás játékokra együttesünk.

Pedig Magyar Zoltán korábban tizenhárom éven keresztül volt a Ferencváros szakosztály-igazgatója (1978-91), majd 15 esztendőn keresztül dolgozott a Magyar Labdarúgó-szövetségben. A korosztályos válogatottaktól indulva végig járta szamárlétrát, s 59 mérkőzésen segítette a nagyválogatottat, mint technikai direktor. Bár a kívülállók egy ideje szem elől téveszthették, a futballtól 2006 után sem szakadt el.

A szakmai stáb
A szakmai stáb

Kevesen tudják, Bánki Erik – a parlament gazdasági bizottságának jelenlegi elnöke – kérésére 2010-től, mint „szövetségi kapitány” tevékenykedik a Magyar Országgyűlés labdarúgó-válogatottjánál. Természetesen számít a „profik” segítségére is, olyan szakemberek alkotják szakmai stábját, mint az egykori válogatott Vasas-kapus, Tamás Gyula, az Újpesttel bajnoki címet szerzett edző, Varga István, orvosként dr. Lejkó Dezső vagy éppen a népszerű masszőr, Lukács „Bajusz” László.

Nos a magyar parlamenti válogatott meglehetősen sűrű napokat él meg mostanság. A közelmúltban megnyerte a Balatonfüreden megrendezett Visegrádi Négyek tornáját – a cseheket 6-2-re, a szlovákokat 2-0-ra múlták felül –, most pedig gőzerővel készül Londonba, majd Székelyföldre.

„Azon túl, hogy minden hétfőn este edzést tartunk az Elektromos-pályán, sorra játsszuk a felkészülési, jótékonysági meccseket – felelte érdeklődésünkre Magyar Zoltán. – Két komoly meghívásunk is van ugyanis októberben. Előbb Londonban van jelenésünk, ahol a Brit Parlament tagjai szeretnének visszavágni a három évvel ezelőtti 8-1-es vereségért, majd két hét múlva Székelyföldön veszünk részt egy tornán."

A felkészülés állomásaként, mint az „igazi” válogatott tagjai – szoros munkarendjük mellett –, parlamenti képviselőink is eljutottak egy két napos, martfűi edzőtáborozásra.

„Tizennyolc éves koromban hagytam el szülőföldemet, a Martfűtől néhány kilométerre fekvő Tiszaföldvárt, mely mind a mai napig a szívem csücske maradt. Mikor tavaly megkerestek az otthoniak, hogy a tiszaföldvár-homoki Révay György Iskola és Gyermekotthon javára, mely speciális nevelési igényű gyerekekkel is foglalkozik, jótékonysági mérkőzésen szeretnék vendégül látni a Magyar Országgyűlés Válogatottját, azonnal igent mondtam. Terminus nehézségek miatt erre csak most került sor, de azt hiszem, azok számára, akik jelen voltak az otthon sportpályáján megrendezett találkozón."

Ott volt tolókocsijában, édesanyja kíséretében például az a ma már 25 éves Burján Sándor is, akinek az élete 2011. július 19-én változott meg örökre. A tehetségi ifjúsági labdarúgó csapata edzésén vett részt, mikor váratlanul összeesett a pályán. Hónapokig tartó mély kóma után előbb éber kómába került, melyből aztán 2011-ben sikerült felébreszteni. Most az Országgyűlés elnöke, Kövér László adta át a parlamenti válogatott ajándékát.

 

A jótékonysági mérkőzésen a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Közéleti-válogatott volt a parlamenti válogatott ellenfele. Az eseménynek megadták az illő tiszteletet a szervezők, a Himnusz, illetve a házigazdák számára oly kedves, Jászkunsági gyerek vagyok című népdal eléneklése után még ünnepélyes kezdőrúgásra is sor került. A megye – Kunmadaras - szülöttje, az olimpiai bajnok kapus, a 80 éves Gelei József indította útjára a labdát. A találkozót aztán nem várt különbséggel, 9-3-ra nyerték a képviselők – gólszerzők: dr. Bohács 3, Szatmáry 3, Birkás, Barcza, Ungvári, illetve Benedek, Romanek, Boldog –, s így önbizalommal telve utazhatnak a londoni visszavágóra.

ISMERT JÁTÉKOSOK A PÁLYÁN

A tiszaföldvári találkozón mindkét együttesben több, a sportéletből is ismert játékost fedezhettek fel az érdeklődők. A parlamenti csapatban egyértelműen dr. Bohács Zsolt vitte a prímet. A név nem véletlenül cseng ismerősen, a mesterhármasig jutó országgyűlési képviselő ötszörös kenu világbajnoknak, illetve amatőr golfvilágbajnoknak vallhatja magát. A másik oldalon Csábi József válogatott labdarúgó, megbízott szövetségi kapitány volt – most a kispadról irányított -, Arany László a nemzeti csapat mellett a Ferencvárosban, Debrecenben és Zalaegerszegben szerepelt éveken keresztül, míg Romanek János a Honvéd, illetve a Vác játékosaként háromszor nyert bajnoki címet az NB I-ben. És, hogy a sípmesterről is essen szó, a játékvezető nem volt más, mint Varga Sándor, aki 11 éven keresztül dirigált a magyar NB I-ben, s 1989-95 között FIFA-játékvezetőként tevékenykedett a nemzetközi porondon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik