Elkezdődött az új szerb nemzeti stadion építése

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.07.23. 11:54
Az új szerb nemzeti stadion látványterve (Forrás: Serbian Football)
Hétfőn elkezdődött a szerb Nemzeti Labdarúgó Stadion építése a Belgrád közelében található Szurcsinban. Az ekapija.com beszámolója szerint az új, 52 ezer fő befogadására alkalmas létesítmény 515 millió euróból épül, s az építkezést két szerb mellett egy magyar vállalat irányítja és felügyeli.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a szerbek új nemzeti stadionjának építésére Magyarországról a mélyépítésre és közlekedési infrastruktúrára specializálódott Utiber és a vízgazdálkodás mellett út- és autópálya, valamint vasútépítési tervezési és mérnök tanácsadói feladatokat ellátó Viköti kapott megbízást.

A megbízás összesen 14 millió euró értékű, a vállalatoknak a belgrádi nemzeti stadion megépüléséig kell segíteniük a projekt létrehozásában.

Az ekapija.com néhány nappal az építkezés kezdete előtt azt írta, hogy az új stadion 52 241 néző befogadására alkalmas, s 3000 férőhelyes parkolóval is rendelkezik. Részletezték, hogy a nyugati lelátó alsó szintjén egy funkcionális tér mellett lesznek az öltözők, a földszinten a VIP-vendégek és egyéb személyek bejárata, és egyéb vendéglátó- és technikai helyiségek, az alsó szinten van a főbejárat, s innen egy körfolyosó megy végig, míg a felső szintet egy csarnok teljesen körülveszi, keleti és nyugati oldalon kiszélesítve a létesítményt. Részletezték, hogy a lelátó alsó szintjén 21 868, a középsőn 1828, a felsőn 28 545 hely van, azaz a létesítmény maximális befogadóképessége 52 241.

A lap egy másik cikkében arról írt, hogy a stadion becsült építési költsége 515.5 millió euró (193 milliárd forint). Az új létesítmény Belgrád külvárosától 15 kilométerre található Szurcsinban, öt kilométerre a Nikola Tesla repülőtértől.

„A nagy vidéki és lakatlan területek lehetőséget kínálnak további létesítmények elhelyezésére a stadion körül, mint például bevásárlóközpont, éttermek, lakóépületek” – idézte a szerb Pénzügyminisztérium által közölt dokumentumot az ekapija.com.

A lap nem tért ki rá, de az új stadion építésének kezdetéről elsőként képeket közlő Serbian Football X-oldalán azt írta, hogy a létesítmény 2026-ra készülhet el.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik