Románia: a kormányfő költségvetési támogatást ígért a labdarúgó-akadémiáknak

Vágólapra másolva!
2024.07.04. 17:54
Marcel Ciolacu (jobbra) román szurkolókkal készít fényképet a Szlovákia–Románia (1–1) Eb-mérkőzés előtt – a miniszterelnök láthatóan szereti a futballt (Fotó: Marcel Ciolacu/Facebook)
Költségvetési támogatást ígért a román miniszterelnök az utánpótlást nevelő állami és magán labdarúgó-akadémiáknak. A finanszírozást lehetővé tevő memorandumot csütörtöki ülésén fogadta el a kormány.

 

Marcel Ciolacu a kormányülésen azt mondta: a román labdarúgóknak a 2024-es Európa-bajnokságon nyújtott teljesítménye mindenkit lelkesedéssel, nemzeti büszkeséggel töltött el, ezért a kormánynak konkrét lépéseket kell tennie, hogy folyamatossá tegye a nemzeti válogatott utánpótlását a tehetséges fiatalokkal.

A csütörtöki kormányülésen elfogadott memorandum lehetővé teszi, hogy a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) által készített rangsorolás alapján a költségvetésből megduplázzák azokat az összegeket, amelyeket az FRF vagy a klubok utánpótlás-nevelésre költenek. Az egyetlen feltétel, hogy a támogatás a gyerekek és az ifjúsági játékosok felkészítését célozza.

„Szerintem az a sikeres modell a helyes út, amelyet Gica (Gheorghe) Hagi és Gica Popescu ültetett gyakorlatba a Konstancai Labdarúgó-akadémián. A jelenlegi válogatottban sok olyan játékos van, akit ez az akadémia nevelt. Ezt kell felismernünk, és meg kell hajolnunk Hagi előtt, példáját pedig nemzeti szinten is meg kell sokszoroznunk” – jelentette ki a román miniszterelnök.

A válogatott csütörtök hajnalban érkezett vissza Romániába az Eb-ről, miután a keddi nyolcaddöntőben 3–0-ra kikapott Hollandiától. A labdarúgókat és Edward Iordanescu szövetségi kapitányt hősként fogadták a FRF mogosoaiai pályáján összesereglett szurkolók, mivel a csapat Belgiumot, Szlovákiát és Ukrajnát megelőzve az első helyen jutott tovább az E-csoportból.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik