A Copa és egy furcsa ajánlat után távozott a mexikói válogatott szövetségi kapitánya

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.07.17. 07:38
Jaime Lozano nem fogadta el a mexikói szövetség furcsa ajánlatát (Fotó: Getty Images)
A 2026-os labdarúgó-világbajnokság három társrendezője közül csak a torna előtt kapitányt váltó Kanada jutott az egyenes kieséses szakaszba, míg a kontinensviadal után az Egyesült Államok néhány napja menesztette Gregg Berhaltert, most pedig a mexikóiak éléről távozott Jaime Lozano, annak ellenére, hogy egy meglehetősen furcsa hosszú távú szerződést is ajánlottak neki.

Míg Kanada még a Copa América előtt cselekedett és a májusban kinevezett Jesse Marsch vezetésével egészen az elődöntőig jutott – ahol a végső győztes Argentínától kapott ki –, addig a 2026-os világbajnokság másik két társrendezője a torna után vált meg szövetségi kapitányától, hiszen az Egyesült Államok és Mexikó sem tudott továbbjutni a csoportjából.

Az amerikaiak Gregg Berhalter menesztését követően azonnal elkezdték az utódkeresést, míg a Mexikói Labdarúgó-szövetség néhány nappal a Copa América után közölte, hogy a vb-ig hátralévő szűk két évnek nem a tavaly augusztusban kinevezett, s akkor 2026. július 31-ig szóló szerződést kötő Jaime Lozanóval vág neki.

A szervezet beszámolója szerint az elmúlt napokban egy hosszú távú, 2030-ig szóló megállapodást ajánlottak Jaime Lozanónak és stábjának, de azzal a kitétellel, hogy 2024 és 2026 között egy nála több tapasztalattal rendelkező kapitány készítené fel a csapatot, majd a vb után ismét ő venné át az irányítást a következő, 2030-as tornáig. Az ESPN Mexico szerint Lozanót lefokozták volna segédedzőnek, s harmadszor is kinevezték volna Javier Aguirrét, aki 2001 és 2002, valamint 2009 és 2010 között már irányította a csapatot.

Lozano az ajánlat elemzése után úgy döntött, nem kívánja folytatni a mexikói válogatott élén, s távozik az együttestől.

A mexikói szövetség elfogadta Lozano döntését és megköszönte erőfeszítéseit, majd arról számolt be, hogy szeretné a lehető legerősebb csapatot kiállítani a részben hazai rendezésű világbajnokságon, de a projektnek célja a 2030-as és a 2034-es vb is, és terveik szerint az új rövid, közép- és hosszú távú célokat augusztus elejéig határozzák meg és jelentik be.

Jaime Lozano a 2023. augusztus 11-i kinevezése óta hét tétmérkőzésen és nyolc felkészülési találkozón irányította a mexikói válogatottat, mellyel az Egyesült Államok ellen döntőzött a CONCACAF Nemzetek Ligájában, ám az idei Copa Américán Venezuela és Ecuador mögött, Jamaica előtt, négy ponttal csupán csoportharmadik lett és nem jutott az egyenes kieséses szakaszba.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik